fbpx
 • Roger van Oordt | Foto: CvI
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Toespraak Roger van Oordt bij solidariteitsbijeenkomst

  17 juli 2014

  Vanavond vond op de Dam in Amsterdam de solidariteitsbijeenkomst voor Israël plaats. Eén van de sprekers was Roger van Oordt, directeur van Christenen voor Israël. Lees hier zijn volledige toespraak terug: 

  Vrienden van Israël, shalom.

  Voor die shalom voor Israël zijn wij hier vandaag bij elkaar.

  De vijanden van Israël vuren raketten af om zoveel mogelijk slachtoffers te maken onder het Joodse volk. Baby’s, kinderen en ouderen: niemand wordt ontzien bij de moorddadige aanslagen. Ze willen slachtoffers maken op scholen, in ziekenhuizen en winkelcentra.

  Israël trok zich terug uit Gaza in 2005, om de bewoners van Gaza een kans te geven om de strook te besturen. De door Israël achtergelaten scholen, huizen en kassen werden met de grond gelijkgemaakt. In plaats daarvan werden raketinstallaties neergezet met maar één doel: burgerslachtoffers in Israël maken.

  Israël wil zorgen voor de veiligheid van al haar inwoners, door een einde te maken aan de moorddadige terreur- en raketaanslagen van Hamas.

  Terwijl Hamas raketten afvuurt op Israëlische ziekenhuizen, worden op hetzelfde moment in die ziekenhuizen Palestijnen uit Gaza geopereerd. Kunt u zich dat voorstellen?

  Israël roept de bewoners van Gaza eerst op om hun huizen verlaten, voordat ze de opslagplaatsen van raketten vernietigen. Hamas stuurt deze mensen terug de huizen in om als levend schild te dienen.

  Hamas weet dat Israël zo min mogelijk burgerslachtoffers wil maken. Diep onder de grond voelt de leiding van Hamas zich veilig en bekommert zich niet om de veiligheid van haar eigen burgers.

  Gisteren ben ik teruggekomen uit Israël. Ook ik moest een aantal keer in Jeruzalem en Ashdod de schuilkelder in. Ik vraag me af:

  Welk land staat toe dat zijn burgers gegijzeld worden door angst van inslaande raketten?

  Welk land staat toe dat zijn burgers gewond raken of gedood worden bij raketbeschietingen?

  Welk land staat toe dat zijn burgers gedood worden door terroristen en doet niets?

  Dat land ken ik niet. En toch zijn er vele mensen die zeggen dat Israël niks mag doen. Zeggen dat het geoorloofd is om Joden uit hun land te verjagen of te vermoorden. Zeggen dat Israël de oorzaak is van alle kwaad.

  Mensen die zeggen dat het Joodse volk geen recht heeft op haar eigen land. Mensen die zeggen dat het geoorloofd is of eigenlijk een plicht is om het Joodse volk onder druk te zetten en te boycotten.

  Of zoals het in het Hamas-handvest staat en telkens weer herhaald wordt: om het Joodse volk te vermoorden en tot en met de laatste Jood uit het land van de islam te verdrijven.

  En dan ons eigen land.

  Is het normaal dat mijn vrouw en kinderen, voordat we hier heen kwamen vanmorgen eerst de scherven moesten opruimen wegens een aanslag met stenen op het huis van mijn goede vriend opperrabbijn Jacobs? Een bruggenbouwer tussen de Joodse gemeenschap en de Nederlandse samenleving. En dit was niet de eerste keer, maar de vijfde keer.

  Is dit Nederland anno 2014?

  Lieve mensen, ik vraag u: kunnen wij onze Joodse medeburgers, die hier al een geschiedenis in Nederland hebben van meer dan 400 jaar, veiligheid en een toekomst geven?

  Wij staan hier omdat het niet normaal is dat de vijanden van Israël en het Joodse volk listige aanslagen uitvoeren.
  Wij staan hier omdat Israël het recht en de plicht heeft om zichzelf te verdedigen.
  We staan hier om naast Israël te staan, om naast het Joodse volk te staan.

  We staan hier omdat we niet accepteren dat Israël door haar vijanden aangevallen wordt.
  We staan hier omdat het Joodse volk recht heeft in veiligheid te wonen.

  We roepen onze samenleving op om achter Israël te staan, om het hoofd te kunnen bieden in haar strijd tegen de terreur.
  We roepen u op om onze Joodse medeburgers te beschermen en terzijde te staan tegen antisemitisme.

  In Psalm 69 staat: Talrijk zijn zij die mij zonder oorzaak haten, machtig zijn zij die mij willen verdelgen. De Psalm eindigt als volgt: God zal Sion verlossen en de steden van Juda bouwen.

  Als Christenen voor Israël zullen wij onze verbondenheid in de praktijk blijven brengen, en steun geven aan het land en volk van Israël.

  Dank u wel.

  Thema

  Gaza