fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Ooggetuige in Israël – Jelle Zijlstra

  Joanne Nihom - 14 augustus 2014

  De 26-jarige theaterdocent en regisseur Jelle Zijlstra en zijn vriend zijn net terug van een vakantie in Israël.

  “We hadden allebei een druk jaar achter de rug en het ging vooral om een relaxte vakantie, lekker even niets doen. We hadden een appartement gehuurd in Tel Aviv. Vooral genieten van het land, het strand, het weer en het eten.

  Tja en als ‘extraatje’ hadden we de luchtalarmen. Gemiddeld twee keer per dag. Niet prettig, maar ik wist van tevoren al dat we ons in Tel Aviv niet echt zorgen hoefden te maken. De Iron Dome schiet alle raketten daar uit de lucht, nog voordat ze de grond raken.

  Toch blijft het bizar om over straat te lopen en ineens een lichtpuntje in de lucht te zien. Vervolgens een ander lichtpuntje er op af te zien komen en dan een knal te horen als ze elkaar raken. Dat gaat heel snel. Je holt dan naar een muur of iets waar je kunt schuilen. Daar zit je een minuut of twee minuten en dan gaat het leven gewoon weer door …

  De redelijk relaxte en behulpzame houding van ‘de locals’ hielp ons om er niet nerveus van te worden. Het heeft onze vakantiepret in ieder geval niet verpest. Hoewel het een bizar idee is dat er ergens mensen op je aan het schieten zijn. Ook al raken de meeste raketten de grond niet, ze zijn wel degelijk bedoeld om te doden en te verwoesten. Het is geen vuurwerk.

  We liepen op een gegeven moment op de markt in Tel Aviv toen er ineens, zonder luchtalarm, enkele explosies waren. We zagen de rook van de ontploffingen in de lucht, boven ons hoofd. Heel even staat het leven dan stil en dan gaat het meteen weer in volle vaart door.

  Natuurlijk voel je wat spanning, het is geen normale situatie. Maar we hebben ons geen moment bedreigd gevoeld. Het is ook niet bij ons opgekomen om onze vakantie te onderbreken en terug te gaan naar Nederland. Wel is het wrang dat het er in het zuiden van Israël en in Gaza keihard aan toe gaat. Dat daar gevochten wordt.

  Het is niet zo ver weg van het centrum van Israël. Maar Tel Aviv is een soort bubble. Zoals een Israëlische vriend ons zei: ‘You can enter the bubble, but you cannot pierce the bubble (met raketten) or make it collapse.’

  Wat ik wel triest vind is dat de Israëli gewend is om met de realiteit van oorlog en conflict te leven. De onverschilligheid van de mensen ten aanzien van het conflict is her en der groot. Daar kunnen wij, Nederlanders, ons simpelweg niets bij voorstellen. Vergeleken bij Israël is Nederland wel erg ingedut … maar misschien is dat ook wel gelukkig”.

  Over de auteur