fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Vandaag

  Marijke Terlouw - 7 augustus 2013

  photoNaar Naharyja voor boodschappen. Onderweg. Links een nieuwe kibboetswijk, rechts een nieuwe Arabische wijk. De contrasten zijn groot. Links zijn de niet al te grote huizen omringd met veel groen en bloemen. Rechts is het vooral heel kaal en zijn de huizen gigantisch groot. Arabische mannen blijven bij hun ouders wonen. De bruiden trekken in en de grote huizen worden bewoond door een aantal families samen.

  Door het oude Arabische dorp.  Vervallen oude huizen, hier en daar geiten en kippen. Midden tussen de huizen een begraafplaats. Aan de weg zitten een aantal bebaarde mannen een waterpijn te roken. Relaxed, alsof ze alle tijd van de wereld hebben.

  Het dorp uit, de grote weg over, de stad Naharyja in. Veel flatgebouwen en groen. Op een bankje, in een van de zijstraten, zit een Joods orthodoxe vrouw haar gebeden te zeggen. Ze neuriet zachtjes. Op het bankje naast haar zitten twee Arabische mannen met elkaar te praten.

  Op de Arabische markt is het een drukte van jewelste. Bij een groentekar koopt een Israëlische soldaat wat komkommers en tomaten. Als ze betaald heeft bedenkt ze zich, ze heeft nog meer nodig. De man achter de kar zegt:”Neem maar mee lieverd, het is Ramadan, we hebben feest, je hoeft niet te betalen.” De soldaat straalt.

  Bij een andere kraam staat de radio luid aan voor het laatste nieuws. Weer zijn een aantal zwaar gewonden uit Syrië in Israel opgevangen, dit keer in het ziekenhuis in Naharya. Trots gevoel.

  In de middag zwemmen. Het zwembad is gevuld met Arabische en joodse kinderen en volwassenen.

  ’s Avonds bij vrienden uitgenodigd vanwege de Ramadan. Alle broers zijn er met hun gezinnen. De tafel is lang, heel lang. Na al die jaren zijn we een stukje van de familie.

  Vredesbesprekingen, eindeloze vredesbesprekingen……  Hier in het noorden van Israel is er vrede. Misschien mixen we niet voldoende, misschien zijn de culturen zo verschillend dat dat niet altijd kan. Maar dat hoeft ook niet, als je maar rustig met elkaar samenleeft. Wanneer wordt de wereld wakker? Vrede bereik je niet via de politiek, anders was het allang gebeurd, nee, het moet vanuit de mensen zelf komen.

  Thema

  Over de auteur