fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  De laatste Joden in Syrië

  9 oktober 2013
  Een Jood in de synagoge van Damascus. | Foto: Brooke Anderson

  Een Jood in de synagoge van Damascus. | Foto: Brooke Anderson

  De weinige Joden die nog in Syrië overgebleven zijn, en waarvan het grootste deel in het centrum van Damascus woont, staan onder bescherming van het regime van president Assad. Dit zegt Aleph (naam gefingeerd), die in contact staat met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap. Aleph gaf aan dat hij niet op welke wijze dan ook geïdentificeerd wil worden om zichzelf en degenen met wie hij schrijft, te beschermen.

  Hij vertelde vorige maand aan The Jerusalem Post dat er slechts ongeveer vijftig Joden in het land zijn overgebleven, waarvan de meesten van middelbare leeftijd zijn. Aleph wilde perse niet dat The Jerusalem Post op directe manier in contact kwam met een van de overgebleven Syrische Joden. Het feit dat ze een telefoontje uit Israël konden krijgen, zou hun levens in gevaar brengen. Maar hij beschreef hoe de gemeenschap functioneert gebaseerd op zijn eigen regelmatige verbindingen met Damascus.

  “De gemiddelde leeftijd is om en nabij 45 of 50 jaar,” zei hij. “Er zijn bij mijn weten geen mensen jonger dan deze leeftijd. Geen jeugd, geen kinderen.”
  Sinds Syrië in 1992 begon met het toestaan van emigratie van Joden, zijn de meeste leden van de gemeenschap of naar Israël of naar Amerika vertrokken. Hierdoor kromp de Joodse bevolking in Syrië drastisch.

  Gezien het feit dat de overgebleven Joden in het land in een gebied wonen dat volledig onder beheer van het Assadregime staat, en dat de verschillende rebellengroepen steeds meer fundamentalistisch worden, lijkt het erop dat de Joodse gemeenschap de hoop op het Syrische leger gevestigd heeft.

  De plaatselijke Joden “hebben contact met de overheid,” zei Aleph. “Zij krijgen bescherming van de regering in die plaatsen waar de regering nog steeds werkzaam is. Assad heeft geen problemen met Joden. Hij heeft een probleem met Israëli’s. Het is precies hetzelfde bij de Iraniërs,” zei Aleph tijdens een interview met het tijdschrift Ami in 2011.

  Toen we vroegen of de Joden van Syrië bezorgd zijn over de mogelijkheid van een verdere escalatie van de oorlog als het Westen tussenbeide zou komen, antwoordde hij dat hij contact had gehad met Damascus. Hoewel de leden van de gemeenschap de situatie als “gecompliceerd” erkennen, is die “niet onmiddellijk levensbedreigend voor hen.”

  Zij “voelen de oorlog niet,” zei Aleph. “Alles wat in de kranten en op tv te zien is, wordt in het stadscentrum niet gevoeld. Dat speelt zich allemaal af in de buitenwijken. In het centrum gaat het leven gewoon door. Assad heeft het daar volledig voor het zeggen. Het is behoorlijk veilig en zij maken zich ook niet klaar om de biezen te pakken.”

  De overgebleven Joden hebben “elke Sjabbat de synagoge opengesteld voor gebed” alleen de laatste paar weken bleef de synagoge dicht, zei Aleph. Hij voegde eraan toe dat een lid van de gemeenschap hem verteld had dat de synagoge met de Hoge Feestdagen open zou zijn.

  “Zij zullen de Feestdagen vieren,” zei hij, terwijl hij opmerkte dat een scheepslading goederen waaronder koosjer vlees en wijn, naar de gemeenschap gestuurd zou worden. Ondanks hun kleiner wordende aantal en de burgeroorlog die om hen heen aan de gang is, zei Aleph dat de Joden proberen hun gemeenschapsinfrastructuur zo goed mogelijk in stand te houden. “Zij zorgen voor de synagoge en voor de graven.”

  Dit artikel verscheen in het oktobernummer van The Jerusalem Post Christian Edition. | Vertaling: Evelien van Dis