fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Getraumatiseerde kinderen in Zuid-Israël

  Joanne Nihom - 18 maart 2014
  Kinderarts Elisheva Ronen - Luurs aan het werk. | Foto: Malka Nihom

  Kinderarts Elisheva Ronen – Luurs aan het werk. | Foto: Malka Nihom

  Afgelopen week in Ashkelon, tien kilometer van Gaza, was ik op bezoek bij kinderarts Elisheva Ronen – Luurs, ze komt oorspronkelijk uit Nederland. Het was een dag nadat er vanuit Gaza in een etmaal zeker zestig raketten op Israël waren afgeschoten.

  In de kliniek is het druk en iedereen loopt te hollen. “De ouders en kinderen zijn gespannen. Iedereen wil zo snel mogelijk geholpen worden om weer snel naar huis te kunnen”, vertelt Elisheva. “De kinderen zijn vooral bang en willen zo dicht mogelijk bij hun ouders zijn. Als het alarm afgaat heb je hier maar vijftien seconden om naar een veilige plek te komen. Dat maakt kinderen zo onzeker dat ze er vaak een trauma van oplopen.”

  “Gedragsstoornissen zoals veel huilen, niets meer durven en alleen maar zeuren, zijn hier aan de orde van de dag. Een van de meest voorkomende medische klachten is obstipatie. Een kind zit niet rustig op de wc want het alarm kan zo weer af gaan. Of ze hebben van de zenuwen buikloop. Hun hele systeem is in de war.”

  Kinderarts Elisheva Ronen - Luurs aan het werk. | Foto: Malka Nihom

  Kinderarts Elisheva Ronen – Luurs aan het werk. | Foto: Malka Nihom

  “Ik had vanmorgen een jongetje van zes met overal pijn, zelfs achter zijn oor en bij zijn grote teen. Tijdens het lichamelijk onderzoek bleek hij een hartslag van honderd te hebben. Het kind was in stress maar weet niet hoe hij dat moeten benoemen.”

  “Net had ik hier een grootmoeder met haar twee kleinkinderen. Mijn mobiel ging af en de kleintjes zaten gelijk onder mijn bureau. Ze dachten dat het alarm afging.” Terwijl wij praten komen een vader en een moeder met hun twee kleine kinderen de kamer van Elisheva binnen. Beide kinderen klampen zich vast aan hun ouders. Ze huilen allebei en het is moeilijk om ze te onderzoeken.”

  “Voor de zekerheid stuurt Elisheva ze door om bloed te laten prikken. “Ik weet zeker dat het stress is. De kinderen zijn zo in de war, de situatie is te hectisch voor ze. De ene dag is het rustig en niets aan de hand en de volgende dag gaat het alarm wel twintig keer af. De stress blijft in hun lijfjes zitten, die raken ze zomaar niet kwijt. Het wordt tijd dat er eindelijk een politieke oplossing wordt gevonden. Aan beide kanten, ook in Gaza, groeien hele generaties op met stress”, aldus Elisheva.

  Elisheva Ronen Luurs komt eind april naar Nederland waar ze zal vertellen over de praktijk van het leven onder aanhoudend raketvuur. Hou deze website in de gaten voor meer informatie of kijk in onze volgende editie van de krant Israël Aktueel.

  Over de auteur