fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Johan Cruijff: ‘Iets voor een ander doen’

  Marijke Terlouw - 6 mei 2013

  Met een schop tegen een voetbal opende Susila Cruijff, dochter van werelds beroemde nummer 14 op 8 oktober 2010 in Jaffo het eerste Cruyff Court* in het Midden-Oosten, een initiatief van de Johan Cruyff Foundation in samenwerking met de Collectieve Israel Actie.  Afgelopen week kwam Johan Cruijff een kijkje nemen en hij voetbalde zelfs even mee.

  Het doel van ieder Cruyff Court is een model te vinden waar een vreedzame samenleving zichtbaar wordt. Yafo werd niet zomaar gekozen. Het is een stad waar Joden, Moslims en Christenen samenleven.  Carole Thate, directeur van de Cruyff Foundation: “Sport is niet alleen een manier om mensen in beweging te krijgen, maar ook om hen met elkaar in contact te brengen. Verschillen in achtergrond, cultuur of religie spelen geen rol op het sportveld; daar is iedereen gelijk. Met de bouw van het veld en de activiteiten die er georganiseerd worden willen wij een verschil in de regio maken. Het gaat niet alleen om een voetbalveldje, het verhaal erachter gaat veel dieper.” De gedachte achter de Cruyff Courts is de moderne invulling van het aloude trapveldje dat vroeger te vinden was in veel Nederlandse buurten maar door de jaren vaak werd opgeofferd voor verstedelijking. Met de Cruyff Courts wordt de functie die dat oude trapveldje had, een veilig onderkomen voor jongeren uit de buurt en een manier om ze ‘van de straat te houden’, weer terug in de wijk gebracht. En nu dus ook een Court in Yaffo.  Chanan Azoulai, manager van het complex: “Sociaal en economisch gezien is deze Joods/Arabische buurt van een heel laag niveau en zijn er veel problemen zoals vandalisme en drugs. Sinds het Cruyff Court weten de ouders dat het hier safe is en sturen ze hun kinderen na schooltijd vrijwel gelijk naar ons toe.” Het Court wordt intensief gebruikt. Azoulai: “Een aantal verschillende leeftijdsgroepen, variërend van vijf tot zestien jaar, trainen  hier twee keer per week onder begeleiding van een coach.  Van verschillende scholen uit de buurt komen een paar honderd leerlingen drie keer per week bij ons voetballen. Verder wordt er behalve voetbal ook wekelijks Kung Fu beoefend, zowel voor volwassenen als kinderen.”  Azoulai is blij met zijn Court en heeft vooral te kampen met een luxe probleem. “Er komen zoveel kinderen dat we te weinig ruimte hebben. Vooral op sabbat is het hier een drukte van belang. Geweldig, want als ze hier zijn doen ze geen slechte dingen. In deze buurt was de verhouding tussen Joden en Arabieren niet prettig in deze buurt en dat had ze weerslag op het dagelijks leven. Nu is er een georganiseerde plek waar de kinderen veilig en beschermd zijn. Op het voetbalveld vergeten ze alle vooroordelen en is achtergrond niet meer belangrijk. Daardoor wordt ook buiten het veld de omgang een stuk vriendelijker, want behalve voetbal gebeurt er veel meer. De coach speelt daarin een belangrijke rol. Hij is er niet alleen om instructies te geven over het voetbal. Hij praat met de kinderen over eerlijk en sportief zijn en hoe je je sociaal moet gedragen. Spelenderwijze is dat veel natuurlijker aan te leren.” Voor trainen onder begeleiding wordt een financiële bijdrage gevraagd en aan de  Arabische en Joodse volwassenen die ook een keer in de week voetballen wordt een symbolisch bedrag gevraagd.  Azoulai:”Betalen geeft een bepaalde verantwoordelijkheid, maar als iemand het echt niet kan opbrengen dan regelen we dat uiteraard.”

  image006Amir (10 jaar), Mustapha (12 jaar) en Muhammed (13 jaar) trainen twee keer in de week onder begeleiding van een coach, ze willen net zo goed worden als Johan Cruijff.  Toen het Court er nog niet was mochten ze van hun ouders niet buitenspelen.  Muhammed:”  Want deze buurt, en speciaal dit terrein was een plek waar zwervers rondliepen met drugs en drank.  Over een paar jaar wil ik voor Real Madrid spelen, dat is mijn grote droom en het is belangrijk om dromen te hebben.” Amir kiest meer voor Barcelona en Mustapha ziet een gouden toekomst bij Manchester United wel zitten. Alle drie zijn ze het er over eens dat het voetbal goed is voor hun gezondheid en dat ze ook niet meer zo vaak achter de computer kruipen.

   

  * Er is gekozen om de stichting Cruyff met een y te noemen omdat dat voor het buitenland makkelijker hanteerbaar is.

  Over de auteur