fbpx
 • Annet Haskia | Foto: ajewishisrael.com
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Moslimzioniste

  10 december 2014

  Anett Haskia is een Arabische moslim zionist. Zij hoopt verandering teweeg te kunnen brengen en mee te helpen aan duurzame vrede door als rolmodel te dienen voor jonge Arabische Israëli’s.

  Op het eerste gezicht lijkt Anett Haskia een typisch Israëlische moeder. Maar deze Israëlische moeder is alles behalve typisch. Geboren en groot geworden in de gemengde Joods -Arabische stad Akko, beschrijft Haskia zichzelf als een Arabische moslim zionist. Ze is een trotse Israëlische burger die van haar land houdt.

  Haskia wil ook kandidaat staan voor de Knesset, het Israëlische parlement, maar niet als lid van een Arabische partij. Zij hoopt een zetel te bemachtigen in de Bayit Jehudi partij – een partij waarvan de grondslag en het politiek programma religieus Joods zionistisch is.

  Ze is ervan overtuigd dat haar aanwezigheid in de partij en de Knesset mee zou kunnen helpen om noodzakelijke veranderingen in gang te zetten zodat Israël de richting op gaat van echte vrede.

  Niet dat Haskia gelooft in het zogenaamde vredesproces van de afgelopen jaren. Net zoals de meeste aanhangers van Bayit Jehudit, gelooft zij dat de ‘tweestaten misleiding’ een recept voor rampspoed is dat het bestaan van Israël op het spel zet en op het eind geen vrede zal opleveren.

  Positieve verandering, zegt Haskia, moet beginnen met sterk Arabisch Israëlisch leiderschap, heropvoeding en een nieuwe wederzijdse toenadering tussen de regering van Israël en haar loyale Arabische burgers.

  Arabisch-Israëlische identiteitsverandering
  Om dat te bereiken is Anett begonnen met het maken van programma’s voor Israëlische -Arabische scholen waarmee de identiteitebeleving van jonge Israëlische Arabieren kan overgaan van ‘Palestijns’ naar ‘Israëlisch’. Ze zegt dat deze jongeren moeten ophouden om de ‘Nakba’ te herdenken (de ‘catastrofe’ zoals Arabieren/Palestijnen de oprichting van de Joodse staat in 1948 aanduiden), en moeten beginnen met het vieren van Israëls Onafhankelijkheidsdag. Want zonder de staat Israël zou de Arabische gemeenschap niet de vrijheden genieten die uniek zijn voor Israël in het Midden Oosten.

  De meeste Arabieren weten – zelfs als ze dat niet hardop willen toegeven – dat zij veel meer vrijheid en rechten hebben in Israël dan ze zouden hebben in welk ander land in de regio. De Arabische gemeenschap ondervindt echter praktisch geen steun om een Israëlische identiteit te ontwikkelen, en die situatie moet veranderen, legt Haskia uit. “Het Arabische verhaal hoeft niet persé Palestijns te zijn,” geeft ze aan.

  Met de recente oproep voor nieuwe verkiezingen zal Haskia snel moeten handelen als zij de intentie heeft op de lijst te komen. Besloten bijeenkomsten worden door het hele land georganiseerd om Haskia – een indrukwekkende persoonlijkheid met een opmerkelijke agenda – te introduceren bij de kiezers.

  Zij heeft nog een lange weg te gaan. Naast de noodzaak van het financieren van een politieke campagne, moet ze ook genoeg supporters krijgen om Bayit Jehudit te bewijzen dat ze een kracht is waarmee rekening gehouden dient te worden, en dat ze een zetel in de partij verdient.

  Dit artikel is geschreven door de staf van United with Israel, en stond 9 december 2014 op hun website. | Vertaling: Evelien van Dis