fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  “Israël wordt afgeschilderd als een bende misdadigers”

  28 juli 2014

  Op www.cip.nl verscheen afgelopen vrijdag een interview met ds. Willem J.J. Glashouwer, president van Christians for Israel International.  

  “Vanuit Jeruzalem, het centrum van de wereld, zal Christus vrede brengen. Maar het rijk der duisternis wil dat blokkeren.” Willem Glashouwer constateert dat “Israël wordt afgeschilderd als een boevennest”. “Christenen doen er verstandig aan om te ontdekken wat er daadwerkelijk in het ‘Beloofde land’ aan de hand is,” aldus de Israël-predikant. Hij bemerkt “een toenemende antisemitische houding in Europa”.

  Het opgelaaide conflict tussen Israël en Hamas heeft honderden mensenlevens gekost. Met zijn vrouw volgt Willem de vele raketaanvallen op de voet. “We spreken hier over het land waar de Allerhoogste begon met het volbrengen van Zijn plannen. We bidden dagelijks voor vrede.” Het conflict hangt volgens Willem nauw samen met bijbelse profetieën over Jeruzalem. “De Bijbel roept ons op: bid voor de vrede van Jeruzalem. Er staat niet de vrede van Amsterdam of New York. Nee, Jeruzalem. Daar zal de Messias recht spreken over de volkeren en plaatsnemen op de troon van Zijn vader David, zegt de engel Gabriël tegen Zijn moeder Maria. Daarom bid ik: ‘Heere, wilt U haast maken met het voltooien van Uw plannen, zodat er vrede komt’. De wereld snakt daarnaar.”

  Manifestatie
  Onlangs werd er gedemonstreerd op de Dam. Veel christenen kwamen bijeen om Israël een hart onder de riem te steken. Bij een andere demonstratie werden hakenkruizen – niet getoond in het NOS-journaal – vertoond tijdens een pro-Palestijnse demonstratie in Den Haag. “Daardoor ontstond een toenemende, gewelddadige sfeer,” vertelt Willem Glashouwer. “In reactie daarop zocht de Israëlische ambassade in Nederland contact met Christenen voor Israël. Een tegengeluid is heel belangrijk.” Glashouwer ergert zich aan “de toenemende antisemitische houding in Nederland”. “Sommige media zijn bezig met een hetze in plaats van uitleg. Stel je voor dat er vanuit België jarenlang raketten worden afgevuurd op Nederland, op Rotterdam bijvoorbeeld. Op een gegeven moment moet je dan als regering ingrijpen. Dat is toch logisch?”

  De VN heeft laten weten dat naar aanleiding van de 650 omgekomen Palestijnen, onder wie meer dan 150 kinderen. Een onderzoek wordt gestart. De Mensenrechtenraad van de VN verdenkt Israël van oorlogsmisdaden. Glashouwer kaatst de bal terug: “Hamas gebruikt op een gruwelijke manier menselijke schilden. Raketinstallaties staan in ziekenhuizen, scholen en kinderspeelplaatsen. Voorafgaand aan een luchtaanval waarschuwt het Israëlische leger bovendien zoveel mogelijk burgers in Gaza. Als de mensen dan willen vluchten stuurt Hamas ze meteen terug – soms naar de daken van hun huizen. Daar zijn ook recente video’s van. Hamas creëert zo haar eigen martelaren. Daarnaast heeft Israël tot drie keer toe een staakt-het-vuren aanvaard, die door Hamas iedere keer werd afgewezen. Hier zitten wat mij betreft duidelijk jihadmotieven achter.”

  Kritiek op westerse christenen
  Onlangs uitte de Palestijnse christen Alex Awad kritiek op geloofsgenoten uit het Westen. Hij verweet hen eenzijdigheid en onvoldoende kennis van het conflict. ‘Zij begrijpen de werkelijke situatie niet’, vindt Awad. “Veel ‘Wereldraad van Kerken’- kerken steunen wereldwijd Arabische christenen,” reageert Glashouwer. “Ook Christenen voor Israël steunt enkele bijbelgetrouwe Palestijnse christelijke voorgangers en gemeenten. Maar onder veel Arabische christenen heerst een diepgewortelde vervangingstheologie: dat zij als christenen de plaats hebben ingenomen van het Joodse volk en van Israël. En ook de bevrijdingstheologie leeft er zeer sterk.” Deze theologie stelt dat God in alles altijd aan de kant van de underdog zou staan.

  Willem: “Momenteel wordt Israël door velen afgeschilderd als een bende misdadigers. Daarom is het zo belangrijk dat christenen zich verdiepen in wat er in Israël gaande is. Dan lees je hoe rechtvaardig Israël handelt. Soldaten die zich misdragen in conflicten worden ‘gewoon’ berecht. Een president en een premier worden afgezet als de rechtbank oordeelt dat ze zich hebben schuldig gemaakt aan seksuele of financiële misdragingen. Waar kom je dat in de wereld tegen? Onlangs heb ik vertegenwoordigers van de Aramese christenen in Israël ontmoet. Zij maken duidelijk dat overal in de landen rondom Israël de christenen worden vervolgd, vermoord, verdreven, weggejaagd. Maar er is geen haan die ernaar kraait.”

  “Echter: God is begonnen ‘met haast’ Zijn plannen te voltooien en alle beloften te vervullen, gegeven aan Israël en Christus’ gemeente. Alles wat Hij Israël beloofd heeft, zal Hij aan Israël vervullen. En alles wat Hij aan Zijn gemeente beloofd heeft, zal Hij aan Zijn gemeente, aan Zijn Kerk vervullen.”

  Foto: Christians for Israel Korea