fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Geen categorie

  Rabbijn waarschuwt Nederland voor aanslagen kerken en synagoges

  23 april 2013
  Rabbijn Cooper (links) en vicepremier Lodewijk Ascher. | Foto: Simon Wiesenthal Centrum

  Rabbijn Cooper (links) en vicepremier Lodewijk Ascher. | Foto: Simon Wiesenthal Centrum

  Rabbijn Abraham Cooper, Associate Dean van het Simon Wiesenthal Centrum (SWC) in Los Angeles bracht vorige week een bezoek aan Nederland om met politici, terreurexperts en leiders van de Joodse gemeenschap in Nederland te spreken over haat en aansporing tot terreur op internet. Rabbijn Cooper, die in Nederland was toen de aanslagen in Boston plaatsvonden, zei dat het SWC in het verleden al had blootgelegd hoe Al Qaeda had aanbevolen om explosieven in snelkookpannen te verpakken, zoals het geval was in Boston.

  Hij waarschuwde zijn Nederlandse gesprekspartners ook dat het SWC had ontdekt dat op de website van een extremistische Nederlandse moslimorganisatie, Sharia4Holland, wordt gelinkt naar een Fatwa van de salafistische sjeik Abu Al-Mundhir Al-Shanqiti. Daarin geeft deze prominente religieuze moslimleider toestemming om aanslagen te plegen tegen kerken en synagoges als deze tegen de islam zijn.

  Hoewel de sjeik er niet expliciet toe oproept, kunnen fanatici tussen de regels door lezen en begrijpen wat er van hen wordt verwacht. In een interview met De Telegraaf bevestigde Cooper dat deze Fatwa betekent dat zulke aanslagen ook in Nederland kunnen plaatsvinden.

  De Nederlandse overheid biedt geen enkele financiële ondersteuning om de veiligheid van Nederlandse Joodse instellingen te garanderen, ondanks de dreigingen en de herhaaldelijke aanvragen voor assistentie uit de Joodse gemeenschap. Het beveiligen van haar leden is zo een zware last geworden voor de kleine Joodse gemeenschap.

  Tijdens zijn bezoek ontmoette rabbijn Cooper, vergezeld door oud-parlementariër Wim Kortenoeven, vice-premier Lodewijk Ascher. Hierbij wees Cooper Ascher en andere politici op een Duits onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Sociaal-Democratische Friedrich Ebertstichting, waaruit bleek dat meer dan 38% van de Nederlandse bevolking gelooft dat Israël een uitroeiingsoorlog tegen de Palestijnen voert. Cooper zei dat dit en andere vormen van extreme demonisering van Israël en Joden de Nederlandse autoriteiten en samenleving zorg zou moeten baren en hij vroeg hen dit te bestrijden.

  Rabbi Cooper sprak ook over Mehmet Sahin, de Nederlandse-Turkse maatschappelijk werker die op televisie in discussie ging met Nederlands-Turkse jongeren die de Holocaust, Hitler en het doden van Joodse baby’s goedkeurden.

  Naar verbaal te zijn aangevallen en doodsbedreigingen te hebben ontvangen, dook Sahin tijdelijk onder. Het SWC ontving honderden brieven van over de hele wereld waarin de schrijvers Sahin bemoedigden en ondersteunden.