fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Israël zegenen met televisie

  17 december 2007

  Televisieproducent Dolf van de Vegte voorzag halverwege de jaren ‘90 dat er een tijd zou komen waarin christelijke televisie op het publieke net steeds meer haar stem zou verliezen vanwege allerlei politieke overwegingen. Vanuit deze gedachte vroeg hij een commerciële uitzendlicentie aan om een christelijk commercieel televisiestation te kunnen beginnen. Dit is uitgegroeid tot het televisiestation Family7, dat sinds enkele jaren moeizaam aan de weg timmert.

  “Ik geloof erg in het principe van het mosterdzaadje. Wij planten geen boom. Wanneer je een boom plant en die wordt gekapt, ben je die boom kwijt. Een mosterdzaadje kan vertrapt worden, maar toch doorgroeien.”

  Verscholen achter de huizen aan de Eendrachtstraat in Apeldoorn ligt het pand van Family7. Binnen oogt het wat rommelig, alsof de boel pas verhuisd is. Veel van de wanden in het pand zijn van glas, waardoor je makkelijk kan zien wat er allemaal gebeurd. In een kantoortje waar overal videobanden en dvd-doosjes liggen opgestapeld, ontmoet ik Dolf van de Vegte (55). Wat mij opvalt in het gesprek met deze televisieman is dat er helemaal geen sprake is van een felle concurrentiestijd, zoals je die zou verwachten in het televisiewereldje. In plaats daarvan ademt het gesprek een afhankelijkheid en vertrouwen op God voor wat betreft het reilen en zeilen van de zender.

  Wat is de missie van Family7?
  Van de Vegte: “We willen met Family7 als christenen een impact hebben op de Nederlandse samenleving. We willen als christenen opstaan en zichtbaar zijn en daar hoort televisie bij. Er zijn gelukkig nog kranten en bladen die Jezus verkondigen, maar in de televisiewereld zie je dat steeds meer afnemen. Als iedereen mag roepen wat hij wil, waarom mag Jezus dan niet? Daar gaat het om. Wij verkondigen Jezus, wij staan voor Israël. Dat steken we niet onder stoelen of banken. Het gaat helemaal niet om Family7. Dat is helemaal niet belangrijk. Het gaat erom dat we als christenen invloed hebben in de samenleving. Dat we een zoutend zout zijn.
  Maar je ziet wat er in de maatschappij met Jezus gebeurt, wat er met Israël gebeurt: Dat wordt afgewezen en daar lopen ook wij tegenaan. Aan de andere kant geloof ik ook dat als we blijven volhouden, als we blijven vasthouden, dat het ook wel weer goed komt. Maar vraag me niet hoe. Dat kan ik niet voorspellen.”

  Israël
  Wat heeft Family7 met Israël?
  “Als het aan ons ligt hebben we elke week een Israëlprogramma en komen we elke week live uit Israël met het laatste nieuws. Omdat ik ook vindt dat wij rond Israël een ander geluid moeten laten horen. Anders dan het vertekende geluid dat je zo vaak vanuit andere zenders over Israël hoort. Er wordt op een bepaalde manier een schets gegeven die niet recht doet aan de totale situatie. Wij zouden heel graag minimaal een keer per maand een Israëljournaal maken of in elk geval in het journaal dat we binnenkort willen gaan doen een blok met Israëlnieuws opnemen, zodat als er iets gebeurt, wij er op een eerlijke manier over kunnen berichten. Maar daar is veel geld voor nodig.”

  “Ik ben jaren geleden voor het eerst naar Jeruzalem geweest om een aflevering van Mirakel te doen. We spraken daar met Joodse kinderen die in hun omgeving van heel dichtbij terreur hadden meegemaakt. Dat bezoek heeft mijn hart wel een beetje gestolen. Vanuit de Bijbel wist ik natuurlijk wel veel van Israël, maar ik kon niet zeggen dat ik nou zo levend betrokken was bij Israël. Maar, en dit zullen waarschijnlijk velen met mij zo voelen, als je er een keer geweest bent, dan houdt het niet meer op.”

  “We doen nu voor de derde keer een serie over de eindtijd en de profetie, waarin Israël natuurlijk heel veel voorkomt. Dat doen we samen met Jan van Barneveld. Ik presenteer dat en ik praat met Jan over dit thema. De serie die momenteel wordt uitgezonden heet Eindtijdprofetie en Israël. Dus echt gefocust op Israël. Wat gaat er met dat volk gebeuren? Hoe zit het nu? Waar moeten we op letten? Wat zijn de tekenen van de eindtijd? Enzovoorts. Dat is een mooie serie en die loopt ook goed. We hebben er ook dvd’s van op de markt gebracht en die verkopen goed. Het is prachtig om te zien hoe mensen dat gewoon willen weten. Wij zien dat we de Bijbel inderdaad naast de krant kunnen leggen en dat we onze ogen open moeten houden, want er gebeurt van alles. Daarom vonden wij het heel belangrijk om die serie te maken. En dat doen we ook met veel plezier. Zo vragen we ons af hoe we ook met onze programma’s Israël kunnen zegenen.”

  Met welke moeilijkheden heeft Family7 te maken?
  “Als je ziet dat we met slechts vijf vaste mensen en een aantal studenten die ‘s avonds inlaadwerkzaamheden doen een zender van de grond hebben gekregen en dat we zijn gegroeid tot wat het nu is, dat is echt een wonder. Maar ook nu zien we de aanvallen. De nieuwgevormde Zesko groep, een fusie van Multikabel, Casema en @Home heeft bijvoorbeeld uit een zelf uitgevoerd marktonderzoek besloten dat er geen behoefte is aan Family7 en haalt ons uit hun pakket.
  Daarnaast moet je beseffen dat wij zeven dagen per week televisie verzorgen met nog geen procent van het budget waar bijvoorbeeld de EO programma’s mee maakt. We zijn erg beperkt in onze mogelijkheden en moeten echt roeien met de riemen die we hebben. Ondertussen geloven we wel dat we rustig doorgroeien. Ik geloof niet in het planten van bomen. Ik geloof dat God een mosterdzaadje zaait, dat uitgroeit tot een boom. Dat zaadje kan vertrapt worden, maar blijft uiteindelijk wel doorgroeien.”

  Steun Family7

  Family 7 is een christelijk commercieel televisiestation dat 24 uur per dag christelijke of voor christenenen verantwoorde televisieprogramma’s uitzendt.

  Momenteel is Family7 te ontvangen via digitale televisie. Ondanks positief overleg met enkele aanbieders, lijkt het er voorlopig op dat het bereik van Family7 afneemt vanwege het besluit van diverse aanbieders om de zender uit hun pakket te halen. Het is daarom van vitaal belang dat u als kijker bij uw televisieaanbieder aangeeft dat u prijs stelt op een zender als Family7 in het pakket.

  Graag zou Family7 standaard in het pakket met zenders zitten dat door kabelexploitanten wordt aangeboden. Op die manier kunnen mensen zonder digitale aansluiting Family7 gewoon via de kabel ontvangen. Hierover gaan de regionale programmaraden. Als christenen massaal aan de programmaraden zouden laten weten dat ze een zender als Family7 in het zenderpakket van hun kabelexploitant zouden willen, is de kans groot dat deze wens wordt ingewilligd. Via www.kabelraden.nl kunt u achterhalen onder welke programmaraad uw woonplaats valt en contact opnemen met de betreffende programmaraad. Op de website van Family7 kunt u ook een steunbetuiging achterlaten.

  Hoe bekijk ik Family 7?
  Heeft u digitale televisie? Dan is er een kans dat uw aanbieder ook Family7 in een pakket aanbiedt. Op de website www.family7.nl kunt u zien via welke aanbieders u Family7 op uw televisie kunt bekijken. Als u geen digitale televisie heeft en Family7 zit niet in uw kabelpakket, dan kunt u toch de programma’s van Family7 bekijken door u te abonneren op de livestream van de zender. Dit kost slechts 3 euro per maand en hiermee steunt u ook de zender. Via het internet kunt u dan op de computer Family7 bekijken. Om u te abonneren op deze livestream, bezoekt u de website www.family7.nl en klikt u in het menu links onder ‘Livestream’ op ‘info & aanmelden’. U kunt dan uw gegevens invoeren en vervolgens direct Family7 bekijken. U krijgt ook een e-mailtje met een link waarmee u voortaan naar de livestream kunt kijken. De livestream is op volledig scherm op uw pc-monitor af te spelen en werkt voorlopig alleen op windows-computers.