fbpx
 • Benjamin Philip in de gaarkeuken van Hineni. | Foto: Hineni
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  ‘Humanitair restaurant’

  Joanne Nihom - 21 oktober 2014

  Even bijpraten met Benjamin Philip, directeur van Hineni in Jeruzalem. Een stichting die zich inzet voor een betere maatschappij gericht op maatschappelijke en geestelijke zorg. Hineni geeft steun aan overlevenden van terreur, weeskinderen, probleemjongeren, mensen die het financieel moeilijk hebben en overlevenden van de Holocaust.

  Meer dan een maand hebben we elkaar, vooral vanwege de drukte van de Joodse feestdagen, niet gesproken. Het leven van Benjamin is zijn werk en omgekeerd en omdat het anders gewoon niet lukt spreken we elkaar telefonisch als hij van zijn huis in Ashdod naar Hineni in Jeruzalem rijdt.

  “Ik sta in de file vanwege het slechte weer dus het komt goed uit dat je nu belt”, zegt Benjamin lachend. “Vanwege de Joodse feestdagen hebben we behoorlijk drukke weken achter de rug, maar alles is goed verlopen. Ook dankzij de vele vrijwilligers, ook uit Nederland, die ons geholpen hebben. Het is nu weer terug in het ritme van de gewone dag en, helaas, ook terug naar onze zorgen.

  We hebben een groot probleem. Ons budget is niet voldoende voor het aantal maaltijden dat nodig is per dag. Er is veel meer vraag dan we op dit moment financieel aankunnen en dat baart mij zorgen. Hoe het komt? Er zijn in Jerusalem een aantal gaarkeukens dicht gegaan, maar het komt ook door onze goede naam.

  Dat is prettig en daar ben ik dankbaar voor, maar we moeten het werk wel aankunnen. De mensen weten dat wij altijd zorgen voor goed en gezond eten. De meeste gaarkeukens gaan voor zoveel mogelijk maaltijden voor zo weinig mogelijk geld. Dat vind ik een verkeerde benadering. Wij zorgen altijd dat er salades zijn, meelproducten, vlees, groenten, wat fruit en in de winter lekkere warme soep.

  Ook houden wij rekening met oudere mensen, oud-veteranen en Holocaustoverlevenden. Hun immuunsysteem is door hun leeftijd lager en het is belangrijk dat zij goede voeding krijgen anders worden ze ziek. Ook heeft deze groep vaak tandproblemen, daarom zorgen we altijd dat het eten makkelijk te kauwen is.

  Veel gaarkeukens geven kippenvleugeltjes als vlees, want dat is goedkoop, maar voor de oudjes is dat bijna niet te eten. Ik noem onze keuken dan ook ‘een humanitair restaurant’, het gaat over kwaliteit, niet om kwantiteit. Voor het land is het fijn dat de winter vroeg is begonnen, hoe meer regen hoe beter. Maar het geeft voor veel van onze mensen problemen. Ze hebben kacheltjes nodig, dekens en zelfs warme slippers.

  We zullen zien hoe we het gaan redden allemaal, uiteindelijk komt het altijd goed, daar heb ik een G’ds vertrouwen in”.

  Steun de voedselhulp via Hineni. Doneer online en kies daarbij als doel: ‘Gaarkeukens’.

  Doneer online

  Over de auteur