fbpx
 • Johan Cruijff bij president Shimon Peres. | Foto: Mark Neiman/GPO
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Johan Cruijff bezoekt Israël

  Joanne Nihom - 24 februari 2014

  Tweeëntwintig Arabische en Joodse jongetjes tussen de vijf en twaalf jaar spelen enthousiast voetbal. Knalrode hoofden, drijfnat van het zweet, maar het lijkt ze niet van hun stuk te brengen. “Als je de kinderen samen ziet spelen en de wachtende ouders met elkaar ziet mixen, lijkt het alsof hier geen problemen zijn,” zegt een moeder. Een opa heeft geen tijd om te praten. Bijna fanatieker dan de spelertjes zelf schreeuwt hij vanaf de tribune zijn kleinzoon toe, alsof het om de finale van de Wereldkampioenschappen gaat.

  Met een schop tegen een voetbal opende Susila Cruijff, dochter van werelds beroemde ‘nummer 14’ op 8 oktober 2010 het eerste Cruyff Court* in het Midden Oosten. Dit weekend was Johan Cruijff in Israël om zijn voetbalveld te bekijken. Plannen voor een tweede Cruyff Court zijn in een ver gevorderd stadium.

  Johan Cruijff bij president Shimon Peres. | Foto: Mark Neiman/GPO

  Johan Cruijff bij president Shimon Peres. | Foto: Mark Neiman/GPO

  President Peres ontving de voetbalheld in zijn residentie in Jerusalem. “U bent niet alleen een legende in het voetbal, maar ook een rolmodel voor vrede in de wereld”, sprak Peres Cruijff toe. “Voetbal is niet alleen een wedstrijd, het gaat om veel meer en u begrijpt dat en doet daar iets mee.”

  In 2010 werd in Yaffo, in het Cherner Community Center, het eerste Cruyff Court in het Midden Oosten geopend door de Johan Cruyff Foundation in samenwerking met de Collectieve Israel Actie, met als doel een model te vinden waar een vreedzame samenleving zichtbaar wordt. Yaffo werd niet zomaar gekozen. Het is een stad waar Joden, Moslims en Christenen samenleven.

  Carole Thate, directeur van de Cruyff Foundation: “Sport is niet alleen een manier om mensen in beweging te krijgen, maar ook om hen met elkaar in contact te brengen. Verschillen in achtergrond, cultuur of religie spelen geen rol op het sportveld; daar is iedereen gelijk. Met de bouw van het veld en de activiteiten die er georganiseerd worden willen wij een verschil in de regio maken. Het gaat niet alleen om een voetbalveldje, het verhaal erachter gaat veel dieper.”

  De gedachte achter de Cruyff Courts is de moderne invulling van het aloude trapveldje dat vroeger te vinden was in veel Nederlandse buurten, maar door de jaren vaak werd opgeofferd voor verstedelijking. Met de Cruyff Courts wordt de functie die dat oude trapveldje had, een veilig onderkomen voor jongeren uit de buurt en een manier om ze ‘van de straat te houden’, weer terug in de wijk gebracht. En nu dus ook een Court in Yaffo.

  Chanan Azoulai, manager van het complex: “Sociaal en economisch gezien is deze Joods/Arabische buurt van een heel laag niveau. Behalve problemen zoals vandalisme en drugs, waren er ook problemen tussen Joden en Arabieren. Sinds het Cruyff Court weten de ouders dat het hier safe is en sturen ze hun kinderen na schooltijd vrijwel gelijk naar ons toe.” Het Court wordt intensief gebruikt.”

  Azoulai: “Een aantal verschillende leeftijdsgroepen, variërend van vijf tot zestien jaar, trainen hier twee keer per week onder begeleiding van een coach. Van verschillende scholen uit de buurt komen een paar honderd leerlingen drie keer per week bij ons voetballen. Verder wordt er behalve voetbal ook wekelijks Kung Fu beoefend, zowel voor volwassenen als kinderen.”

  Azoulai is blij met zijn Court en heeft, nu bijna drie jaar later, vooral te kampen met een luxeprobleem. “Er komen zoveel kinderen dat we te weinig ruimte hebben. Vooral op Sjabbat is het hier een drukte van belang. Geweldig, want als ze hier zijn, doen ze geen slechte dingen. In deze buurt was de verhouding tussen Joden en Arabieren niet prettig en dat had zijn weerslag op het dagelijks leven. Nu is er een georganiseerde plek waar de kinderen niet alleen veilig en beschermd zijn, maar waar de beide culturen elkaar ook ontmoeten. Dan blijkt dat liefde voor sport verbroedert, niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de ouders.”

  * Er is gekozen om de stichting Cruyff met een y te schrijven omdat dat voor het buitenland makkelijker hanteerbaar is.

  Over de auteur