fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Grote protestactie bij hoofdkantoor PGGM

  13 januari 2014

  Zo’n 250 mensen verzamelden zich maandagmorgen bij het hoofdkantoor van pensioenbeheerder PGGM in Zeist. Daarmee lieten zij hun verontwaardiging blijken over het besluit van PGGM om haar investeringen in de vijf grootste banken van Israël stop te zetten.

  De medewerkers van het pensioenfonds voor Zorg en Welzijn werden op hun weg naar de parkeergarage begeleid door een ‘haag’ van Israëlische vlaggen en spandoeken waarop PGGM werd opgeroepen om de boycot van Israël te stoppen. Ook kregen ze bij binnenkomst de open brief aangeboden die de directie van Christenen voor Israël vorige week al aan PGGM schreef.

  De protestactie werd georganiseerd door Christenen voor Israël. Directeur Roger van Oordt maakt duidelijk waarom: “We zijn tegen een boycot van Israël en willen dat het besluit van PGGM om de beleggingen in vijf Israëlische banken te stoppen wordt teruggedraaid. Als dat niet lukt, dan is het een opstapje naar verdere acties. We roepen vooral ook mensen die hun pensioen bij PGGM hebben lopen op om bij het bedrijf protest aan te tekenen.”

  Lees hier de open brief die Christenen voor Israël verstuurde aan PGGM/PFZW.

  De PGGM-medewerkers werden op weg naar de parkeergarage begeleid door een ‘haag’ van Israëlvlaggen. Foto | CvI

  Voorzitter Dick Schutte van Christenen voor Israël merkt op dat de sfeer rondom Israël steeds grimmiger wordt: “PGGM is in korte tijd al het derde Nederlandse bedrijf dat economische samenwerkingen in Israël beëindigt. Het is de hoogste tijd dat we een tegengeluid laten horen, voordat er meer bedrijven zullen volgen.”

  Een delegatie van Christenen voor Israël waaronder directeur Van Oordt en voorzitter Schutte was door het bestuur van PGGM uitgenodigd om achter gesloten deuren verder te praten over de kwestie. Bij dat gesprek was ook de opperrabbijn van Nederland, Binyomin Jacobs, aanwezig om het bestuur van PGGM duidelijk te maken dat de kwestie ook hard is aangekomen in de Joodse gemeenschap.

  Roger van Oordt deelde na het gesprek mee dat de protestactie een grote impact had bij PGGM, maar dat er nog geen sprake is van het terugdraaien van het eerdere besluit. Hij bedankte de aanwezigen voor hun hartverwarmende steun.

  Rond half tien was de protestactie afgelopen. In de komende maanden zal Christenen voor Israël de ontwikkelingen rond een boycot van Israël in de gaten houden en indien nodig actie ondernemen.

  Onder toeziend oog van een NOS-verslaggever werden de brieven verspreid onder de PGGM-medewerkers. Foto | CvI

  Een volhoudende menigte bleef ondanks de kou tot half 10 bij het hoofdkantoor van PGGM staan. Foto | Klaas van Houten

  De shofar werd geblazen, met op de achtergrond het hoofdkantoor van PGGM. Foto | H.J.A. Heuvelman-Beelaerts van Blokland

  De shofar werd geblazen, met op de achtergrond het hoofdkantoor van PGGM. Foto | H.J.A. Heuvelman-Beelaerts van Blokland

  Thema