fbpx
 • Foto: Scott/CC Flickr
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Let there be light

  Joanne Nihom - 17 december 2014

  Gisteravond begon Chanoeka, het acht dagen durende lichtjesfeest van het Joodse Volk. De achtarmige kandelaar, de menora, of chanoekia, staat daarin centraal. Volgens de Joodse traditie wordt de eerste dag Chanoeka het eerste kaarsje aangestoken. Op de tweede dag worden het eerste en het tweede kaarsje aangestoken. De derde dag het eerste, het tweede en het derde kaarsje, zo steeds een kaarsje meer, tot op de laatste dag Chanoeka alle acht kaarsjes branden.

  Tijdens het aansteken worden gebeden gezegd. Met Chanoeka herdenkt het Joodse Volk de herovering van de Tweede Tempel in Jeruzalem. De Seleucidische Grieken – een volk dat voor het begin van onze jaartelling een groot gebied rond het huidige Syrië bezat – legden in 168 voor de gewone jaartelling beslag op de tempel. Na drie jaar wisten de Joden hen te verjagen en kwam de Tweede Tempel weer in Joodse handen.

  Volgens de verhalen vond de leider van de opstand, Judas Makkabeüs, een olielamp die de Grieken hadden achtergelaten. Hoewel die maar olie voor één dag bevatte, bleef de lamp acht dagen lang branden. Hij doofde pas toen Makkabeüs nadat er nieuwe gewijde olie was bereid. Zo ontstond het wonder van Chanoeka.

  Hoewel het geen officiële feestdagen zijn (het zijn geen religieuze verplichte vrije dagen) wordt Chanoeka in heel Israël gevierd. Thuis, maar ook op openbare plekken, met het aansteken van de lichtjes van de chanoekia. Zelfs auto’s zie je rondrijden met grote chanoekiot. Traditie is dat tijdens deze acht dagen gerechten worden gegeten die in olie zijn bereid. Zoals soefganiot, een soort oliebol met jam.

  Ter gelegenheid van Chanoeka werd afgelopen week in de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam ‘Let there be light’ geopend, een expositie van acht Israëlische kunstenaars. Amos van Gelder, Itamar Gilboa, Etty Elbaz-Griffioen, Tamar Shilo , Ronit Skowronek , Agmon van der Veen , Anat Zehavi en Diklah Zohar nemen u, via hun werk, mee op een reis door het licht.

  De tentoonstelling is een bezoek meer dan de moeite waard. Israëlische warmte in het koude Nederland!

  ×
  Liberaal Joodse Gemeente: Zuidelijke Wandelweg 41, 1079 RK Amsterdam.
  Open: elke werkdag van 10.00 – 17.00 uur (vrijdags tot 14.00 uur) na telefonische afspraak: tel: 020-5400120.

  Het gebouw van de Liberaal Joodse Gemeente is te bereiken met de metro 51 en 50 (halte RAI), tram 4 (halte Europaplein), bus 62 en 65 (halte Maasstraat). Vanaf de diverse haltes is het ca. 7 min. lopen.

  Over de auteur