fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Goed en slecht nieuws over kerstmis in Israel

  2 januari 2014

   

  kerstuitstalling in de supermarkt van de islamitische Salah Dabach in Migdal

  kerstuitstalling in de supermarkt van de islamitische Salah Dabach in Migdal

  Zoals gebruikelijk brachten de internationale media rond Kerstmis het ene na het andere artikel over Bethlehem. De meeste van die artikelen gingen over het vermeende  lijden van de Palestijnen in Bethlehem dat zou worden omgeven door een ‘apartheidsmuur’.

  Neem bijvoorbeeld Ben White van Middle East Monitor die een stuk schreef onder de titel” Bethlehem Bantustan 2013: Have yourself an Apartheid Christmas”. Hij schreef over de ‘micro kosmos van Israel’s kolonisatie van Palestina en de etnische zuiveringen die een Joodse meerderheid in Israel creëerden’ .

  De politisering van het kerstfeest in Israel nam absurde vormen aan toen PA president Mahmoud Abbas Jezus een ‘Palestijnse boodschapper’ noemde. In dezelfde kerstboodschap veroordeelde hij Israel voor het ‘afnemen van het recht op godsdienstoefening van miljoenen christenen in hun thuisland’.

  Uiteraard zweeg Abbas over de rol van de PA bij de massale vlucht van Palestijnse christenen uit Bethlehem en zweeg hij ook over de huidige vervolgingen van christenen in landen zoals Egypte en Syrie.

  Op het zelfde moment dat Abbas zijn kerstboodschap verstuurde,  werden Israëlische journalisten uit Bethlehem gezet door de PA politie. De PA onderminister van informatie Mahmoud Khalifa verdedigde de maatregel en beschuldigde Israel van het plaatsen van beperkingen op het werk van Palestijnse en internationale journalisten op de Westoever (Judea en Samaria). Israel honoreert geen internationale wetten en conventies die oproepen tot de bescherming van journalisten aldus Khalifa.

  Khalifa’s beschuldigen zijn uiteraard absurd, het is algemeen bekend dat er juist in de Palestijnse Autoriteit geen persvrijheid bestaat en dat Palestijnse reporters  regelmatig worden bedreigd wanneer zij kritisch schrijven over de PA.

  Elders in Israel toonden Arabieren meer respect voor de kerstboodschap van een andere betere wereld.

  Zo zijn er in toenemende mate leiders binnen de christelijk Arabische gemeenschap die openlijk  zeggen dat zij het goed hebben in Israel en getuigen van hun loyaliteit aan de Joodse staat. Dit komt ook tot uiting in toenemende belangstelling voor het dienst nemen in de IDF.

  Salah Dabah 2Een van die leiders is pastor Gabriel Nadaf uit Nazareth. Hij roept de leden van zijn kerk op om dienst te nemen in de IDF. Zijn houding wordt niet door iedereen in Nazareth gewaardeerd. Zijn kinderen worden door moslims bedreigd en hijzelf ontving zelfs doodsbedreigingen.

  Nabij Migdal aan het meer van Galilea toonde de Islamitische eigenaar van de plaatselijke supermarkt Saleh Dabach ook moed door een kerststal in zijn supermarkt te zetten en op grote schaal kerstartikelen te verkopen.

  Dit was niet het enige goede nieuws dat over de christelijke gemeenschap in Israel viel te vertellen deze kerst.  Het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek maakte bekend dat de christelijke gemeenschap het afgelopen jaar met 3000 personen groeide ( de Israëlische christelijke gemeenschap in Israel de enige in het Midden-Oosten die groeit). Hun aantal bedraagt nu 161.000. Verder maakte het CBS bekend dat christelijke kinderen op middelbare scholen de beste resultaten behalen. Negen en zestig procent van hen behaalde het diploma tegen over 61% van de Joodse kinderen en 50% van de moslims in Israel.

  Een andere positieve ontwikkeling was dat de gemeente Jeruzalem opnieuw gratis kerstbomen uitdeelde aan christenen. Daar kan de staat Israel nog iets van leren schreef de redactie van The Jerusalem Post. In een commentaar wees men op het gebrek aan initiatieven die het christelijke toerisme naar Israel ten goede zouden komen. Met name de slechte infrastructuur in Nazareth werd daarbij genoemd. Hetzelfde kan gezegd worden van de omgeving van hewt meer van Galilea (Kinneret) waar de meeste christelijke heilige plaatsen zijn gelegen. De grootste stad in die omgeving is Tiberias waar de meeste hotels zijn. Alhoewel de er langzaam aan wordt gewerkt aan het verbeteren van het aanzien van de stad blijft het verbazingwekkend dat Israel het potentieel van het christelijke toerisme in dit soort gebieden niet beter benut.

  Thema