fbpx
 • Een kunstenaarsimpressie van de eerste tempel in Jeruzalem.
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Achtergrondinformatie bij Tisha B’av

  27 juli 2014

  Op deze dag treurt het Joodse volk over de verwoesting van de Eerste en de Tweede Tempel in Jeruzalem. Maar niet alleen daarover treurt het.

  Joodse wijzen leren dat de negende dag van de maand Av een dag is die vervloekt is en bestemd voor ongeluk en rampen. De eerste van deze rampen vond plaats gedurende de episode met de twaalf verspieders.

  In het boek Numeri lezen we hoe Mozes verspieders uitzond om het land van Israël te verkennen voordat het Joodse volk er zelf binnentrok. Zij moesten verslag uitbrengen over het land en zijn inwoners. Ongelukkig genoeg gaven 10 verspieders een negatief verslag met de bedoeling om het Joodse volk ervan te weerhouden het Beloofde Land binnen te trekken en in de woestijn te blijven. Hun beschrijving van het land was zo vreeswekkend dat het volk de hele nacht huilde. Als resultaat van deze gebeurtenis besloot G’d dat het Joodse volk gedwongen zou worden 40 jaar in de woestijn rond te zwerven. Die nacht was de negende van de maand Av.

  Joden worden onderwezen dat G’d het volk voorhield dat zij voor altijd op Tisha be’Av zouden treuren omdat zij op die negende van de maand Av voor niets huilden.

  Rampen op de Negende van de maand Av
  Zoals reeds opgemerkt, is het niet alleen de verwoesting van beide Tempels waarover Joden treuren. Het is zo dat op deze dag ramp na ramp het Joodse volk heeft getroffen. Het treuren houdt niet op.

  Hier volgt een aantal rampen die op Tisha be’Av plaatsvonden:

  • We kunnen beginnen met de bekende geschiedenis van het gouden kalf, die plaats vond op de 17de dag van de maand Tammuz. (Tammuz is de maand die voorafgaat aan Av, en hangt nauw samen met de tragische sfeer behorend bij Av.)
  • De eerste kruistocht begon op de negende Av; dat was 15 augustus 1096. Meer dan 1.2 miljoen Joden werden gedood.
  • Op de negende van Av werden de Joden uit Engeland verdreven. Dat viel op 18 juli 1290.
  • De Joden werden uit Frankrijk verdreven op de negende van Av, dat samenviel met 31 juli 1306.
  • Op 31 juli 1492 werden de Joden uit Spanje verdreven. Ook dat viel op de negende van de maand Av.
  • Duitsland begon WO I op de negende van Av, dat samenviel met 1 augustus 1914. In principe begon toen eigenlijk al de voorfase van de Holocaust.
  • SS-bevelhebber Heinrich Himmler ontving formeel op de negende van Av goedkeuring van de Nazi partij voor de uitvoering van de ‘Endlösung’. Dat was op 2 augustus 1941.
  • De wegvoering van de Joden uit het getto van Warschau – waarvan de meesten vergast werden in het concentratiekamp Treblinka – begon op 23 juli 1942. Dat viel samen met Tisha be’Av.

  Het is definitief een rampdag, en Joodse wijzen zeggen dat het zo zal blijven totdat de Messias komt.

  Nog meer tragedie
  Sinds de tijd van de Talmoed wordt zelfs de dag erna, de 10e dag van Av, geassocieerd met tragedie. In recente tijd was het op de 10de van de maand Av (18 juli 1994) dat het Joodse Gemeenschapscentrum in Buenos Aires door een bomaanslag van Hezebollah en Iran getroffen werd waarbij 85 doden vielen en 300 gewonden.

  Om tenslotte een laatste grote ramp te noemen: de eenzijdige terugtrekking van Israël uit de Gazastrook begon de 10de van Av. Dat was op 15 augustus 2005.

  Symbolische rituelen voor het treuren van Tisha be’Av
  De beperkende richtlijnen van Tisha be’Av zijn dezelfde als van Yom Kippoer. Tijdens Tisha be’Av zijn de volgende zaken geboden:

  • Niet eten of drinken; niet wassen of baden; geen zalfolie of crèmes gebruiken; geen leren schoenen dragen; geen seks tussen gehuwden.
  • Natuurlijk wordt de zieken toegestaan te eten en te drinken als ze dat nodig hebben.
  • Een ander belangrijk kenmerk van Tisha be’Av is het lezen van het boek Klaagliederen en het reciteren van oude treurzangen. Dit vindt plaats in de synagogen terwijl de aanwezigen op de grond zitten.

  Over de auteur