fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Geen categorie

  Israël vanaf nu energieproducent

  23 april 2013
  Het gasboorplatform bij het Tamar gasveld, zo'n 80 kilometer uit de Israëlische kust. | Foto: Flash90

  Het gasboorplatform bij het Tamar gasveld, zo’n 80 kilometer uit de Israëlische kust. | Foto: Flash90

  Israël is sinds deze maand gasproducent. Op zaterdag 30 maart jl. begon er gas te stromen van het Tamarveld voor de kust van Haifa naar de terminal in Ashdod. Dit betekent een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van de staat.

  Het gas zal naar verwachting voorlopig slechts voor binnenlands gebruik bestemd zijn en dan voornamelijk als brandstof voor de elektriciteitscentrales. Die centrales werden tot voor kort gestookt op Egyptisch gas maar de moslimbroederschap maakte een eind aan die leveranties. Het resultaat was dat de centrales weer op kolen werden gestookt en dat de prijs van elektra omhoog ging.

  Leviathan
  Leviathan, een nog groter gasveld, zal in 2015 gas gaan produceren. Dan zal Israël ook een belangrijke gasexporteur zijn. Dit zal grote gevolgen hebben voor de economie (die nu al 1% extra zal gaan groeien door lagere uitgaven voor energie) en voor Israël’s positie op de wereldenergiemarkt.

  Israël overweegt gas te gaan exporteren naar West-Europese landen en landen rond de Middellandse Zee zoals Italië en Spanje. Deze landen krijgen nu hun gas uit Noord-Afrika waar de politieke situatie uiterst instabiel is. Een andere optie is exporteren naar Azië waar acute gastekorten worden verwacht.

  Alternatieve route Suezkanaal
  Israël heeft onlangs al een contract afgesloten met China voor de bouw van een haven nabij Eilat; een treinverbinding tussen Eilat en Ashdod en de aanleg van een pijpleiding tussen deze steden. Deze plannen zijn gemaakt met het oog op de ontwikkeling van een alternatieve handelsroute voor het Suezkanaal.

  Egypte verkeert in een enorme crisis en de veiligheidssituatie rond het Suezkanaal is alles behalve zeker nu Salafistische groepen in de Sinaï zich bewapenen en een opstand tegen het regime van Mohammed Morsi niet meer valt uit te sluiten. Daarnaast zal Egypte door geldgebrek moeite hebben om het noodzakelijke onderhoud te plegen aan het kanaal.

  Energie voor Jordanië en Libanon?
  In feite zouden ook de buurlanden Jordanië en Libanon hun voordeel kunnen doen met het Israëlische gas. Jordanië heeft bijvoorbeeld een enorm tekort aan energie waardoor er dagelijks maar beperkt elektriciteit wordt geleverd aan de bevolking. Maar door het toenemende vijandelijke klimaat tegenover Israël in deze landen lijken Israëlische gasleveranties uitgesloten.

  Hezbollah in Libanon heeft eerder al Israël bedreigd over de gasvelden voor de kust en beweert dat die ook Libanon toebehoren. In Jordanië heeft de moslimbroederschap aan invloed gewonnen en is er sprake van toenemende druk om de banden met Israël te bevriezen of te verbreken.

  Investering
  De opbrengsten van het gas zullen in Israël worden gebruikt voor verbetering van het onderwijs maar ook worden belegd in een investeringsfonds dat zal gaan beleggen in het buitenland. Dat fonds kan worden aangesproken in tijden van nood.

  Olie
  In 2017 zal Israël naar verwachting ook commerciële basisolie gaan produceren uit de enorme voorraden leisteenolie die onder de grond zitten. Deze voorraden zijn in omvang maar weinig minder dan die van Saoedi-Arabië.

  De winning van de olie is mogelijk geworden door nieuwe technieken waarbij de leisteen ondergronds verhit wordt. Het eerste Israëlische olieveld Shfela bevindt zich in de buurt van Bet Shemesh. Experts schatten dat dit veld alleen al 250 miljard vaten olie bevat.

  Politieke invloed
  Duidelijk is dat het gas en de olie ook de positie van Israël in politieke zin zal veranderen. De invloed van de Arabische landen op de rest van de wereld zal verminderen nu ook de VS op weg is naar onafhankelijkheid waar het gaat om de energievoorziening. De chantage met olie die de Arabieren eerder pleegden (zoals tijdens de oliecrisis in de jaren ‘70) om Israël te isoleren zal dan niet langer mogelijk zijn.