fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  De verklaring van Jeruzalem

  28 januari 2013

  Foto:pcime.org

  Foto:pcime.org

  Begin november 2012 waren in Jeruzalem vertegenwoordigers van de grote traditionele kerken van Europa, Noord-Amerika en Afrika bij elkaar om zich te beraden over de relatie tussen de kerk en Israël.

  Tijdens deze consultatie, waarin diepe bezorgdheid werd uitgesproken over de houding van de Wereldraad van kerken en er ontmoetingen waren met vertegenwoordigers van vervolgde christenen en kerkleiders in Jeruzalem, werd een verklaring opgesteld met de volgende kernpunten:

  Afsluitende Verklaring van de Jerusalem Consultation on the Mainline Protestant Churches and the State of Israel (5-8 november 2012)

  Wij zijn leden van kerken in Europa, Noord-Amerika en Afrika. We kwamen naar Jeruzalem om onze zorgen te delen over de relatie tussen onze kerken en Israël. We verklaren onze liefde voor Israël. Wij geloven dat God blijft vasthouden aan zijn verbond met de nakomelingen van Abraham, Isaak en Jakob. Gods bedoeling is om hen te zegenen, en door hen anderen te zegenen. Wij wijzen de vervangingstheologie af, die beweert dat Israël niet langer een plaats heeft in Gods plannen.

  We zien de moderne staat Israël als een teken van hoop. In een regio die lange tijd is gedomineerd door autocraten, onderscheidt Israël zich als een stabiele, pluralistische democratie met meerdere partijen. Israëls burgers kunnen vrij de gebreken van hun regering bekritiseren en er zijn mechanismen om die gebreken te corrigeren. Onze groep hoorde Israëli’s vrijmoedig de wijsheid van het overheidsbeleid ter discussie stellen. Deze geneigdheid tot zelfkritiek is een erfenis van de profetische traditie die Joden en christenen delen.

  Onze liefde voor Israël is niet in tegenspraak met onze liefde voor andere volkeren in de regio, met inbegrip van de Palestijnen. Ook zij hebben een plaats in het hart van God. Wij geloven dat het mogelijk is om gerechtigheid en vrede na te streven op een manier die de rechten en behoeften van alle volkeren in de regio in acht neemt.

  Wij zijn verontrust als we zien hoe bepaalde Europese en Noord-Amerikaanse kerkelijke functionarissen het Israëlisch-Palestijnse conflict benaderen als een zero-sum game. Ze bewegen zich in de lijn van de internationale campagne die beweert de Palestijnen te helpen door Israël te delegitimiseren. Ze promoten ook de radicale “Kairos Palestina” kring, die van alle partijen in het conflict alleen Israël veroordeelt en voorstander is van een “één-staat”-oplossing. Ze maakt alleen Israël tot doelwit voor boycot, desinvestering en sancties (BDS). Deze aanpak is onrechtvaardig, en helpt niet verder bij het zoeken van de vrede.

  Of dat nu zo bedoeld of niet, deze strategieën zijn een aanmoediging voor de krachten die hebben gezworen Israël te vernietigen – krachten die dagelijks raketten op Israëlische burgers afvuren. Wij vrezen dat deze aanpak niet wordt ingegeven door christelijke liefde voor ieder, maar eerder het tegenovergestelde. Wij vragen hen die deze strategieën vol vuur voorstaan hun geweten te onderzoeken in deze zaak.

  We hebben de vijandigheid tegenover Israël gezien als onderdeel van een breder patroon. De krachten die weigeren om het bestaan van een Joodse staat te tolereren zijn ook fel intolerant voor andere religieuze en etnische minderheden in het Midden-Oosten. We hebben de getuigenissen gehoord van Koptische christenen uit Egypte en Assyrische christenen uit Irak, onder andere over hun lijden door agressieve islamitische bewegingen. Daarentegen werden we verzekerd door gezaghebbende kerkleiders in Jeruzalem, dat de christelijke burgers van Israël gelijke burgerrechten en een goede levensstandaard genieten, ondanks incidentele fricties met sommige van hun buren.

  De toekomst van 2000 jaar oude christelijke gemeenschappen, en de toekomst van het pluralisme, staan op het spel in het Midden-Oosten van vandaag. We kunnen het ons niet veroorloven om dit grotere plaatje, waarin de conflicten rond Israël optreden, te negeren. Wij zetten ons in om aan de zijde te staan van Israël en het Joodse volk, zoals we ook aan de kant willen van vervolgde christenen en andere minderheden in de regio. We zijn dankbaar voor christelijke leiders in Jeruzalem, die een ontmoeting wilden hebben met onze groep, en we beloven te bidden voor hen en hun gemeenschappen.

  Canada

  – Rev. Andrew Love, United Church of Canada (UCC)

  Finland

  – Rev. Inkeri Tahvanainen, Pastor, The Evangelical Lutheran Church of Finland

  Germany

  – Kreiskantorin Christiane Klein, Superintendent of Church Music in the Protestant Church Diocese of Weserbergland, Germany; Chair Friendship Group Israel

  – Rev. Albrecht Lohrbaecher, German Protestant Church, Chair Israel Info

  – Mr. Johannes Riegger, German Protestant Church, Co-Chair Informationsdienst Israel

  – Mrs. Christiane Sahm, German Protestant Church, Co-Chair Friendship Group, Editor

  Israel

  – Rev. Dr. Petra Heldt, Co-Chair, Liaison Committee, German Protestant Church

  – Malcolm Lowe, Welsh Anglican New Testament Scholar; Fellow, Gatestone Institute

  Netherlands

  – Rev. Aart Brons, Israel Representative, Dutch Christian Reformed Churches

  – Rev. Henk Poot, Christenen voor Israel, The Netherlands

  Norway

  – Hanne Nabintu Herland, Historian of comparative religions, lecturer and author

  Uganda

  – Bishop Umar Mulinde,, Gospel Life Church International, Namasuba Central Zone, Entebbe Road, Kampala, Uganda-East Africa

  United Kingdom

  – Rev. Martyn Perry, Patron of Anglican Friends of Israel

  – Mrs. Pam Smith, Methodist Church, Regional Chair of Methodist Friends of Israel

  – Dr. Paul Wilkinson, , Associate Minister at Hazel Grove Full Gospel Church, Stockport

  United States

  – Mr. Jim Fletcher, Evangelical Church; writer; Executive Committee member, National Christian Leadership Conference for Israel (NCLCI)

  – Rev. Luke Moon, Southern Baptist Church; Institute of Religion and Democracy (IRD)

  – Mrs. Juliana Taimoorazy, Founder and President, Iraqi Christian Relief Council

  – Dexter van Zile, Christian Media Analyst, Committee for Accuracy in Middle East Reporting (CAMERA)

  – Mr. Alan Wisdom, Adjunct Fellow, Institute of Religion and Democracy (IRD)

  Thema

  kerk