Sluiten

Zoeken.

Israëli in MH17 herinnerd als vredelievende, vrolijke jongen

31 juli 2014

Itamar

Ithamar Avnon.

In het Isreality Magazine, een uitgave van de jongerenorganisatie van Christenen voor Israël, verscheen in 2009 een interview met Ithamar Avnon en Rephaël Dagan. Twee Joodse jongens uit Nederland van toen 21 en 22 jaar oud, die samen in het Israëlische Defensieleger hadden gediend. Op 17 juli j.l. vloog Ithamar met vlucht MH17 van Malaysia Airlines naar Kuala Lumpur, onderweg naar huis in Australië, nadat hij in Nederland was geweest voor de bruiloft van zijn zus Ruth. Met dit artikel herdenken wij Ithamar en de 297 andere onschuldige slachtoffers van rampvlucht MH17, die nooit op hun reisbestemming zouden aankomen.

Ithamar Avnon was een vrolijke jongeman met een voorliefde voor grappenmakerij, zeggen familieleden en vroegere IDF-vrienden. Een paar uur voordat hij uit Amsterdam vertrok naar Australië op 17 juli, had Ithamar nog samen met zijn ouders gebeden om vrede in hun woning in Nederland. Diezelfde middag schoten pro-Russische separatisten Avnons vlucht, Malaysian Airlines Flight MH17, boven het oosten van Oekraïne naar beneden. Hierbij kwamen alle 298 passagiers en bemanningsleden om. Ithamar Avnon, 26 jaar, was de enige Israëli aan boord. Vul hier uw eigen inhoud in.

Avnon, zoon van een Nederlandse moeder en een Israëlische vader die evangelisch christen werd, verlangde erg naar vrede omdat hij en zijn familie in Israël zo goed wisten wat oorlog is. Zijn vader Dov diende drie jaar in het Israëlische leger voordat hij in de jaren zeventig van de vorige eeuw naar Nederland vertrok. Zijn oudere broer Jonathan was een parachutist. Avnon volgde zijn broer na en meldde zich vrijwillig bij de parachutisten en vocht in 2009 met die eenheid tijdens de operatie Cast Lead in Gaza.

Vrienden en familie zeggen dat Avnon – geboren in 1988 in Nederland – een vrolijke vent was die van grappen maken hield en er naar uitzag zijn internationale ‘business’ graad te halen aan de Swinburne Universiteit in Melbourne, Australië. “Ithamar hield ervan te dollen, hij was beslist geen stijve hark,” vertelde zijn moeder Jeannet aan JTA. “Ik had nooit gedacht dat hij het leger zou ingaan, maar zijn broer had hem geïnspireerd om het te doen. Ithamar maakte de training af en kreeg die rode baret.”

Een van zijn vroegere legercommandanten, Shlomi Biton, zei dat Avnon – door zijn vrienden Ito genoemd – een vergeetachtige soldaat was die regelmatig iets van zijn uitrusting kwijtraakte, zo ook die rode baret niet lang nadat hij hem in ontvangst had genomen. Avnon kreeg het voor elkaar eronder uit te komen omdat hij zo geliefd was bij zijn groepsgenoten en commandanten.

“Ik hield echt van Ithamar,” schreef Biton op een Facebookpagina ter herinnering aan Avnon. “Ik wilde degene zijn die Avnon de baret zou geven – en vervolgens een andere nadat hij de eerste verloren had, wat typisch voor hem was.”

Dov Avnon verhuisde naar Nederland nadat hij in de jaren ’70 Nederlandse christenen in Eilat had ontmoet. Dov en zijn vrouw hebben hun kinderen grootgebracht met een liefde voor de Joodse staat.

Na de dood van Ithamar schreef Dov op Facebook: “Ik ben blij dat hij met de Bijbel opgroeide en met het geloof dat Christus voor hem aan het kruis stierf.”

Ithamar was in Nederland geweest om de bruiloft van zijn zus Ruth bij te wonen. Zij hoorde over de noodlottige afloop van de vlucht via de radio. “Ik wist direct dat het de vlucht van mijn jongere broer was, en het voelde alsof ik verdronk en de wereld om me heen in elkaar stortte,” zei Ruth Avnon.

Avnons ouders wachtten vorige week in hun woning vlakbij Utrecht op een Nederlands forensisch team dat de overblijfselen van de doden zou identificeren, of het lichaam van hun zoon terug te halen was. Volledige identificatie van de slachtoffers zou maanden kunnen duren, en het is nog niet duidelijk of alle lichamen gevonden zijn. Dov heeft weinig hoop op het terugkrijgen van de lichaamsoverblijfselen van zijn zoon, aangezien Ithamar dicht bij de motoren van het toestel had gezeten. “Het is een vreemde vorm van rouwen, want we hebben geen lichaam,” zei Jeannet. “Ik ben bang dat wanneer en als er een lichaam terugkomt, we weer helemaal opnieuw moeten rouwen.”

Ithamar had gevoel voor humor en het imiteren van mensen. Zo kon hij door zijn lippen samen te trekken een gek gezicht zetten. “Wij noemden dat z’n ‘Bernie-gezicht’,” zei Jeannet. Volgens Nata Sapuga, de vroegere baas van Avnon op het recyclingbedrijf, hielpen zijn toneelspelkwaliteiten hem ook op het werk. Tijdens een zakenreis naar India kreeg Avnon last van zijn maag. Terwijl hij op een beurs aan het verkopen was, moest hij elke vijf minuten naar de wc rennen. “Hij zou bezoekers van zijn stand vertellen: ‘Excuseer me meneer, maar ik kwam er juist achter dat ik een paar dringende woorden moest wisselen met mijn belangrijkste koper die net voorbij liep,’” haalde Sapuga een herinnering op.

Nederland verloor 195 van zijn burgers aan boord van MH17. Dit bracht de regering ertoe een dag van nationale rouw af te kondigen, de eerste in deze eeuw. De nationale uiting van verdriet en rouwbetuiging heeft Avnons ouders toch iets van troost gegeven. “Het gemeenschapsgevoel en het respect dat Nederland aan alle slachtoffers heeft betoond hebben ons goed gedaan,” zei Jeannet. “Het verzacht de pijn. Dat deed ook de krachtige toespraak voor de VN van onze minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans.” In die toespraak veroordeelde Timmermans pro-Russische separatisten die de toegang tot de lichamen vertraagden, en hij drong er bij de vertegenwoordigers op aan zich voor te stellen dat zij naaste familie van slachtoffers waren die “dan twee of drie dagen later zien dat een schurk een trouwring van de overblijfselen wegpikt.”

Westerse leiders hadden ook kritiek op de Russische president Vladimir Putin: ze beschuldigden hem van het leveren van wapens aan de separatisten die gebruikt zijn om het vliegtuig neer te halen. Ook verwijten ze hem zijn falen om de terugkeer van de lichamen te bespoedigen. Dov Avnon schreef Putin een scherpe brief waarin hij hem beschuldigt van het ‘onderdak bieden aan mensen die alle humaniteit kwijt zijn.’

Vorige week woensdag 23 juli was Dov aanwezig bij de ceremonie op vliegveld Eindhoven toen de eerste lichamen teruggebracht werden. De organisatoren hadden voor elk land dat burgers in de ramp verloren had, een vlag neergelegd, ook die van Israël. “Ik weet dat die vlag speciaal voor Ithamar bedoeld is,” zei Dov Avnon. “Ik ben er trots op een Israëli te zijn en een Nederlands staatsburger, en ik ben dankbaar voor deze bejegening.”

Dit artikel is geschreven door Cnaan Liphsiz, en verscheen op 28 juli 2014 op de website van The Times of Israel. Vertaling: Evelien van Dis

Lees hier het interview met Ithamar en Rephaël uit het Isreality Magazine

Doneren
Abonneren
Agenda