fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Opmars ISIS baart Israël grote zorgen

  Yochanan Visser - 11 juni 2014

  Een dramatische gebeurtenis in het Midden-Oosten vraagt acuut om internationale aandacht. In Irak veroverde de extreem fanatieke islamistische organisatie ISIS (Islamic State of Irak and Shaam (the Levant)) deze week de op een na grootste stad van het land, Mosul, op het Iraakse leger.

  Het was de tweede keer dat ISIS een belangrijke Iraakse stad innam. In januari viel Fallujah dat al eerder het toneel was van felle strijd tussen Islamisten en het Amerikaanse leger. ISIS controleert nu een groot deel van de olievelden en een deel van de waterbronnen in Irak. De organisatie wil een nieuw kalifaat stichten waar zeer strikt wordt omgegaan met de Sharia, de islamitische wet.

  ISIS splitste zich af van Al Qaida en wordt zelfs door Ayman Al Zawahiri, de leider van Al Qaida als te extreem gezien. Een van de verklaarde doelen van ISIS is de ‘bevrijding’ van Al Quds (Jeruzalem) van de Joden. Een ander doel is het heroveren van Andalus (Spanje) dat ooit tot het Islamitische imperium behoorde.

  In Irak en in Syrië heeft de organisatie korte metten gemaakt met eenieder die niet moslim is of niet voldoende religieus is in de ogen van ISIS. Ontsnapte gevangenen uit een ISIS-gevangenis hebben grove gruweldaden gerapporteerd die ISIS pleegt. De organisatie voert kruisigingen uit op christenen en andere ‘ongelovigen’ en behandelt de lijken van haar slachtoffers zoals men in een slachthuis pleegt te doen.

  TRAC, Terrorism Research Analysis Centre, heeft in mei een film gepubliceerd over de brute wijze waarop ISIS oorlog voert en haar doelen verwezenlijkt. Die film die u hier kunt bekijken bevat zeer schokkende beelden.

  Opmars lijkt niet te stoppen
  De opmars van ISIS in Irak lijkt niet gestopt te kunnen worden door het Iraakse leger en dus lijkt de volgende stop Bagdad. Het Iraakse leger ontvluchtte Mosul hals over kop en lijkt niet opgewassen tegen het brute geweld van ISIS. Ook de Koerden in het noorden van Irak moeten vrezen voor hun onafhankelijkheid. ISIS ziet de Koerden als ongelovigen die moeten worden teruggebracht tot dhimmistatus [status van ondergeschikt en schatplichtig aan de moslimoverheersers, red].

  De ontwikkelingen in Irak en Syrië betekenen dat de twee landen in feite hebben opgehouden te bestaan. Irak is uiteengevallen in gebieden die worden gecontroleerd door Soenni’s (ISIS), Sji’ieten (de regering Al Maliki) en het autonome Koerdische gebied.

  In Syrië wordt een aanzienlijk deel van het grondgebied gecontroleerd door de oppositie die voor 80% uit Soennische islamisten bestaat. Assad heeft wat terrein teruggewonnen op de oppositie maar is niet in staat om de oppositie te verslaan en regeert nog slechts over een deel van het land. De Syrische koerden hebben in feite gedaan wat eerder in Irak gebeurde en hebben van de oorlog gebruik gemaakt om in het noordoosten van het land hun eigen autonome gebied (Rojava) te creëren.

  ISIS bevecht de Koerden en het gaat er ook daar wreed aan toe. Kort geleden werden bijvoorbeeld vijftien Koerdische burgers in hun slaap doodgeschoten en daaronder waren ook kinderen. Zelfs de hond van de Koerden werd door ISIS doodgeschoten.

  In Oost Syrië heeft ISIS de laatste zes weken een groot offensief ingezet tegen andere Islamistische groepen. Bij dit offensief kwamen 600 strijders en 39 burgers om en werden 130.000 Syriërs uit hun huizen verdreven. De groep heeft nu het grootste deel van Oost-Syrië in handen. De Islamitische staat die ISIS nastreeft is met de val van Mosul in Irak al een feit geworden.

  Grote zorg in Israël
  In Israël worden de ontwikkelingen rond ISIS met grote zorg gevolgd. De opmars van de groep in Irak en Syrië en de pogingen van het door Al Qaida gesteunde Al Nusra front om het grensgebied op de Golan hoogvlakte in handen te krijgen kan grote gevolgen hebben voor de veiligheid van Israël. Het grensgebied met Syrië werd bijvoorbeeld onlangs al tot verboden militaire zone verklaard.

  ISIS lijkt nu het meest te profiteren van de Westerse apathie over de oorlog in Irak en Syrië. Deze Amerikaanse regering zal niet opnieuw militair ingrijpen in Irak en zeker niet in Syrië.

  Nu ISIS haar doel (oprichting islamitische staat in Irak en Syrië) heeft bereikt en nu over de olierijkdom van Irak beschikt, lijkt het een kwestie van tijd voordat er gewerkt kan gaan worden aan de andere doelen, zoals die door ISIS-leider Al-Baghdadi zijn verwoord. Namelijk het vrijmaken van het Midden-Oosten van niet moslims en corrupte moslims (seculieren); de bevrijding van Al-Quds (Jeruzalem) en de opheffing van Israël. Het opvoeren van de strijd tegen de Europeanan en Amerikanen die door ISIS worden aangeduid als de ‘Kruisvaarders’.

  In dat verband is het interessant om te weten dat een deel van de ISIS-strijders burgers van EU-landen zijn.

  Over de auteur