fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Dudu’s droom

  Joanne Nihom - 20 juli 2012

  Vreselijk wat er deze week in Bulgarije is gebeurd. Gevoelens van woede en afschuw komen op. Ik lees berichten over mogelijke Israëlische vergeldingsacties. Gaan we op naar weer een spiraal van geweld?

  Op mijn bureau ligt een sleutelhanger met twee bedeltjes, een hartje (‘hou ons altijd in je gedachten’) en het teken van een apestaartje (‘blijf in contact met ons via de email’). Gisteren gekregen, een cadeautje van Dudu Moatty, directeur van het WIZO-buurtcentrum in Afula, in het noorden van Israël, dat gedeeltelijk financieel gesteund wordt door WIZO Nederland. WIZO staat voor Women’s International Zionist Organisation, een internationale organisatie van Joodse vrouwelijke vrijwilligers wereldwijd in 53 landen die kwetsbare groepen binnen de Israëlische samenleving, vooral vrouwen, kinderen en ouderen, een beter leven wil bieden, ongeacht hun achtergrond of geloofsovertuiging.

  Onder Dudu’s bezielende leiding worden activiteiten ontwikkeld die de bevolking van Afula helpen verder te komen. Zoals opvang en begeleiding van Ethiopische Joden, speciale programma’s voor hangjongeren en een project met studenten die blinde en dove ouderen in de stad bezoeken en hen helpen bijvoorbeeld met de boodschappen. Hierdoor leren de studenten initiatief en verantwoordelijkheid nemen, de ouderen zijn blij met wat afwisseling en hulp.

  Toen ik Dudu een half geleden interviewde vertelde hij mij zijn droom: “Rond Afula liggen drie Arabische dorpen, Sulam, Dechi and Nin. Het contact tussen de Joodse en Arabische bevolking is miniem, we vallen elkaar niet lastig maar we mixen ook niet. Voor de intifada in 2000 was dat anders. Ik ben opgegroeid met Arabische jongeren, we kwamen bij elkaar thuis. Mijn kinderen denken dat Arabieren en terroristen hetzelfde zijn. Ik wil een project starten waar Arabische en Joodse jongeren elkaar beter leren kennen om zo een basis te vormen voor een betere toekomst. Want we wonen samen in dit land ‘so we better make the best of it’.”

  Gisteren werd het eerste zaadje geplant. Haboniem, een Joodse jongerenorganisatie uit Nederland, besloot samen met WIZO Nederland Dudu’s droom uit te laten komen. Een en ander is nog in de beginfase. Tijdens een studiereis van Haboniem bezochten twintig jonge leiders Afula waar zij werden rondgeleid en uitleg kregen over de stad en het buurthuis. Absoluut hoogtepunt was de ontmoeting met vijftig jongens van rond de tien jaar, afkomstig uit de Arabische dorpen. Op het voetbalveld van Nin zaten ze braaf te wachten. Ze werden in drie groepen verdeeld waarna ze onder leiding van de Haboniemers allerlei spelen deden. Het voelde alsof de hemel open ging. Taal, afkomst, leeftijd … het was even niet belangrijk. Binnen een minuut, nee, binnen een seconde was het ijs gebroken en dat kwam niet door de brandende zon. Het was één groot feest. Vijftig Arabische jongens en twintig Nederlandse Joodse jongeren speelden, holden, schreeuwden en lachten. Ze konden elkaar wel en niet verstaan. Ik riep tegen iedereen die het wilde horen: “We hebben net de oplossing voor het Midden- Oostenconflict gevonden. Geweren weg, nooit meer oorlog, laat iedereen met elkaar gaan spelen.”

  Na afloop brachten ouderen van het dorp baklava, fruit en wat te drinken. Samen in een grote kring werd nagepraat. Op de groepsfoto staat iedereen door elkaar te juichen en te zwaaien. Zo trots als een pauw liep Dudu rond. “Kan je je nog herinneren wat je mij een half jaar geleden vroeg? Het gaat gebeuren, echt het gaat gebeuren.” Mogelijke vergeldingsacties? NEE! Zaadjes planten zoals die van gisteren? JA!

  Door: Joanne Nihom

  Thema

  Over de auteur