fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Israëli’s en Palestijnen praten weer

  30 juli 2013

  Israëli’s en Palestijnen maken deze dagen een herstart met de vredesbesprekingen. De onderhandelingen werden drie jaar geleden afgebroken. Beide partijen en hun Amerikaanse sponsors maken zich echter geen illusies. Iedereen beseft dat het heel moeilijk zal worden een vredesverdrag te bereiken.

  De delegaties ontmoetten elkaar gisteren op het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar hadden ze een maaltijd ter gelegenheid van Iftar, de maaltijd na een vastendag van moslims tijdens Ramadan.

  De Israëlische delegatie staat onder leiding van de minister van Justitie Tzipi Livni en de afgezant van premier Benjamin Netanyahu, Yitzhak Molcho. Hoofdonderhandelaar Saeb Erekat en de adviseur van de president Mahmoud Abbas, Mohammed Shtayyeh, leiden het Palestijnse team.

  Aanwezig waren ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en de speciale afgezant bij de vredesbesprekingen in het Midden-Oosten, Martin Indyk.

  3 2 1

  Bezoek
  Kerry is zes keer in Israël en de Palestijnse gebieden op bezoek geweest om te proberen beide partijen weer aan de onderhandelingstafel te krijgen. Een probleem was dat Abbas voorwaarden stelde. Daaraan moest Israël volgens hem voldoen. Hij eiste de bevriezing van alle bouw van Israël aan de andere kant van de grens tussen Israël en Jordanië die tussen 1949 en 1967 gold en een acceptatie van deze grens als basis voor vredesbesprekingen.

  Israël gaf echter wel toe aan de Palestijnse eis gevangenen op vrije voeten te stellen. Het kabinet stemde zondag in met de vrijlating van 104 gedetineerden. Toen het kabinet over het onderwerp vergaderde, hielden familieleden van slachtoffers van terreur een protestdemonstratie voor het bureau van premier Benjamin Netanyahu tegen de vrijlating. De gevangenen zullen fasegewijs worden vrijgelaten, naarmate het vredesproces vordert.

  Netanyahu schreef in een brief aan het volk over de omstreden vrijlating van Palestijnse gevangenen, dat het heel belangrijk is voor de staat Israël een diplomatiek proces te beginnen. Het is volgens hem belangrijk alle kansen te benutten om het conflict te beëindigen.
  Agenda
  Beide delegaties praten eerst over de agenda. Daarna zullen de eigenlijke onderhandelingen beginnen. Belangrijke geschilpunten zijn de grenzen, de status van Jeruzalem en de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen.

  De kans is groot dat de partijen er niet in slagen tot een veelomvattend akkoord te komen. In dat geval resteren de partijen de mogelijkheid interim akkoorden te sluiten.

  De partijen zijn overeengekomen dat de onderhandelingen minstens negen maanden gaan duren. Beide zijden hebben beloofd ondertussen geen eenzijdige acties te ondernemen. Abbas zal dus niet trachten bij de VN verdere steun te krijgen voor de erkenning van Palestina.

  Bayit Yehudi
  De Bayit Yehudi partij van de Israëlische minister van Economische Zaken, Naftali Bennettt is tegen de oprichting van een Palestijnse staat naast Israël. Deze partij ziet echter geen reden het kabinet te verlaten om de eenvoudige reden dat ze niet gelooft dat de onderhandelingen tot een akkoord zullen leiden. De kans is groot dat oppositiepartijen als de Arbeiderspartij Netanyahu zullen helpen aan de steun van minstens 61 zetels in de Knesset als Bayit Yehudi de regeringscoalitie toch verlaat.

  Netanyahu heeft ook het volk beloofd mee te mogen beslissen over een vredesakkoord middels een referendum. De meerderheid van de Israëli’s is volgens opiniepeilingen voor een tweestatenoplossing. De uitslag van een referendum zal echter mede afhangen van de stemming op dat moment.

  Thema