fbpx
 • Minister van Defensie, Ehud Barak kijkt uit over Syrië, vanuit een observatiepost langs de grens op de Golan Hoogvlakte. | Foto: Flash90 - Israeli defence minister Ehud Barak visits the IDF Northern Command Unit at the Ramat ha-Golan border, near Syria. July 19, 2012. Photo by Minisry of Defence/FLASH90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Geen categorie

  Jihad in Syrië bedreigt nu Israël

  Yochanan Visser - 6 mei 2014

  De Syrische burgeroorlog is in een beslissende fase terecht gekomen. Niet dat er sprake is van een spoedige oplossing of dat een overwinning van een der strijdende partijen ophanden is. Wat wel duidelijk is, is dat de burgeroorlog veranderd is een in een regelrechte Jihad die nu ook Israël bedreigt.

  Assad mag dan met Iraanse hulp enkele belangrijke plaatsen op de rebellen hebben veroverd, de dictator weet dat hij de strijd tegen de Soenitische oppositie niet kan winnen. Die oppositie wordt volledig gedomineerd door islamisten van het Al Nusra front dat banden met Al Qaida heeft en ISIL (Islamic Front for Iraq and the Levant).

  Jihad
  Vooral de laatste groep heeft van de burgeroorlog een regelrechte Jihad gemaakt tegen de ‘ongelovige’ Assad, die immers Alawiet is en geen moslim, de Shiieten van Hezbollah en iedereen die in de ogen van ISIL niet voldoet aan haar normen van Islam.

  Vorige week publiceerde CNN een artikel over kruisigingen die ISIL in Syrië uitvoert op haar opponenten. CNN publiceerde ook foto’s die de gruwelijkheden duidelijk lieten zien. De kruisigingen worden uitgevoerd als afschrikmiddel en om duidelijk te maken dat de gekruisigde een ongelovige was of een seculiere moslim.

  Het afgelopen weekend werden bij een dubbele zelfmoordaanslag achttien burgers gedood, onder hen elf kinderen.

  Die aanslag volgde op een andere waarbij meer dan honderd mensen omkwamen. Een Israëlische arts die in Nahariyah Syrische gewonden behandelt, heeft eerder verklaard dat kinderen opzettelijk in de ruggegraat worden geschoten tijdens de gevechten.

  Extremisten aan Israëls grens
  De Salafistische Islamistische groepen hebben nu ook een groot deel (70%) van het grensgebied met Israël veroverd op Assad’s troepen. Bovendien hebben zij geavanceerde wapens zoals antitankraketten in handen gekregen. Dit is een ontwikkeling die Israël grote zorgen baart en die al heeft geleid tot aanpassingen op militair gebied. De IDF heeft extra troepen op de Golan Hoogvlakte gestationeerd en verscherpte grensbewaking ingesteld.

  Kamal al-Labwani, een leider van de gematigde Syrische oppositie in ballingschap, riep Israël vorige week op om in te grijpen in Syrië. Daar ziet het echter voorlopig niet naar uit. Israël beperkt zich tot het reageren op grensschendingen en tot het verlenen van medische hulp aan gewonde Syriërs.

  Ondergang van de gematigde oppositie
  De opkomst van de islamisten in de oppositie is ten koste gegaan van de gematigde rebellen die zich in de steek gelaten voelen door het Westen. De Amerikaanse regering mag dan nu op beperkte schaal de gematigde oppositie steunen, de slag om Syrië werd al veel eerder verloren toen de VS niet thuis gaf op verzoeken om militaire hulp aan de gematigde oppositie.

  Bovendien is het de vraag of het Westen met de militaire hulp aan deze rebellen inderdaad de gematigde oppositie tegen Assad steunt. Salem Idriss die de militaire leider is van de gematigde oppositie is heeft twee plaatsvervangers die bekend zijn om hun Salafistische denkbeelden. De militaire raad van de gematigde oppositie wordt voor tweederde gedomineerd door de Moslim Broederschap.

  Kritiek op beleid VS
  Het beleid van de regering Obama ten opzichte van Syrië en andere problemen in het Midden-Oosten leidt niet alleen tot scherpe kritiek van Israël en Arabische landen (Saoedie-Arabië bijvoorbeeld), maar ook tot toenemende kritiek in de VS zelf. Slechts een derde van het Amerikaanse publiek steunt de president in zijn buitenlandse beleid en senatoren die een bezoek brachten aan Syrische vluchtelingen in Turkije zeiden dat ze zich beschaamd voelen over de Amerikaanse politiek.

  Het slechte nieuws over Syrië komt op een moment dat ook duidelijk is geworden dat de islamisten Libië onbestuurbaar hebben gemaakt. Verder is het duidelijk dat Al Qaida en andere islamistische groepen nog altijd proberen om andere Arabische landen verder te destabiliseren. Een voorbeeld is Jemen waar Al Qaida deze week al vijftig man verloor in een offensief. CNN berichtte vorige week dat de organisatie een grote openbare bijeenkomst hield waar de CIA en andere inlichtingendiensten niet van op de hoogte waren.

  Ook in de Sinaïwoestijn waarover het Egyptische leger onlangs in een verklaring zei dat de zaken daar onder controle zijn, blijven groepen zoals Ansar Bayt al-Maqdis en de Al Qaida groep Kampioenen van Jeruzalem aanslagen plegen.

  Over de auteur