fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Herinneren en doorgeven: documentaireserie

  Sara van Oordt - 6 januari 2015
  Interview met Asher Aud, overlevende van Auschwitz

  Interview met Asher Aud, overlevende van Auschwitz

  Precies 70 jaar geleden eindigde in Europa de Holocaust, waarin zes miljoen Joden de dood vonden. Dit gruwelijke drama is voor degenen die het overleefden nog steeds een dagelijkse realiteit.

  Enkele maanden geleden was een filmploeg voor Christenen voor Israël in het beloolfde land. Het doel: in beeld brengen met welke problemen Holocaust-overlevenden vandaag de dag te kampen hebben en leren hoe zoiets nooit meer kan gebeuren. Christenen voor Israël zet zich hiervoor al vele jaren in.

  In de documentaires laat Sara van Oordt (Christenen voor Israël) aan Arjan Klein (Reformatorische Omroep) zien hoe diep de geschiedenis van de Holocaust gaat. Ze maken onder andere kennis met Asher, een overlevende van Auschwitz en met Zvi, een Nederlandse man die als jongen uit kamp Westerbork ontsnapte.

  Traumaverwerking
  Veel Holocaust-overlevenden in Israël hebben het moeilijk. Ze kunnen nauwelijks rondkomen van hun pensioen en de Israëlische overheid kan niet altijd bijspringen. Er zijn organisaties in Israël die zich speciaal inzetten voor de overlevenden. Ze bieden psychosociale hulp en therapie bij traumaverwerking. Zo richten ze zich op het bestrijden van eenzaamheid. Want sommige overlevenden zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog al hun familie kwijtgeraakt en staan er helemaal alleen voor. Voor hen willen we – met uw hulp – een steuntje in de rug bieden. Praktische hulp bieden aan Holocaust-overlevenden en hen liefde en een luisterend oor geven.

  Toenemend antisemitisme
  Antisemitisme is vandaag de dag weer volop aanwezig in Europa. De emigratie van Joden vanuit landen zoals Frankrijk is met 60% toegenomen ten opzichte van 2012. Er is een duidelijk verband tussen antisemitische incidenten in Frankrijk, Oekraïne en België, en de toename van Joden die terugkeren naar Israël.

  Monument in Museum Yad Vashem in Jeruzalem

  Monument in Museum Yad Vashem in Jeruzalem

  Steun de Holocaust-overlevenden!
  Helpt u – juist nu – om hen te steunen en te troosten? Steun de Holocaust-overlevenden in Israël!
  Klik hier om online een gift te geven.

  Uitzendschema ‘Herinneren en doorgeven’ op Family7
  (via veel kabelmaatschappijen te ontvangen of online kijken door donateur te worden van Family7)
  Binnenkort zijn de afleveringen ook te zien op localhost/cvi/wordpress

  Aflevering 1:
  Zaterdag 3 januari om 19.30 uur
  Donderdag 8 januari om 20.30 uur

  Aflevering 2:
  Zaterdag 10 januari om 19.30 uur
  Donderdag 15 januari om 20.30 uur

  Aflevering 3:
  Zaterdag 17 januari om 19.30 uur
  Donderdag 22 januari om 20.30 uur

  Aflevering 4:
  Zaterdag 24 januari om 19.30 uur
  Donderdag 29 januari om 20.30 uur

  Aflevering 5: Compilatie
  Zaterdag 31 januari om 19.30 uur
  Donderdag 5 februari om 20.30 uur

  Over de auteur