fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  EU: geen samenwerking tussen met Judea, Samaria of Oost-Jeruzalem

  16 juli 2013

  Een nieuwe richtlijn van de Europese Unie stelt dat haar 28 lidstaten niet mogen samenwerken met Israëlische entiteiten in Judea, Samaria of Jeruzalem-Oost. De richtlijn werd gepubliceerd op 30 juni en treedt vrijdag 19 juli in effect en heeft betrekking op “alle fondsen, samenwerking, uitreiking van beurzen, onderzoeksgeld en prijzen” aldus de Israëlische krant Ha’aretz.

  Bovendien stelt de richtlijn volgens een Israëlische functionaris die met Ha’aretz sprak, dat in elk contract dat wordt gesloten tussen Israël en een EU-lidstaat een clausule moet worden opgenomen waarin staat dat Jeruzalem-Oost en Judea en Samaria geen deel zijn van de Staat Israël.

  De richtlijn, waartoe de Europese ministers in december 2012 het initiatief namen, is “conform de reeds sinds lange tijd ingenomen positie van de EU dat de Israëlische nederzettingen illegaal zijn volgens internationaal recht en het niet-erkennen van Israëls soevereiniteit over de bezette gebieden, ongeacht hun legale status onder Israëlisch recht”, aldus een verklaring van de EU.

  In de Israëlische politieke arena is woedend gereageerd op de Europese richtlijn. Zelfs aan de uiterst linkse kant van het politieke spectrum wordt de richtlijn gezien als contraproductief. “Het voegt zeker niets toe aan de sfeer van de vredesgesprekken. In tegendeel. Het is olie op het vuur van de Palestijnen die weigeren om naar de onderhandelingen terug te keren”, zei de Israëlische plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken, Ze’ev Elkin.

  Knessetlid Hilik Bar van de linkse Arbeiderspartij, een uitgesproken voorstander van de tweestatenoplossing, zei: “Deze richtlijn is eenvoudig een fout. Een stomme zet die het gevoel bij rechts dat we belegerd worden, versterkt.” Ook hij voegde toe dat het Abbas in de kaart speelt om niet naar de onderhandelingstafel terug te keren.