fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  HotspOT Israel

  Joanne Nihom - 30 mei 2013
  Een restaurant waar de kok de meest culinaire hoogstandjes uitvoert. Over deze en veel meer plaatsen gaat het e-book HotspOT Israel.

  Een restaurant waar de kok de meest culinaire hoogstandjes uitvoert. Over deze en veel meer plaatsen gaat het e-book HotspOT Israel.

  Op maandag 27 mei presenteerden Joanne Nihom (bekend als correspondent van deze website en onze krant Israël Aktueel) en Esther Voet (bekend als oud-hoofdredacteur van het NIW en huidig directeur van het CIDI) een e-book dat zij samen hebben geschreven: HotspOTs Israël.

  Tijdens de e-bookpresentatie, die plaatsvond in de het gebouw van de Liberaal Joodse gemeente in Amsterdam, hield co-schrijfster Joanne Nihom een mooie toespraak die u hieronder kunt lezen.

  Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging.

  Israël is voor mij moeten stoppen omdat de geitenhoeder zijn geiten over de grote weg laat lopen.

  Israël is voor mij winkelen in het Arabische dorp, rijden door alle kronkelige kleine straatjes waar je auto bijna niet door heen kan.

  Israël is voor mij de zee, de geur van alle kruiden.

  Israël is ook de meeste luxe winkels in Tel Aviv.

  Israël is voor mij ‘s morgens om zes uur de radio aan doen en het hoofdgebed van Israël, het Shema Yisraeel horen uitspreken.

  Israël is op donderdag al iedereen “Sjabbat Shalom” horen zeggen.

  Israël is voor mij op zaterdagmorgen met mijn hond door de velden lopen en voelen dat de energie anders is dan andere dagen.

  Israël is voor mij onmacht omdat ik de situatie in en om het land zo graag anders zou willen zien!

  Israël is voor mij al die jongeren in het leger. Een trots gevoel.

  Israël is voor mij soms wakker liggen en denken: zou het ooit goed komen?

  Israël is voor mij regen waar ik een hekel aan heb maar roepen dat ik er erg er blij mee ben want het is goed voor het land.

  Israël is voor mij op de koffie bij onze vrienden Fatma en Dulfakar in een Arabisch buurdorp. Na drie jaar geen beleefdheidsbezoeken meer maar onderdeel van hun familie.

  Israël is voor mij het zuiden, het noorden, het westen en het oosten.

  Israël is voor mij de bedoeïen, de druzen, de mosims en christenen, de liberale en de orthodoxe Joden. Een mozaïek van mensen, gewoonten, kleuren en geuren.

  Israël is voor mij het land waar als de mensen met elkaar praten het altijd lijkt alsof ze ruzie hebben.

  Israël is voor mij geschiedenis, religie en cultuur.

  Israël is voor mij een mengelmoes van emoties, bij vrijwel ieder interview dat ik doe lopen de tranen over mijn wangen.

  Israël is voor mij denken: ja hoor wereld gaan jullie ons maar boycotten. Maar doe dan echt alle Israëlische producten en uitvindingen en ontdek dat er dan weinig over blijft.

  Israël is hummus en tehina en falafel en haute cuisine.

  Israël is mij zo trots voelen als ik de mango’s, de citroenen, de lychees of de mandarijnen in onze tuin pluk.

  Israël is mij ergeren aan het ongeduld op de weg. Het ongeduld als het stoplicht op groen springt en er al getoeterd wordt.

  Israël voor mij is ook armoede en voedselbanken.

  Israël is voor mij als je een afspraak met iemand hebt dat ze nooit op tijd zijn.

  Israël is voor mij wakker worden door de minaret uit het dorp naast de kibboets.

  Israël is voor mij spijt hebben dat ik niet eerder ben gegaan.

  Israël is voor mij praten met mensen en voelen dat hun verhaal en hun geschiedenis ook de mijne is.

  Israël is voor mij leven in een gemengde maatschappij en dat niet een vanzelfsprekendheid vinden.

  Israël is voor mij denken waarom wordt Israël vrijwel altijd in verband gebracht met politiek er is hier zo veel meer.

  Israël is voor mij gefrustreerd raken dat ik niet alle mooie verhalen over Israël kwijt kan.

  Israël is voor mij al twee jaar hotspots. Een kijk op het andere Israël.

  Nadat ik dit allemaal had opgeschreven en doorlas dacht ik: negatiefs er moet nog iets negatiefs in. Anders denken ze dat ik overdrijf en dat ik doorgeslagen ben! Sorry dit is mijn verhaal. Israël is niet altijd rozengeur en maneschijn. Er gebeuren goede en slechte dingen, je hoeft het niet altijd overal mee eens te zijn. Maar dit is mijn Israël. Niet alleen mijn Israël, dit is Israël, ook jouw Israël en het wordt tijd dat de wereld Israël ook van haar goede kanten gaat leren kennen.

  Ik wil besluiten met een verhaal wat Israël voor mij vandaag symboliseert. Ik ben bezig een boek te schrijven over co-existentie tussen Joden en Arabieren in Israël. Daar heb ik dertig Joodse en Arabische vrouwen voor geïnterviewd. Een van die vrouwen is directeur van een gemengde WIZO crèche in Yaffo, bij Tel Aviv. Gemengd: Joodse en Arabische kinderen!

  Ik bezocht haar in de week van Jom Ha’atsmaoet, de Onafhankelijkheidsdag van Israël. Voor de Joden een feestdag, voor de Arabieren een treurdag. Ik vroeg haar hoe ze dat vieren. Zij vertelde dat ze pas drie jaar in Yaffo directeur is en dat ze het eerste jaar deze dag gewoon had overgeslagen uit angst om problemen te krijgen. Vorig jaar was ze met een idee gekomen. Aan alle ouders had ze gevraagd samen met hun kinderen een huis te maken. Want Israël is ons huis, voor zowel Arabieren als Joden. Het was zo’n succes dat ze het dit jaar weer had gedaan. Trots liet ze mij de expositie zien. Het bijzondere was dat alle huizen op elkaar leken. Onze afkomst maakt niet uit, voor wie hier woont is Israël een thuis!

  Ik hoop dat HotspOTs Israel zal bijdragen aan een andere kijk op Israël, dat kleine landje in het Midden Oosten wat een huis en een thuis biedt aan zoveel mensen van zoveel verschillende afkomsten.

  Het e-book HotspOTs ISrael is voor € 16,99 te downloaden van boekenbestellen.nl.

  Over de auteur