• Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner bezoekt Anne Frank Monument

  21 november 2011

  Het Anne Frank Monument in het Bos van de Martelaren. V.l.n.r. De staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner, ambassadeur (midden), ambassadeur Caspar Veldkamp (rechts) en chef-protocol, Andy Michelson (links). | Foto: KKL-JNF.

  Het Anne Frank Monument in het Bos van de Martelaren. V.l.n.r. De staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner, ambassadeur (midden), ambassadeur Caspar Veldkamp (rechts) en chef-protocol, Andy Michelson (links). | Foto: KKL-JNF.

  Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner, heeft vorige week donderdag een bezoek gebracht aan het Anne Frank Monument bij Jeruzalem.

  Ze werd daarbij vergezeld van de Nederlandse ambassadeur in Israël, Caspar Veldkamp, een delegatie van haar ministerie en de directeur protocol van het Joods Nationaal Fonds (KKL-JNF), Andy Michelson.

  Kastanjeboom

  Kunstenaar Piet Cohen (1935) maakte het monument van roestkleurig staal. Het ziet eruit als een kleine kamer. In de hoek van de kamer is een verhoging die uitziet op een kastanjeboom. De takken spreiden zich uit op een muur, waardoor een blik op de vrijheid mogelijk wordt.

  Op 23 februari 1944 schreef ze: “Vanuit mijn lievelingsplekje op de grond kijk ik naar de blauwe hemel, naar de kale kastanjeboom aan wiens takken kleine druppeltjes schitteren, naar de meeuwen en de andere vogels, die in hun scheervlucht wel van zilver lijken.”

  De kastanjeboom waarover Anne Frank in haar dagboek schreef, viel vorig jaar door de harde wind om.

  Gift

  Het monument is een gift van KKL-JNF Nederland en werd in mei dit jaar ter gelegenheid van de Herinneringsdag voor Holocaust slachtoffers, ingewijd.. Op de weg naar het gedenkteken staan ook zes platen, met daarop een citaat dat op de Holocaust betrekking heeft.

  Het monument staat in het 1500 hectare grote Bos van de Martelaren (Ya’ar HaKdoshim) in de heuvels ten westen van Jeruzalem.  In 1960 begon het KKL-JNF hier met de aanplant van zes miljoen bomen ter nagedachtenis van de Holocaust slachtoffers. De eerste boom werd destijds geplant door de vader van Anne, Otto Frank. Het Anne Frank Park in het bos is 2000 vierkante meter.

  Thema

  Plaats een reactie