fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Schenken en nalaten

  Periodiek schenken

  4 februari 2014

  Periodiek schenken is een fiscaal aantrekkelijke manier om ons te steunen. U kunt namelijk de volledige gift aftrekken van de belasting en hoeft geen notaris in de arm te nemen om de schenking te formaliseren.

  Een periodieke schenking sluit u eenvoudig en zonder kosten af. U sluit een overeenkomst voor de periodieke schenking af voor minstens vijf jaar. Vervolgens kunt zelf bepalen hoe u het afgesproken bedrag per jaar doneert. In één keer of in termijnen, of u het nu zelf overmaakt of laat incasseren, daarin bent u geheel vrij. Het fiscale voordeel van een periodieke schenking is dat deze niet is gebonden aan fiscale drempels of plafonds. U kunt dus het volledige geschonken bedrag per jaar van de belasting aftrekken bij uw belastingaangifte.

  U kunt het overeenkomstformulier voor de periodieke schenking downloaden, uitprinten en ondertekenen. Vervolgens stuurt u het formulier in tweevoud op per post, voorzien van een kopie van uw geldige legitimatiebewijs. Wij ondertekenen de overeenkomst en houden een exemplaar in administratie en een sturen we terug voor uw administratie.

  Wilt u ons periodiek machtigen om een gift of schenking van uw rekening af te schrijven, dan kunt u een SEPA-machtigingsformulier downloaden.

  Rekenvoorbeeld

  Bij een gewone donatie
  Meneer De Wit heeft een (gezamenlijk) inkomen van € 50.000,- en besluit een eenmalige schenking te doen van € 7.500,-. Deze schenking is meer dan één procent, maar méér dan tien procent van zijn (gezamenlijk) inkomen. De schenking is daarom voor slechts € 4.500,- aftrekbaar. Het plafond voor het aftrekken van giften ligt namelijk op 10% van het inkomen (€ 5.000,-), maar de drempel van 1% wordt hier nog vanaf getrokken (€ 500,-). Omdat meneer De Wit in de 42%-schijf van de inkomstenbelasting valt, levert dit hem een belastingbesparing op van 42% x € 4.500,- = € 1.890,-. Een gift van € 7.500,- kost meneer De Wit daarom netto € 5.610,-.

  Bij een periodieke schenking
  Meneer De Wit heeft een (gezamenlijk) inkomen van € 50.000,- en besluit om jaarlijks € 7.500,- te schenken. Deze schenking is meer dan tien procent van zijn (gezamenlijke) inkomen. Wanneer meneer De Wit ervoor kiest om voor vijf jaar een schenking van € 7.500,- te laten vastleggen, wordt zijn schenking van € 7.500,- volledig aftrekbaar. Zijn belastingbesparing is dan 42% x € 7.500,- = € 3.150,-. Een gift van € 7.500,- kost meneer De Wit nu netto slechts € 4.350,-.