• Israëlnieuws via Whatsapp

 • Video

  ChristenUnie pleit voor ‘vrede van onderop’

  3 november 2013

  ChristenUnie Tweede Kamerlid Joël Voordewind reisde onlangs naar Israël en bezocht een aantal projecten waarbij vrede tussen Joden en Arabieren wordt bevorderd op samenlevingsniveau. Onder de titel ‘Vrede van onderop’ bracht de ChristenUnie hierop en filmpje uit waarin de partij pleit voor steun aan dit soort projecten die daadwerkelijke vreedzame samenleving nastreven.

  In het decembernummer van Israël Aktueel vindt u een uitgebreid interview met Joël Voordewind over zijn reis naar Israël. Dit nummer verschijnt eind november bij de abonnees. Een abonnement is gratis.

  Gratis abonnement

  6 Reacties

  • ErikT -  09 november 2013 Jitze, We zullen het laten rusten. Maar je redenering is typisch israelisch-zionistische chutzpah. Je hebt gelijk dat er ook na de diaspora enkele Joden ten westen van de Jordaan bleven wonen. Echter in de afgelopen eeuwen was de grote meerderheid (>90%) arabisch.
  • ErikT -  08 november 2013 Jitze, Ik begrijp dat ik jouw beeld van Israel en Palestina verstoor. Ik kan echter niet anders. Ik je laatste bijdrage stel je "De Palestijnen als volk bestaan eigenlijk helemaal niet." Vraag is dan natuurlijk wel: wie woonden er ten westen van de Jordaan voor de immigratie van de Joden? Begin 20ste eeuw bestond de bevolking voor slechts 6% uit joden.
  • ErikT -  08 november 2013 Jitze, Ik ben het niet met je eens. Het is terecht dat Kerry Israel heeft aangesproken op de bouwplannen. Alleen zou het de VS sieren als ze ook een keer consequenties zouden verbinden aan die afkeuring. Alleen zeggen dat je de bouw in nederzettignen veroordeelt is wel wat goedkoop. Israel creeert met het huidige beleid zijn eigen onveiligheid en isolatie. Ik vergelijk de huidige fase vaak met de situatie van de Joden in Egypte, waarbij de Israelis nu de rol hebben van de Egyptenaren toen en de Palestijnen de rol van de Joden toen. Geef de Palestijnen vrijheid, gelijkwaardigheid en vrede en Israel zal vrede ontmoeten. Vasthouden aan de huidige situatie is als het vasthouden van Egypte tijdens de plagen. Steeds zwaardere plagen zullen volgen, tot het moment dat de Palestijnen in vrijheid kunnen leven.
  • ErikT -  06 november 2013 Op zich goede initiatieven, maar er gaat niets boven vrijheid en gelijkwaardigheid. Zonder die twee blijven zulke initiatieven beperkt houdbaar. Als Voordewind het echt goed voor heeft met Israel en Palestina, dan moet hij zich inzetten voor de vredesbesprekingen gebaseerd op het internationaal recht.
  • Christianne -  06 november 2013 Ik bid en hoop dat dit plan wordt opgepakt. Zalig de vredestichters.
  • H. Hahn -  06 november 2013 Inderdaad een leuk initiatief. Alleen vrees ik dat het op de lange termijn niets uithaalt. Als de militante palestijnen deze goedwillende mensen weer met "gezag van het vuurwapen" gaan opstoken, kun je weer van voren af aan beginnen...

  Plaats een reactie