fbpx
 • Foto: Anger Boy/CC Flickr
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  De vaders

  Roel Abraham - 2 februari 2015

  De vaders van Talmoed Tora. Elke zondag, als hun Joodse kroost les krijgt in geschiedenis, Ivriet, nou ja, alles wat met jiddisjkeit te maken heeft en soms ook niet, zitten de niet-Joodse vaders te wachten in de hippe lounge-ruimte van de LJG Amsterdam.

  Geduldige vaders. Ze moeten het enkele uren volhouden hè. De een leest een boek, de ander leert Russisch, vaak zitten ze ook gewoon gezellig te ouwehoeren. Ooit besloten ze – of misschien wás er geen keus – om hun kinderen in de traditie van de Joodse moeders op te laten groeien.

  Hun eigen achtergrond wordt min of meer genegeerd, of het nu gaat om buitenissigheden als de waals-gereformeerde kerk, hugenoten, Vrij- of Oud-Katholicisme, wat dan ook … De keus is gemaakt, hun kinderen zijn Joods en dát zullen ze weten.

  Ze gaan mee naar sjoel, de geduldige vaders, ze maken de Joodse groei mee van hun kroost tot aan de bar of bat mitswa maar zullen altijd relatieve buitenstaanders blijven.

  Ze vinden het niet erg. Soms zullen ze wat melancholisch terugdenken aan hun eigen opgroeien, hun eerste communie, de belijdenis, hun doop wellicht … Dingen waar hun Joodse kids geen weet van hebben. Misschien zullen die er ooit naar vragen en dan zal de geduldige vader het geduldig uitleggen. De aandacht zal snel verslappen.

  Niet de wereld van de Joodse kinderen, geen Bne Akiwa of Haboniem, maar catechisatie, geen Netzer maar Geref. Herv. Jongelingsvereniging. Al de herinneringen en de soms ook eeuwenlange tradities worden opzij gezet voor de Joodse opvoeding. Dat is niet niks, daar verdienen de vaders respect voor. Maar niemand staat er bij stil en dat is óók goed.

  Zij hebben er vrede mee en zijn er trots op. Ze zullen nooit helemaal deel uitmaken van de wereld van hun kinderen, geen talliet (gebedsmantel) om hun gezin heenslaan met Jom Kippoer (Grote Verzoendag), geen beracha (zegenspreuk) zeggen over de wijn op Sjabbes (Sjabbat) …

  Maar ze gaan méé in alles wat er gebeurt, ze leren méé en zijn er trots op dat ze ‘ledor wador’ (‘van geslacht tot geslacht’) helpen bewerkstelligen. Daar doen ze een stapje voor opzij gedurende hun hele leven. Ik vind ze tof, deze vaders.

  Thema

  jodendomljg

  Over de auteur