fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Koken in Israël!

  Joanne Nihom - 14 mei 2014

  „Israël is een smeltkroes van immigranten met ieder hun eigen godsdienst, cultuur en eetgewoonten. Voeg al deze ingrediënten samen en het resultaat is één van de meest dynamische, boeiende en vooral lekkerste eetculturen ter wereld”. Aan het woord is Orly Ziv van CookinIsraël. Orly startte een paar jaar geleden culinaire trips door Israël, met als specialiteit Tel Aviv.

  „Kookworkshops vind je over de hele wereld. Na een vakantie in Italië leek het mij een goed idee om het hier ook te beginnen. Er is toch geen betere manier om een stad of een land te leren kennen dan via haar gerechten? Ik ga met de mensen de markt op om ingrediënten te kopen. Dat zijn vaak toeristen die hier al vaker zijn geweest en eens iets anders zoeken om te doen en ook mensen die op zoek zijn naar lekker eten.” Vandaag mag ik mee. Onze toer begint op de Carmel markt, via de Jeminitische buurt, waar we even stoppen bij een oud stenen huis waar door de ramen de geur van verse pitta’s voorbijgangers naar binnenlokt. Met in mijn hand een heerlijke pitta lopen we door. De volgende stop is bij Doron en Schlomo. „Originele hummus, lekkerder vind je het nergens”, vertelt Orly. „Wil je er een Jeminitische koffie bij? Dit is de beste koffie die er bestaat met kardemom en gember.” De koffie is sterk, ik ben gelijk klaarwakker.

  We vervolgen onze tocht. De volgende stop is bij een kraam met specerijen. Iedere geur vertelt een ander verhaal. Orly geeft uitleg en laat van alles proeven. Bij de beste falaffeltent van Tel Aviv (volgens Orly) eten we een pita met falaffel met veel amba, een saus van mango met curry saus.

  Op de markt in Tel Aviv. Foto: Joanne Nihom

  Op de markt in Tel Aviv. Foto: Joanne Nihom

  We lopen verder. Langs allerlei andere kramen met groenten en fruit, overal koopt Orly iets terwijl ze ondertussen uitlegt wat we kopen en veel laat proeven. Bij de druzenvrouwen wordt even een pauze ingelast. Op verhitte stenen maken zij het traditionele Druzenbrood, dunne platte pannenkoekachtige broden.

  Ik kan de verleiding niet weerstaan… het brood is overheerlijk. Onze tassen zijn intussen gevuld en we gaan naar het huis van Orly. Tijd om aan de slag te gaan, de mouwen worden opgestroopt en ik krijg een schort voor. Met al het lekkers dat op de markt is gekocht, gaan we de lunch klaarmaken. Onder de bezielende leiding van Orly zijn binnen twee uur alle gerechten klaar. „Alles is bereidt volgens traditionele Joodse recepten. Het hangt van het seizoen af wat ik maak met mijn gasten”, aldus Orly. „Vandaag is het challe, hummus, hummus met kruiden, twee soorten aubergine salades, avocadosalade, gekleurde antipasta met pepers, fattoush (een frisse salade met groente met stukjes geroosterd pitabrood), kitchry (Irakese rijst met linzen), chriime (vis in een rode pittige saus volgens Marokkaans recept) en een overheerlijke vijgen- dadel- en notencake.”

  Orly schenkt onze glazen in met wijn van de Golan, de lunch kan beginnen. Morgen weer op dieet!

  www.cookinisrael.com

  Over de auteur