Nieuws

Wanneer woorden tot moord leiden

14 maart 2011

De gruwelijke moord afgelopen vrijdagavond op drie jonge Israëlische kinderen en hun ouders in Itamar in Israël, zal consequenties moeten hebben. De moorden worden namelijk direct in verband gebracht met de ophitsing tegen- en de demonisatie van Joden op de Westoever. Het demoniseren van de Joden die in het gebied leven vindt echter niet alleen plaats in de Palestijnse maatschappij maar ook in de internationale arena. Deze campagne creëerde een klimaat waarin deze Joden ontdaan werden van alle menselijkheid. Uiteindelijk mondde dat uit in een gruweldaad die zelfs in de ellenlange lijst van Palestijnse aanslagen op Israëlische burgers uniek kan worden genoemd.

De Israëlische TV zender Mabat waren zichtbaar aangeslagen. Later bleek dat zij allen de beelden hadden gezien van de slachtoffers. Amir Bar Shalom, de Mabatreporter voor Palestijnse zaken, zei dat hij veel aanslagen had gezien maar deze overtrof qua barbaarsheid alle andere. De baby van drie maanden die omkwam werd bijvoorbeeld met afgesneden keel gevonden naast haar vader, die op dezelfde wijze werd omgebracht.

Mu’awiyah Kaba’a, een Arabische hulpverlener in dienst van Magen David Adom, was als een van de eerste hulpverleners ter plekke. Hij zei dat hij nog nooit zoiets gruwelijks had gezien. Mijn dochter huilde toen ze de beelden zag van de vermoorde baby . Het rakelde eerdere ervaringen op tijdens de intifada, toen zij in Hebron haar dienstplicht vervulde. Shalhevet Pass, een baby uit de Joodse wijk in Hebron werd toen door een Palestijnse sluipschutter door het hoofd geschoten.

Sabbat in Itamar
De terroristen kwamen om 21.00 uur ‘s avonds via het veiligheidshek Itamar binnen. De security zag een alarm maar kon ter plekke niets vinden, daarna werd het alarm opgeheven. De moordenaars waren eerst bij andere huizen waar de bewoners nog niet naar bed waren, zij zochten naar een familie die al sliep en vonden die uiteindelijk. De oudste dochter Tamar Fogel, die bij vrienden Sjabbat vierde, kwam om twaalf uur thuis en vond de deur afgesloten. Daarop waarschuwde ze de buurman, Rabbijn Ya’acov Cohen. Toen de dochter haar ouders ontdekte en volkomen overstuur naar de rabbijn schreeuwde wat ze zag, alarmeerde deze de veiligheidsdienst van Itamar.

Beelden aanslag
In Israël heeft altijd een code binnen de media bestaan dat beelden van slachtoffers van aanslagen niet worden gepubliceerd. Aanvankelijk werd die code ook in dit geval gehanteerd, maar later kwamen de beelden toch online. Dit gebeurde vanwege de gruwelijkheid van de aanslag en nadat de familie van de slachtoffers daarvoor toestemming had gegeven.

Ophitsing
Oded Granot, de Midden-Oosten expert van Mabat, zei dat Abu Mazen een pittig gesprek had gehad met premier Netanyahu over de achtergronden van de moorden. De Palestijnse president had aanvankelijk de aanslag veroordeeld als “tegen de Palestijnse interesses”. De Israëlische regering eist nu dat de Palestijnse Autoriteit (PA) onmiddellijk stopt met de ophitsing en heeft vandaag aangekondigd dat er een speciaal team komt dat de Palestijnse ophitsing gaat monitoren.

Het probleem is echter veel groter, de demonisering van Joden die over de zogenaamde groene lijn in Israël wonen heeft wereldwijde proporties aangenomen. Een groot deel van de internationale media collaboreert in feite met de Palestijnse haatcampagne tegen de Joden op de Westoever. Zo worden zij algemeen als “kolonisten” aangeduid. Hun dorpen en steden worden altijd omschreven als “illegaal” of “niet legitiem”, in het gunstigste geval. Er gaat bijna geen dag voorbij zonder dat er door die media op een negatieve wijze wordt bericht over deze aanzienlijke groep. Het is geen overdrijving om te stellen dat deze Joden daardoor de meest gehate groep ter wereld zijn geworden.

Vandaag bleek dat internationale media waaronder de BBC de moord op een familie meenden te moeten omzetten in een verhaal over illegale nederzettingen en kolonisten. Een vermoorde baby van drie maanden werd in deze berichten als een kolonist omschreven. Itamar werd het tehuis genoemd van ‘Israël’s meest radicale ‘kolonisten’ (New York Times) en Reuters gebruikte de Hamasterm “bezettingsleger” toen men de IDF bedoelde.

Desinformatie en demonisatie
Vaak zijn mediaberichten over Israëli’s op de Westoever gebaseerd op informatie die afkomstig is uit Palestijnse bronnen. In veel gevallen betreft het dan onwaarheden of omgekeerde verhalen. Zo werd vorige week een bericht gepubliceerd over de verwondingen die zes Palestijnen in de buurt van Shilo op de Westoever hadden opgelopen door “kolonistengeweld”. Een Israëlische blogger die uit eerste hand de gebeurtenissen had waargenomen kwam echter met een geheel andere versie van het verhaal. Het geweld was geïnitieerd door de Palestijnen toen zij de woning van een Jood bestormden in Alei-Ayin.

In de loop der jaren zijn de Joodse inwoners van de Westoever illegale wezens geworden, beroofd van alle menselijke waardigheid. In dat klimaat werd de gruweldaad in Itamar mogelijk. Sommige Israëlische functionarissen die de slachtoffers hadden gezien hadden het over “slachten” toen zij over de moorden spraken. De jarenlange campagne tegen de Israëli’s op de Westoever is door Israël nooit adequaat beantwoord. Sterker nog, een deel van de Israëlische media is zelf betrokken bij deze campagne. Uiteindelijk heeft dit ertoe bijgedragen dat de delegitimatie oversloeg naar de Joodse staat als geheel.

Het plan om de Palestijnse ophitsing nu te gaan aanpakken lijkt opnieuw voorbij te gaan aan het grotere probleem. In het kader van de opstanden over de onderdrukking en armoede in de Arabische wereld is duidelijk geworden dat de meeste internationale media jarenlang hun werk niet hebben gedaan. Terwijl in de meeste Arabische landen grove mensenrechtenschendingen plaatsvinden en het gros van de bevolking in armoede leeft, waren deze media geobsedeerd met de situatie in de Westoever en een relatief kleine groep Israëlische extremisten die daar leeft.

Vals beeld
Ten gevolge van deze obsessie is een vals beeld ontstaan van een crimineel ‘kolonisten’collectief dat uitsluitend bestaat uit extremisten. In werkelijkheid houdt de overweldigende meerderheid van de ca. 300.000 Joden op de Westoever zich uitsluitend bezig met werken, leren en met het vervullen van religieuze- en burgerplichten. Op tal van plaatsen werd door deze Joden ook de dag na de moorden in Itamar gewoon samengewerkt met de plaatselijke Palestijnse bevolking.

De term kolonist, die de Arabieren introduceerden voor deze Joden, zou komisch genoemd kunnen worden ware het niet dat er zoveel schade door is aangericht. De geschiedenis van het Joodse volk op de Westoever is namelijk meer dan vierduizend jaar oud. Maar zelfs de VN hanteert de term ‘illegaal’ als het om de Joodse aanwezigheid gaat op de Westoever, zult u misschien zeggen. De VN is echter lang geleden al een instrument geworden in de handen van tegenstanders van Israël en werd daardoor partij in het Midden-Oosten conflict.

Gerenommeerde experts op het gebied van het internationale recht zoals professor Julius Stone hebben lang geleden al aangevoerd dat de term ‘illegale nederzettingen’ incorrect is waar het gaat om de Joodse gemeenschappen op de Westoever. Dat wekt geen verbazing omdat heel Palestina inclusief de Westoever door de Volkenbond was aangemerkt voor Joodse vestiging.

Talmoed
De Talmoed (Traktaat Peah 1:1) stelt het gebruik van taal om aan te zetten tot haat op één lijn met moord. Dit lijkt volledig van toepassing op de campagne tegen de Joden op de Westoever. Desinformatie ontaardde in delegitimatie en dat werkte weer demonisatie in de hand. Waar dat toe kan leiden leerden we zaterdag jl. in Itamar, waar drie kinderen en hun ouders werden vermoord en waar drie kinderen als wees achterbleven.

Missing Peace

11 Reacties

 • Tja -  20 september 2011 Dit lijkt weer op het bekende vliegen afvangen. Wie is beter en kundiger in de letteren? Zeer onzinnig lijkt mij, verspilling van energie. Religie is geen wetenschap....  [quote name="Joop Sapulette"][quote name="Simone"][quote name="Joop Sapulette"]Gelukkig zijn de palestijnse daders opgepakt!!!!!!!!Wie Abram vervloekt,die zal door de GOD van Israel vervloekt worden,Jakob is en blijfr ZIJN oogappel;Naar het evangelie zijn zij vijanden om uwentwil(ons als heidenen dus),naar de verkiezing zijn zij GELIEFDEN om der vaderen wil!!!!!!!![/quote]

  Als je wilt profeteren, profeteer dan wel goed, AbraHam, die H heeft die erbij gekregen van JHWH

  bij april 15, punt 7 op deze pagina http://www.friendsofitamar.org/news.html staat ook een foto van 1 van de meiden of beiden. En als je wat wilt doen, dat je ze kan mailen en dat ze je dan op de hoogte brengen.[/quote]

  Simone;Toen GOD dit tot Abram zeide,was hij nog geen Abraham!!![/quote]
 • Joop Sapulette -  20 mei 2011 [quote name="Simone"][quote name="Joop Sapulette"]Gelukkig zijn de palestijnse daders opgepakt!!!!!!!!Wie Abram vervloekt,die zal door de GOD van Israel vervloekt worden,Jakob is en blijfr ZIJN oogappel;Naar het evangelie zijn zij vijanden om uwentwil(ons als heidenen dus),naar de verkiezing zijn zij GELIEFDEN om der vaderen wil!!!!!!!![/quote]

  Als je wilt profeteren, profeteer dan wel goed, AbraHam, die H heeft die erbij gekregen van JHWH

  bij april 15, punt 7 op deze pagina http://www.friendsofitamar.org/news.html staat ook een foto van 1 van de meiden of beiden. En als je wat wilt doen, dat je ze kan mailen en dat ze je dan op de hoogte brengen.[/quote]

  Simone;Toen GOD dit tot Abram zeide,was hij nog geen Abraham!!!
 • Simone -  19 mei 2011 [quote name="Joop Sapulette"]Gelukkig zijn de palestijnse daders opgepakt!!!!!!!!Wie Abram vervloekt,die zal door de GOD van Israel vervloekt worden,Jakob is en blijfr ZIJN oogappel;Naar het evangelie zijn zij vijanden om uwentwil(ons als heidenen dus),naar de verkiezing zijn zij GELIEFDEN om der vaderen wil!!!!!!!![/quote]

  Als je wilt profeteren, profeteer dan wel goed, AbraHam, die H heeft die erbij gekregen van JHWH

  bij april 15, punt 7 op deze pagina http://www.friendsofitamar.org/news.html staat ook een foto van 1 van de meiden of beiden. En als je wat wilt doen, dat je ze kan mailen en dat ze je dan op de hoogte brengen.
 • Joop Sapulette -  03 mei 2011 Osama door Obama gedood!De hamas veroordeelde de aanslag,een andere boodschap hadden we niet verwacht.Het is duidelijk dat de overste enkel komt om te stelen,slachten en moorden.JEZUS is gekomen,om te geven leven en overvloed. Waakzaam blijft,nu Osama dood is en na de reaktie van de hamas. Bid voor de rust en vrede van Jeruzalem en Israel! (Oproep van Jan-Willem v.d. Hoeven)Google;Psalm 121 vers 4!
 • Joop Sapulette -  30 april 2011 Als wachters moeten we geregeld bidden voor de vrede van Jeruzalem en Israel! (Psalm 121 vers 4)!Dus NIET slapen,eerst bidden!
 • Joop Sapulette -  19 april 2011 Gelukkig zijn de palestijnse daders opgepakt!!!!!!!!Wie Abram vervloekt,die zal door de GOD van Israel vervloekt worden,Jakob is en blijfr ZIJN oogappel;Naar het evangelie zijn zij vijanden om uwentwil(ons als heidenen dus),naar de verkiezing zijn zij GELIEFDEN om der vaderen wil!!!!!!!!
 • angela -  31 maart 2011 He Roswitha,
  Ik kreeg onderstaande link en onderaan staat eenadressen blokje

  http://www.shechem.org/itamar/eindex.html

  Het adres van de snail mail en de namen van de kinderen erop.
  Ik geloof dat het altijd aankomt.
  Bij tora yesuha hebben ze geld ingezameld.
  Succes
 • Roswitha -  31 maart 2011 Angela, zou je mij dat adres van die overgebleven kinderen ook willen doormailen??

  Ik denk nog elke dag aan dat gruwelijke drama wat zich daar in dat gezin heeft afgespeeld..
  Op internet kwam ik kort nadat dit gebeurd was via een link op een site terecht waarop heel groot de foto's van het vermoorde gezin op stonden.
  Die beelden raak ik maar niet kwijt... vooral niet de baby die naast haar vader ligt, allebei vermoord..
  Ik heb er echt om moeten huilen, meerdere keren zodra dat beeld weer in gedachten kwam..

  Ik bid voor de overgebleven kinderen, en hun andere familie leden.. dat zij de kracht van God mogen ontvangen om na deze vreselijke traumatische gebeurtenis weer verder te kunnen met hun leven..

  Ik zou ook heel graag de kinderen iets willen sturen.
  Maar ik had nooit verwacht dat iemand achter dat adres zou komen.

  En er moet hier zeker actie op volgen!!
  Maar wat en hoe?
  Er valt zo weinig meer te beginnen.. :-(
 • angela -  31 maart 2011 [quote name="Teun van Unen"]adres voor aanklacht of petitie ?
  Hiet moet toch actie op volgen ?[/quote]

  Goed dat je dat ook vraagt Teun. Ik heb tenslotte een adres gevonden en de kinderen die achter bleven wat gestuurd.
  Maar ik zit ook wel met het probleem dat ik mensen die getroffen worden door watvoor terroristische acties dan ook best wel een bemoedigingskaart wil sturen, maar het is altijd waar moet het naar toe?
  Ik wil best die slachtoffers bij de busbom laten weten dat ik aan hun denk, maar hoe bereik ik hen?
  Heeft christenen voor Israel hier een idee over?
  Alvast bedankt
 • Teun van Unen -  31 maart 2011 adres voor aanklacht of petitie ?
  Hiet moet toch actie op volgen ?
 • angela -  14 maart 2011 Weten jullie een adres om een kaartje te sturen?

Plaats een reactie