fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  #IsraelopdeDam

  Ruben Ridderhof - 17 juli 2014

  Ik zit in de trein terug naar huis na de solidariteitsmanifestatie voor Israël op de Dam in Amsterdam vanavond. Ik denk dat er zo’n 1200 mensen op af waren gekomen. Geweldig!

  Het was een mooie manifestatie met goede toespraken. Genuanceerd ook. Zowel Frits Bolkestein als Frits Barend gaven beiden aan liever niet daar te hebben gesproken. Het is ergens ontoepasselijk om in een oorlog een kant te kiezen, omdat je daarmee vanzelf de andere partij tekort doet. Maar ze konden niet zwijgen. De manier waarop Hamas zijn burgers opoffert voor politiek gewin is buiten alle perken. Daarover mag niet gezwegen worden.

  Het heeft me wel bezig gehouden de laatste dagen. Critici waren al direct heel scherp. Het was ‘misselijkmakend’, ‘walgelijk’ wat we deden. We zouden kindermoordenaars gedogen door Israël te steunen. Het heeft me er ook bij stilgezet dat er mensen zijn die zich alleen maar informeren via anti-Israëlische kanalen. Hun visie op de situatie is zo tegengesteld. Het zou een heel lang gesprek vergen van onderling naar elkaar luisteren om te begrijpen hoe beiden in dat gesprek tot hun standpunten zijn gekomen.

  Wie niet begrijpt waarom er zoveel mensen vóór Israël op de Dam waren samengekomen, heeft zich waarschijnlijk niet willen verdiepen in de doelstellingen van Hamas. Of laat de betekenis ervan niet tot zich doordringen.

  Hoe disproportioneel je de situatie ook vindt, er is wel degelijk een moreel verschil tussen de partij die openlijk aangeeft je te willen vermoorden en overduidelijk pogingen daartoe onderneemt en de partij die zich daartegen verdedigt.

  En wanneer de wereld ertoe neigt om de dreigende partij, Hamas, meer sympathie te geven, is het hoognodig dat we de verdedigende partij, Israël, laten weten dat we hen ondersteunen. Ik ben blij dat we dit op zo’n waardige manier hebben mogen doen in Amsterdam.

  Thema

  Gazaraketten

  Over de auteur