fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Ooggetuige in Israël – Blanche de Vries

  Joanne Nihom - 6 augustus 2014

  “Deze week was er een operatie van een meisje uit de Westbank. Ze was met haar oma. Ik kon moeilijk met haar praten, ze spraken alleen Arabisch. Op weg naar de operatie liepen de oma en ik mee met het meisje. De oma begon te huilen. Ik pakte haar hand en stelde haar gerust, zonder woorden… Die waren niet nodig.”

  In Holon, ten zuiden van Tel Aviv, heeft het Save A Child’s Heart (SACH), een Israëlische humanitaire organisatie, haar thuisbasis in het Edith Wolfson Medisch Centrum.  Opgericht in 1995 door Dr. Amram Cohen opereert en begeleidt het team van SACH kinderen met hartproblemen van over de hele wereld. Al meer dan  tweeduizend operaties zijn uitgevoerd op kinderen uit ontwikkelingslanden die pro deo behandeld worden. Uit landen als Somalië, Rwanda, Vietnam en Zanzibar, maar ook Arabische landen als Jordanië en Irak. De meeste Arabische kinderen komen van de Westbank en Gaza. Een team van kinderhart- chirurgen, anesthesisten, fysiotherapeuten, verpleegkundigen, tolken en vele vrijwilligers zorgen dat het de kinderen en hun moeders en vaders aan niets ontbreekt.

   

  De zesentwintigjarige Blanche de Vries uit Amsterdam studeert medicijnen aan de VU in Amsterdam. Deze zomer loopt ze drie weken stage in Holon. Vijf dagen per week in het ziekenhuis en daarnaast doet zij ook vrijwilligerswerk in het huis waar sommige van de kinderen tijdelijk wonen na de operatie. “In het ziekenhuis ‘schaduw’ ik de artsen. Ik heb al meerdere operaties gezien en zelfs geassisteerd bij een operatie. Ik heb ervoor gekozen om mijn vakantie in te vullen met deze medische stage. Deze ervaring overtreft een strandvakantie. Het is bijzonder om al die kinderen vanuit de hele wereld te zien.

  Wat ik zo mooi vind aan SACH is dat er geen enkel onderscheid gemaakt wordt tussen religie of afkomst. Terwijl er raketten vanuit Gaza op Israël worden afgevuurd opereren wij een kindje uit Gaza. Een kind is een kind, no matter what. Normaal gesproken is er elke dinsdag ook polikliniek ingepland voor kinderen uit Gaza en de Westbank. Helaas komen er op dit moment, vanwege de moeilijke grensovergang, minder kinderen uit Gaza. Er is nu een tijdelijk staakt-het-vuren. Laten we hopen dat het rustig blijft in Israël. Het was de afgelopen weken steeds hollen naar de schuilkelder. Voor de kinderen is het niet makkelijk. Die harde knallen zijn best wel eng, maar we zingen liedjes en doen spelletjes met ze terwijl we wachten in de schuilkelder tot het weer veilig is.”

   

  Over de auteur