fbpx
 • Ambassadeur Veldkamp (links op de foto) in rentenue van Aviv.
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Ambassadeur loopt voor Holocaustoverlevenden

  Joanne Nihom - 16 maart 2015

  De Nederlandse ambassadeur in het Israëlische, Caspar Veldkamp, liep afgelopen vrijdag in Jeruzalem de marathon. En het was nog wel vrijdag de dertiende, maar het ging helemaal goed. In totaal liep hij tien kilometer in 58 minuten. Maar, zoals Veldkamp zei: ”Het ging me niet om de tijd, maar om aandacht te vragen voor Aviv, een Israëlische non-profit organisatie die opkomt voor de rechten van overlevenden van de Shoah.”

  De Australische ambassadeur Dave Sharma nam twee weken geleden het eerste initiatief bij de marathon in Tel Aviv. Leden van de Australische ambassade, gekleed in t-shirts met het logo van Aviv en met petjes op met hetzelfde logo, liepen de halve of de hele marathon. Sharma vroeg zijn Nederlandse collega Veldkamp ook mee te doen. Samen met de defensie-attaché, een aantal stagiaires en Veldkamps veertienjarige zoon eindigde de groep van Veldkamp op de 10 kilometer rond, of ruim onder de vijftig minuten.

  Zij maken geen gebruik van hun rechten omdat ze die gewoonweg niet kennen

  “Voor een goed doel en ook nog eens top voor onze conditie”, vertelt Veldkamp lachend. Aviv (lente in het Ivriet), opgericht in 2007, heeft als doel om overlevenden van de Shoah die in Israël wonen te helpen met hun juridische en sociale rechten, zodat hun financiële positie verbeterd kan worden. Van hen, het zijn er nog ongeveer 260.000, leeft bijna een derde in armoede. Zij maken geen gebruik van hun rechten omdat ze die gewoonweg niet kennen.

  Aviv, onder leiding van Aviva Silberman, advocaat met veel ervaring op dit gebied, houdt zich voornamelijk bezig om hen die bij te brengen. Het is de enige instantie in Israël die vrijwilligers en andere hulpinstanties traint om over de rechten van de overlevenden kennis over te dragen. Ambassadeur Veldkamp was zo geïnspireerd door deze doelstelling dat hij besloot niet alleen in de marathon van Tel Aviv te lopen, maar ook aan die in Jeruzalem mee te doen.

  De Nederlandse ambassade besteedt veel tijd aan vergoedingen en pensioenen voor verzetsstrijders en oorlogsslachtoffers uit Nederland. “Behalve William Veldhuijzen van Zanten, onze consul, zijn twee mensen op de ambassade hier fulltime mee bezig. We hebben ook veel contact met de twee Nederlandse ouderentehuizen in Israël, Beth Joles in Haifa en Beth Juliana in Herzliya. De meeste overlevenden uit Nederland worden goed verzorgd, maar we weten dat er zoveel anderen zijn die in armoede leven. Zij moeten in staat zijn om de rest van hun leven in waardigheid en met alle comfort door te brengen”, aldus ambassadeur Veldkamp.

  Foto: Ambassadeur Veldkamp (links op de foto) in rentenue van Aviv.

  Over de auteur