fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Palestijnen redden Joods gezin

  28 augustus 2014
  Yedaya, Hadassa en Nitzan Sharchaton. | Foto: Ynetnews.com

  Yedaya, Hadassa en Nitzan Sharchaton. | Foto: Ynetnews.com

  Niet alle Palestijnen zijn terroristen. Dat bewijst het volgende prachtige verhaal van Yedaya en Hadassah Sharchaton. Zij reden op zaterdagavond 23 augustus met hun dochtertje door een Arabisch dorp op de Westelijke Jordaanoever toen Palestijnen met stenen hun auto begonnen te bekogelen. Ze waren verrast toen andere inwoners van het dorp hen te hulp schoten.

  Yedaya Sharchaton (25 jaar), zijn vrouw Hadassah (24 jaar) en hun 1-jarige dochtertje Nitzan waren van Jeruzalem op weg naar hun huis in Yair, ten zuiden van Hebron. Kort na middernacht, toen ze net door het Palestijnse dorp Beit Umar reden, gooiden Palestijnen grote stenen naar hun auto. Een van de stenen die zo groot was als een meloen, brak door de vooruit naar binnen en raakte Yedaya, die reed, in zijn gezicht. Hij verloor de macht over het stuur en de auto raakte van de weg af tegen de vangrail, sloeg erover heen en kwam terecht in een greppel naast de weg.

  “We gingen naar huis nadat we de Sjabbat bij Yedaya’s ouders hadden doorgebracht,” vertelde Hadassah, die met afschuw aan die verschrikkelijke momenten terug dacht aan de krant Yedioth Achronot. “Plotseling hoorde ik een harde knal, en kregen we een lading glasscherven over ons heen. De auto kantelde. Ik schreeuwde als een waanzinnige tot de auto op z’n kop tot stilstand kwam; toen werd het rustig. Nitzan huilde een tijdje en werd toen stil. Ik vroeg Yedaya: ’Is alles oké met je? En hoe is het met Nitzan?’ Maar hij was versuft en kon niet antwoorden.”

  Terwijl het gezin in de auto vast zat, zag Hadassah dat Palestijnse voorbijgangers naar hen toe kwamen lopen. Ze werd bang. Maar daarvoor was geen reden. De Palestijnen die zagen dat ze bang was, kalmeerden haar: “Mevrouw, wees niet ongerust. We zijn gekomen om jullie te helpen.” Toen zei Haddassah tegen hen: “Ik heb een kind op de achterbank, pak haar.”

  Zij deden wat ze vroeg en bevrijdden de baby uit de auto. Haddassah, die verpleegster is, legde uit hoe ze de handjes van de baby uit de veiligheidsgordel konden losmaken en hoe ze haar neer konden leggen zodat ze verder geen gevaar liep.

  “Ik praatte tegen Yedaya om hem bij bewustzijn te houden. Er kwamen steeds meer Arabieren naar ons toe die vroegen of we hulp nodig hadden,” zei ze. “Een van hen hield Nitzan vast, die dat heel fijn vond. Ik was bang, maar ik weet inmiddels menselijkheid van haat te onderscheiden. En deze mensen waren gewoon menselijk.”

  Een groepje militairen van het Israëlische leger kwam er aan. Magen David Adom bracht Yedaya ernstig gewond naar het Hadassah Medisch Centrum in Jeruzalem Ein Kerem. Hij had breuken in zijn schedel, kaak en oogkas. Ook bloedingen in z’n hersenen. Yedaya werd in het ziekenhuis op de beademing aangesloten en werd bewusteloos gehouden. De dokters zijn in afwachting van welke schade zijn hersenen hebben geleden. Hoe ook, hij zal een langdurig en moeilijk herstelproces moeten doorlopen.

  Hadassah zat afgelopen zondag aan het bed van haar gewonde echtgenoot. Bezorgdheid stond duidelijk op haar gezicht te lezen, terwijl ze luisterde naar de ‘beeps’ van alle levensondersteunende machines. Even te voren was Yedaya een paar momenten wakker geweest. Hij had z’n vrouw herkend, en op een briefje geschreven: “Hoe moet het nu met je baan? En de boodschappen?”

  De vader van Jedayah kwam ook naar het ziekenhuis. “Dit was een poging tot moord, en er gebeurde daar een wonder!” zei hij.

  Dit artikel is geschreven door Akiva Novick, en verscheen op 25 augustus 2014 op de website van Israel News. | Vertaling: Evelien van Dis