fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Christus bij de wegversperring

  25 maart 2014

  Een persoonlijk verslag vanuit Bethlehem

  Jakir-Palace-Facade-SwatstikaVorige week was het Bethlehem Bible College gastheer van de derde Christ at the Checkpoint Conference. Net zoals de twee voorgaande conferenties in 2010 en 2012, was deze derde een gekunsteld propagandameesterstuk. Ik ben een christen die aanwezig was, geluisterd heb en via sociale media verslag deed tijdens de hele conferentie.

  Ik ben niet gegaan met de bedoeling ophef te maken, maar dat gebeurde wel. Op de eerste dag moest ik al kleur bekennen. De opening werd besteed aan het presenteren van ‘het conflict’ tegenover ‘de Palestijnse kerk’, en toen kreeg ieder van de aanwezigen het verzoek zich te introduceren en te zeggen wie hij of zij vertegenwoordigde. Toen ik aankondigde dat ik verslag maakte voor de Jewish Press, kon ik niet meer terug.

  Tijdens die eerste sessie stak onze docent, dominee Alex Awad, instructeur en studenten decaan aan het BBC, een foto omhoog van het bloedbad na een zelfmoordaanslag op een bus in Jeruzalem tijdens de Tweede Intifada. Hij zei: “Wij nemen afstand van de verschrikking van gruweldaden door beide kanten begaan.” Ik stak mijn vinger in de lucht. “Ik zie verschrikking op de foto waar we naar kijken, de verschrikking van onschuldige burgers die door Palestijnse terroristen afgeslacht worden. U zegt dat Israël schuldig staat aan dezelfde gruweldaden? Wat heeft Israël specifiek gedaan wat hiermee te vergelijken is?”

  Awad humde en schraapte z’n keel, en zei toen: “Nou, er is de Apartheidsmuur, de ontmenselijking van de wegversperringen, en natuurlijk, de vele Palestijnen die door het Israëlische leger gedood zijn.” Het hele lokaal met zo’n 200 mensen barstte los in gejuich en geklap. Toen de zaal rustig werd, vervolgde ik. “Zegt u dan dat Israëlische militaire operaties als reacties op terroristische gruweldaden, gelijk zijn aan of zelfs erger dan de verschrikking van Israëlische lichamen waar we op het scherm naar kijken?” “Ja,” antwoordde Awad, “dat zijn ze.” Meer gejuich en geklap weerklonk van de aanwezigen.

  Ik zette Awads woorden in een tweet: “Israëlische operaties 2de intifada waren terroristische daden, niet verschillend van de zelfmoordbomaanslagen tegen Israël.” Ik voegde het officiële hashtag van de conferentie toe, #CATC2014, en dan die van mijzelf, mijn initialen #BS (Brian Schrauger). En zo begon de eerste van vijf lange dagen. Wilt u weten wat plaatsvond tijdens de conferentie? Ga naar twitter.com en zoek #CATC2014. Lees ieders tweets van begin tot eind, van 10 tot 15 maart. Lees ze, en huil.

  Met uitzondering van expliciete oproepen tot geweld, was elk onderdeel, elk aspect van retoriek van de islamitische Fatah en Hamas op briljante wijze weerzinwekkend ‘gekerstend’ door de vijfdaagse samenkomst die zichzelf Christ at the Checkpoint noemt.

  In de nasleep van de conferentie voel ik me misselijk, geschokt en bevuild in mijn ziel. De taal en gevoeligheden van mijn eigen evangelisch christelijk geloof waren misbruikt – opgeofferd, verkocht en gebruikt om te verleiden, te verstrikken en te bekoren. Wie? Evangelische ‘digitale’ jongeren van deze eeuw, de zonen en dochters van christenen die achter de Joodse staat staan.

  Dit is een deel van een artikel van Brian Schrauger op jewishpress.com | Vertaling: Evelien van Dis

  Gebedspunten

  De gebedsbeweging Intercessors for Israel publiceerde over de Christ at The Checkpoint-conferentie de volgende gebedspunten:

  Naast alle verwerpelijke vervanging- en vervullingtheologische uiteenzettingen,

  • zijn we dankbaar dat er een paar mensen op de conferentie waren die de waarheid wilden vertellen.
  • zijn we eveneens dankbaar dat er een duidelijke verklaring is afgelegd dat de veiligheidsmuur gebouwd was om terreuraanslagen tegen Israëli’s te voorkomen, en dat het ‘veiligheidshek’ daar voor gezorgd heeft.
  • zijn we dankbaar voor de boodschap van een jonge Palestijnse gericht aan haar eigen volk dat ze van de ‘bezetting’ niet ‘bezeten’ moesten zijn!
  • We bidden dat veel conferentiegangers echt op zoek gaan naar onderscheid zodat ze de waarheid werkelijk kunnen scheiden van de leugens.

  Uit de Prayer Alert van Intercessors for Israel van vrijdag 21 maart 2014