fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Het sleutelwoord is helpen

  18 september 2013
  Chris en Ineke de Boks.

  Chris en Ineke de Boks.

  Deze week ontmoette ik Ineke en Chris de Boks, oorspronkelijk uit Nederland. Sinds acht jaar woont het echtpaar in Israël, vlak bij de Libanese grens. De muren van hun huis zijn behangen met de meest bijzondere schilderijen. “Als we iets mooi vinden en het past in ons budget dan kopen we het met als doel de schilder financieel te ondersteunen”, aldus Chris.

  Jaren geleden, tijdens een vakantie in Israël, kocht het echtpaar een schilderij van Robert Rosenberg, oorspronkelijk uit Rusland. “Toen wij hem ontmoetten had hij het financieel niet erg breed. Wij gingen zijn werk promoten in Nederland. Een andere schilder uit Israël hoorde over ons en vervolgens meldde de een na de ander zich”, vertelt Ineke lachend.

  “We gingen ons verdiepen in deze groep en ontdekten dat, ondanks dat zij allen verschillende stromingen vertegenwoordigen en op andere manieren hun gevoelens via hun penseel uitten, de gemene deler is dat zij een nieuw leven in Israël zijn begonnen.”

  Het echtpaar besloot een catalogus, The Awakening of the Red Pencils, uit te geven van werken van schilders die oorspronkelijk uit Rusland komen. “In de jaren negentig emigreerden zij naar Israël en werden als het ware wakker geschud door ander licht en andere kleuren. Rood staat voor het communisme en de penselen voor het schilderen”, verklaart Chris de titel.

  “Schilderen is een van de meest beeldende geschenken die onze Schepper aan de mensheid heeft gegeven. Hij was het die onze aarde kleedde met kleuren, de bloemen in het veld schilderde en de sterren haar licht gaf. Hij schiep ook de regenboog met haar prachtige tinten als een poort in de wolken.”

  Alle schilders in de catalogus zijn opgeleid in Rusland en doordrenkt met het communistische sombere denken dat geen ruimte overliet voor eigen initiatieven en denkwijzen. Toen zij in Israël aankwam, veranderde dit. Vanuit de duisternis en de onderdrukking in Rusland, vonden zij het licht en de vrijheid in Israël.

  Met de catalogus hoopt het echtpaar niet alleen de gedachten en emoties van deze groep bijzondere kunstenaars weer te geven, maar ook begrip te kweken voor de vele Russen die in de jaren negentig naar Israël verhuisden.