fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Steun Israël

  Duizend kilometer wandelen

  27 juni 2011

  Zijn omgeving verklaarde hem bijna voor gek en zelfs zijn vrouw moest toch even slikken toen bleek dat Jaap echt een wandeltocht zou maken van Auschwitz naar Westerbork. Ruim duizend kilometer te voet. De March for the living – mars voor de levenden.

  Op 1 april vertrok de Waddinxveense Jaap vanuit Oświęcim bij het voormalige vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Op 12 mei kwam hij aan in Westerbork. Met zijn tocht vroeg hij aandacht voor het Joodse volk en zamelde hij geld in voor Breng de Joden Thuis. In die zes weken beleefde hij ontzettend veel. Met de mensen die hij ontmoette ging hij in gesprek over het doel van zijn reis, over het antisemitisme en over Israël.

  “Ik ben gegaan met de bedoeling om overal waar ik kwam op een liefdevolle manier te praten over Gods volk. Want je kan wel oeverloze discussies aangaan over Israël en de Palestijnen, maar daar schiet je niets mee op. Dat is me op één keer na gelukt. Toen was er een meisje dat was zó fanatiek tegen Israël, dat ik kwaad werd. Gelukkig waren er toen twee slimmeriken bij die mij gelijk gaven…”

  Sommige ontmoetingen waren erg bijzonder. Zoals een man die Jaap onderdak aanbood en de volgende dag een heel eind met hem opwandelde en zijn tas voor hem droeg. “Volgens mij was dat een engel,” vertelt Jaap. Of een man in het bos, die toen hij hoorde wat Jaap aan het doen was, hem vastgreep en zich vol emotie verontschuldigde voor wat zijn vader in de Tweede Wereldoorlog allemaal had misdaan…

  Maar de wandeltocht was voor Jaap zelf toch vooral een verdieping van zijn relatie met God. “Hij heeft me er echt doorheen gesleept. En ik heb het gevoel dat ik nergens meer over hoef te zwijgen. Iedereen weet wat ik heb gedaan en waarom. Ik hoef niet meer te verbergen dat ik christen ben en achter Israël sta. Ik kan daar nu vrijuit over praten en dat is heerlijk.”

  Jaap is bezig zijn belevenissen te bewerken tot een boek. Op onze website houden we u hierover op de hoogte.

  Het kost 135 euro om een Jood uit Oekraïne en 490 euro om een Jood uit Ethiopië naar Israël te brengen. Maak uw gift voor Breng de Joden Thuis over op giro 3223 van Christenen voor Israël in Nijkerk onder vermelding van ’Breng de Joden Thuis’ of doneer online. Alvast hartelijk dank.