fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Een inspirerende reis

  8 juli 2013
  Foto: Elly de Jonge-Folkerts

  Foto: Elly de Jonge-Folkerts

  Begin juni brachten vrouwen, uit diverse plaatsen in Nederland, een bezoek aan het hartland van Israël. De reis was georganiseerd door Henriet Poot en Marianne Glashouwer vanuit Christenen voor Israël en Sondra Baras vanuit Christian Friends of Israëli Communities.

  In zes dagen trokken wij door Judea en Samaria en spraken met vrouwen die daar wonen. We bezochten in diverse dorpen de vrouwen thuis en op hun werk. We mochten kijken bij een kinderopvangcentrum en een seniorenhuis en we bezochten een aantal meisjesscholen. Ook ontmoetten we een aantal vrouwen uit het voormalige Gush Katif, de Joodse dorpen in Gaza die acht jaar geleden werden ontruimd.

  Het waren intensieve ontmoetingen met vrouwen van verschillende leeftijden die vanuit de hele wereld naar Israël zijn gekomen om te helpen bij de wederopbouw van hun land. Allen verlieten huis en haard, sommigen met het hele gezin, om vanuit het niets weer een nieuw bestaan op te bouwen. Met eigen ogen zagen we hoe zij meewerken om een dor en droog land vruchtbaar te maken en hoe onder hun inspanning het land tot bloei komt en kale vlakten weer bewoonbaar worden.

  Natuurlijk zijn er spanningen, zie je de soldaten en op veel plekken prikkeldraad. Maar bovenal voel je Gods aanwezigheid in deze regio.
  De Joodse vrouwen zijn sterk. Hun Gods vertrouwen is groot. Hij wordt in alle dagelijkse dingen van het leven betrokken, Hij is deelgenoot van hun hele bestaan.

  We bezochten ook de Knesset en ontmoetten daar Shuli Mualem Rafaeli een vrouwelijk parlementslid. Zij verloor haar man bij een helikoptercrash en bleef met twee kleine kinderen achter. Zij verwoordde zo duidelijk wat wij in al onze ontmoetingen hebben ervaren. Je eigen verantwoordelijkheid. Je kunt keuzes maken in je leven. Je kunt wegzinken in je pijn en verdriet, maar dit leidt tot verbittering, verzuring en brengt je in een isolement. Je kunt ook kiezen voor het leven. Dat opent nieuwe mogelijkheden en geeft je een toekomst. Als parlementslid zet zij zich in voor de vrouwen van Israël.

  Het was een bijzondere reis,waarin wij met eigen ogen gezien hebben hoe het leven in de nederzettingen is. Het was verhelderend en deed ons beseffen hoe eenzijdig het beeld is dat je in Nederland krijgt door negatieve berichtgeving en aanvallen op het Joodse volk.

  We hebben veel mogen leren van deze Joodse vrouwen. Hun rotsvaste geloof in God, de liefde en de kracht die zij van Hem ontvangen. De liefde voor elkaar en de hechte gemeenschapszin, vormen de basis om elkaar te bemoedigen en door te gaan in moeilijke tijden. De humor, vrolijkheid en hoop waarmee zij in het leven staan; hun vermogen om negatieve ervaringen om te zetten in positieve initiatieven. Het was ontzettend inspirerend. Omgekeerd ervaren zij ons bezoek aan hen als een enorme steun en bemoediging.

  Al deze dagen waren wij in gezelschap van onze gids Ayalla Zion. Zij heeft in 1967 Nederland verlaten om in Israël te gaan wonen. Tijdens de busritten en in het hotel heeft zij ons volop uitleg gegeven over de Joodse tradities, zoals de Sjabbatsviering, het huwelijk. Maar ook vertelde ze volop over het dagelijkse leven, en over hoe de Joden hun geloof beleven.

  Het was een wonderbaarlijke reis. Al deze ontmoetingen hebben onze harten geraakt en in beweging gezet met liefde voor Gods land en Zijn volk.

  Reis ook mee naar Israël
  Christenen voor Israël organiseert diverse solidariteitsreizen naar het Beloofde Land. Reizen ter bemoediging van het Joodse volk, maar ook ter opbouw van uw geloof. In september presenteren wij ons reizenprogramma voor seizoen 2014, maar ook dit najaar staan er nog enkele inspirerende reizen op het programma.meer informatie over onze reizen