Nieuws

Israel 65 jaar

Alfred Muller - 16 april 2013
Tijdens een mars door Jeruzalem. Foto's: © Alfred Muller/CvI

Tijdens een mars door Jeruzalem. Foto’s: © Alfred Muller/CvI

Dat moest gevierd worden. Israël werd op 16 april 2013 volgens de Hebreeuwse kalender 65 jaar jong. Al ver voordat ik het park betreedt, waaien mij de rookwolken tegemoet. Om de tafels zitten families, daarnaast staat de barbecue.

Het is niet overdreven om Onafhankelijkheidsdag de nationale BBQ dag te noemen. In totaal barbecuen vandaag een miljoen Israëli’s. De parken en musea zijn vol. Gelukkig bleef de regen grotendeels uit.

De luchtmacht maakt een rondje over het land, maar wie er in Jeruzalem op heeft gewacht raakt teleurgesteld. De hoofdstad wordt dit jaar namelijk overgeslagen door de vliegeniers, vanwege de laaghangende bewolking.

Het leger heeft een aantal bases opgesteld zodat iedereen die kan bezichtigen. In Jeruzalem wandelden duizenden van het Safra Plein naar het plein voor de Westelijke Muur. En liefhebbers konden de jaarlijkse internationale Bijbelquiz bijwonen.

Gevallenen
Aan de Onafhankelijkheidsdag ging de herdenkingsdag voor de gevallenen vooraf. In totaal telt Israël 23,085 gevallen soldaten en politiemensen.

 

Even stilstaan bij een monument.

Even stilstaan bij een monument.

Bij terreuraanslagen zijn in totaal 2493 mensen omgekomen, waarvan 120 buitenlanders. In het afgelopen jaar maakte terreur een einde aan het leven van tien personen.

Acht miljoen
Het Centraal Bureau van Statistiek becijferde dat het land op het ogenblik ruim acht miljoen inwoners telt. De bevolking groeide vorig jaar met 137.000 zielen. Israël telt nu circa tien keer zoveel inwoners als bij de oprichting van de staat in 1948. Van de bevolking is ruim een vijfde deel (20,7 procent) Arabisch.

Israël heeft in de afgelopen jaren veel opgebouwd. Het heeft een sterk leger gekregen, de economie is groeiende, het land kent tal van startende bedrijven, en bedrijven als Microsoft, Google, Apple en anderen hebben afdelingen opgericht in het land.

Maar problemen zijn er helaas ook. Een vredesverdrag tussen Israël en de Palestijnen en de meeste Arabische landen blijft achterwege. Israël kent een grote kloof tussen arm en rijk. Het antisemitisme verpakt zich dikwijls in een haat tegen de Joodse staat. En natuurlijk hangt de dreiging uit Iran de Israëli’s nog steeds boven het hoofd.

Bij de Oude Stad van Jeruzalem.

Bij de Oude Stad van Jeruzalem.

President Shimon Peres ontving felicitaties van verschillende leiders. Hieronder de brieven.

Brief van paus Francis.

Brief van paus Francis, via zijn afgezant.

 

De felicitaties van president Barack Obama.

De felicitaties van president Barack Obama.

 

En de brief van president Vladimir Putin.

En de brief van president Vladimir Putin.

 

 

 

 

 

 

 

 

Over de auteur

Plaats een reactie