fbpx
 • De Tsjechische president Miloš Zeman. | Foto: Lidovky.cz
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Tsjechische president: islam bron haatmoorden Brussel

  2 juli 2014

  De Tsjechische president Miloš Zeman haalde tijdens een toespraak in de Israëlische ambassade in Praag een text uit de islamitische mondelinge leer aan dat moslims oproept Joden te doden. Het was kort na de moordaanslag op het Joods Museum in Brussel. Op zijn opmerkingen kwam een storm van kritiek uit de moslimwereld, maar de president weigerde terug te komen op wat hij zei, en wilde ook geen verontschuldigingen aanbieden voor het citeren uit heilige teksten van de islam.

  Volgens woordvoerder Jiři Ovčaček zou Zeman zich niet verontschuldigen voor zijn opmerkingen waarin hij verband legde tussen islamitische ideologie en geweld. “President Zeman is absoluut niet van plan zich te verontschuldigen,” zei de woordvoerder. “Want de president zou het als heiligheidschennis beschouwen zijn excuses aan te bieden voor het citeren van een heilige islamitische tekst.”

  Kritiek
  Iyad Ameen Madani, secretaris van de Organisatie van Islamitische Coöperatie (OIC), gaf een verklaring uit die Zemans toespraak veroordeelde: “Het is alleen maar terecht dat president Miloš Zeman zijn excuses aanbiedt aan de miljoenen moslims wereldwijd voor zijn diep beledigende en hatelijke anti-islamopmerkingen.”
  In de verklaring van de OIC stond ook dat de islam “een religie is van vrede en tolerantie, en dat terrorisme niet gelijk gesteld moet worden met welk ras of welke religie ook; een standpunt dat alle belangrijke VN-teksten met betrekking tot hoe te reageren op terrorisme, uitdragen.” De secretaris voegde eraan toe dat de OIC landen een diep respect voor alle godsdiensten delen en elke haatboodschap en onverdraagzaamheid veroordelen.”

  De kritiek op de islam in de toespraak van Zeman was wijd en zijd bekend gemaakt vanwege zijn verwijzing naar de schutter in het Joods Museum te Brussel, van wie nu aangenomen wordt dat hij een ISIS-strijder is, de Franse islamitische fundamentalist Mehdi Nemmouche. Veel kranten lieten echter de feitelijke aanhalingen uit de Hadith (de islamitische mondelinge leer) en het Hamas-handvest weg die Zeman in zijn toespraak gebruikte. Zeman had zoiets kunnen verwachten op grond van ‘politieke correctheid’, zoals hij zelf aangaf. Hij suggereerde dat deze term nu een ‘eufemisme voor politieke lafheid’ is.

  De uitspraken
  Zeman zei: “Er zijn staten met wie wij dezelfde waarden delen, zoals de politieke horizon van vrije verkiezingen of een vrijemarkteconomie. Niemand echter dreigt deze staten van de kaart te zullen wegvegen. Niemand beschiet hun grenssteden; niemand wenst dat hun burgers het land zouden verlaten. Er bestaat een term, politieke correctheid genoemd. Ik beschouw deze term als een eufemisme voor politieke lafheid.”

  “Er zijn tientallen dagen van onafhankelijkheid die elk jaar in de Tsjechische Republiek worden gevierd. Op sommige ben ik aanwezig, op andere niet. Er is echter één dag die ik nooit kan missen: dat is Israëls Onafhankelijkheidsdag.
  Er vond een afschuwelijke moord plaats in de bloem van Europa, in het hart van de Europese Unie, in een Joods Museum in Brussel. Ik wil mezelf niet laten geruststellen door de uitspraak dat er slechts kleine randgroepen achter deze moord zitten. Integendeel, ik ben ervan overtuigd dat deze ‘haat jegens vreemdelingen’ – en laten we dit racisme of antisemitisme noemen – opkomt uit het diepste wezen van de ideologie die deze groepen aanhangen.”

  “Dus laat me een van hun heilige teksten aanhalen om deze bewering te staven: ‘Een boom zegt, er staat een Jood achter mij, kom en dood hem. Een steen zegt, er is een Jood achter me, kom en dood hem.’ Ik zou kritiek uiten op hen die oproepen Arabieren te doden. Maar ik ken geen enkele beweging die oproept om massaal Arabieren te vermoorden. Ik ken echter één anti-beschavingsbeweging die oproept massaal Joden te vermoorden.

  Het is tenslotte een van de paragrafen uit het handvest van de Hamas dat zegt: ‘Dood elke Jood die je ziet.’ Willen we ons werkelijk inbeelden dat dit een extreem standpunt is? Willen we werkelijk politiek correct zijn en zeggen dat iedereen aardig is en dat er alleen maar een kleine groep extremisten en fundamentalisten is die zulke misdaden plegen?”

  Historische aangelegenheid
  Blogger Gates of Vienna die op donderdag 12 juni de aandacht vestigde op de verklaring van de woordvoerder, zei: “Zo ver ik weet is Miloš Zeman het eerste Westerse staatshoofd ooit die het OIC vertelt maar in een meer te gaan springen. Dit is dus een historische aangelegenheid.”

  Dit artikel verscheen eerder op Algemeiner.com. | Vertaling: Evelien van Dis