fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Geen categorie

  Zes bezwaren tegen het labelen van producten uit ‘bezette gebieden’

  1 juli 2013

  130701_made-in-israelOnlangs deed de Europese Unie officieel de aanbeveling aan de 27 lidstaten om Israëlische activiteit in Judea, Samaria, de Golan Hoogvlakte en oost Jeruzalem “tegen te houden” door middel van discriminerende etikettering van Israëlische producten uit deze gebieden. Dit komt feitelijk neer op een economische boycot van Joodse gemeenschappen in deze gebieden.

  De aanbeveling is duidelijk immoreel, en wel op minstens zes gronden. Pas geleden had ik het voorrecht deze gronden uiteen te zetten voor de Commissie van Buitenlandse Zaken van het Nederlandse parlement. Materiaal dat mij door de columnist Caroline Glick van The Jerusalem Post werd aangereikt, heeft me daarbij geholpen.

  1) Loopt vooruit op onderhandelingen
  De aanbeveling poogt grenzen vast te stellen voordat onderhandelingen hebben plaatsgevonden. Zulke pogingen laten zien dat deze benadering feitelijk de Palestijnen ontmoedigt om over ‘final status’ kwesties met Israël te onderhandelen. De aanwezigheid van Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria heeft niets te maken met vooruitzichten op vrede. We hebben vredesverdragen met Egypte en Jordanië, en zes overeenkomsten met de PLO (die materieel gezien vanaf dag 1 geschonden werden). Geen van die overeenkomsten waren afhankelijk van de afwezigheid van Joden uit welk gebied dan ook.

  2) Schendt burgerrechten
  Deze aanbeveling schendt de burgerrechten van Joden die in Judea en Samaria wonen. In feite gaat deze kwestie helemaal niet over vrede, maar over het afschaffen van Joodse burgerrechten. De Europese Unie stelt feitelijk vast dat het Joden niet toegestaan zou mogen worden in deze gebieden te wonen alleen omdat zij Joden zijn. Waarom zouden Joden wel in Londen, Amsterdam, New York of Sydney mogen wonen, maar niet in Judea en Samaria?

  3) Miskent Israëlisch volkenrecht
  Deze aanbeveling is immoreel en illegaal. Israëls nationale rechten op deze gebieden zijn heel sterk, op zijn minst net zo rechtsgeldig als van elke andere eiser onder het volkenrecht. En dit is niet de eerste keer dat een land geprobeerd heeft het Joodse volk het recht op zijn land te ontnemen. De Engelsen trokken in 1939 met hun eerloze White Paper hun verantwoordelijkheid in onder het Mandaat van de Volkenbond om aan te moedigen “dat het zich vestigen van Joden in het land afgelopen moest zijn.”

  4) Speelt terreur in de kaart
  De aanbeveling speelt terreur in de kaart. Vorige maand verscheen er een verontrustend rapport van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV), een onafhankelijk orgaan dat in Nederland gevestigd is en dat regering en parlement adviseert ten aanzien van buitenlandse politiek. Naast andere misleidende aanbevelingen stelde het rapport dat “verzoening tussen Fatah en Hamas zeer gewenst is. Om die reden zouden contacten met Hamas niet vermeden moeten worden.”

  Met andere woorden, de AIV beveelt aan dat er naar een gemeenschappelijke basis met een terroristische organisatie gezocht moet worden die zichzelf de opdracht stelt het Joodse volk te vernietigen. Het schijnt dat ze die gemeenschappelijke basis met deze moordenaars gevonden hebben, want de Joden die in Judea en Samaria wonen, zijn het struikelblok voor vrede, maar niet de gewelddadige terroristen.

  5) Gebaseerd op dubbele standaard
  De aanbeveling is gebaseerd op een immorele gelijkwaardigheid en een dubbele standaard. Producten etiketteren op grond van niet alleen geografische oorsprong maar ook etnische oorsprong, is pure discriminatie. De “definitie van antisemitisme die werkt” van het Europese forum omvat uitdrukkelijk het hanteren van een dubbele standaard als het om de Staat Israël gaat.

  Dus wat zijn andere voorbeelden van het etiketteren van producten op deze manier? Hoe zit het met Turkije, dat zo graag bij de EU wil? Wat te zeggen van de onmiskenbare Turkse bezetting van noordelijk Cyprus? Welke etiketteringvoorschriften zijn er voor Turkse goederen uit noord Cyprus?

  En hoe zit het met China, de fabriek van de wereld en de tweede grootste handelspartner van de Europese Unie? Maar China heerst ook over Tibet. Wat zijn de etiketteringvoorschriften voor Chinese producten die uit Tibet komen? Mensenrechtengroepen beschuldigen de Chinese regering van het systematisch vernietigen van de Tibetaanse Boeddhistische cultuur en de onderdrukking van monniken die loyaal zijn aan de Dalai Lama. Waar blijft de Europese eis om Chinese producten uit Tibet te etiketteren?

  6) Motiveert BDS-beweging
  De aanbeveling versterkt pogingen om Israël te isoleren en onwettig te verklaren. Zo’n actie spoort de beweging ‘Boycot, Desinvestering en Sacties’ (BDS) aan om door te gaan met actieprogramma’s die leiden tot allesomvattende boycots van Israël.

  Dit artikel verscheen in het juninummer 2013 van The Jerusalem Post Christian Edition. | Vertaling: Evelien van Dis