fbpx
 • Foto: Flash90 - Israelis visits at Ramat Hanegev area in Southern Israel on October 11, 2014, during the Sukkot Holiday. Photo by Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Dilemma

  Joanne Nihom - 30 oktober 2014

  Ik zit soms met een dilemma. Mijn blog gaat over het Israël dat de Nederlandse pers vaak niet haalt. Maar zou ik alles schrijven dan kan dat misschien mensen weerhouden om hier voor een vakantie naar toe te komen. Het tegenovergestelde van wat ik wil bereiken. Toch gebeuren hier nog vrijwel dagelijks afschuwelijke dingen. Zijn er kleinere, soms grotere aanslagen. Daar wordt niet altijd over geschreven.

  Maar is het niet zo dat inmiddels in bijna ieder land op de wereld vreselijke dingen gebeuren? Voor mij is Israël nog steeds het meest geweldige land van deze aardbol. Het land waar je gek wordt van toeterende auto’s, van het ongeduld van de mensen. Waar het lijkt alsof iedereen ruzie met elkaar maakt, terwijl het alleen maar temperamentvolle discussies zijn. Het is het land met zoveel verschillende landschappen dat het lijkt alsof je een reis maakt door honderden landen. Een mozaïek aan mensen en culturen.

  Om zes ’s morgens de dagopening op de radio met het sjema Jisraeel, het belangrijkste Joodse gebed. En ook het land waar op donderdagmiddag iedereen elkaar al sjabbat sjalom wenst. Het is het land met veel feestdagen. Het is ook het land dat direct een commissie instelt en een onderzoek start als men fouten denkt te hebben gemaakt. Het is het land met aan de horizon een moskee en een synagoge en hoge en lage flatgebouwen. Het is het land waar Joden en Arabieren samen wonen en leven, wat vaak heel goed gaat en soms ook even helaas niet.

  Het is het land waar iedereen familie van elkaar is, of denkt te zijn. Het is humus, het is falaffel, het is shoarma. Het is de stilte van de zee en de drukte van de stad. Het land is zesenzestig jaar jong en tjonge jonge jonge wat heeft het veel bereikt in korte tijd. Als de wereld echt Israël boycot, dan zullen veel industrieën, bedrijven, organisaties en ziekenhuizen hun deuren moeten sluiten, want veel know-how op heel veel gebieden komt uit dit hele kleine landje aan de Middellandse Zee.

  Nee, ik heb geen dilemma, ik blijf gewoon alles schrijven, want ik weet heel zeker dat jullie allemaal zullen blijven komen.

  Thema

  bdstoerisme

  Over de auteur