fbpx
 • Het meer van Galilea. | Foto: Yochanan Visser
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Het onbekende Israël

  Yochanan Visser - 5 maart 2015

  Israël is dagelijks in het nieuws en honderdduizenden toeristen bezoeken het land jaarlijks. Toch weten de meeste mensen maar weinig van het land.

  Wist u bijvoorbeeld dat vijfhonderd miljoen vogels twee keer per jaar in Israël rusten op hun tocht van Europa naar Afrika? Vanuit de hele wereld komen vogelspotters naar Emek HaHula om naar die vogels te kijken.

  Wie weet dat er in Israël de laatste tien jaar meer sneeuw is gevallen dan in Nederland? Of dat je in de winter in Israël op één dag kunt genieten van skiën op de top van de berg Hermon en in de middag van waterskiën in je zwembroek in de buurt van Eilat? De temperatuurverschillen in het kleine land zijn enorm. In Jeruzalem dat dertig kilometer van de Dode Zee ligt is het gemiddeld 13 graden kouder dan in Ein Gedi aan de Dode Zee. In het noorden is er een dergelijk temperatuursverschil tussen Tiberias aan het meer van Galilea en Tzefat dat dertig kilometer meer naar het noorden ligt.

  De verschillen in geografie in Israël zijn al even groot. De bergen in Judea en Samaria zien er bijvoorbeeld heel anders uit dan die in Galilea waar veel meer bossen zijn. De Judeawoestijn verschilt al even sterk van de Negev. Dan is er de Dode Zee, het laagste punt op aarde, met zeewater dat je nergens anders aantreft en waarin leven onmogelijk is. In de Rode Zee bij Eilat treft men koraalrif aan met prachtige gekleurde vissen.

  Israël telt talloze natuurlijke waterbronnen die vroeger werden gebruikt om in de drinkwaterbehoefte te voorzien. Het land heeft druipsteen- en krijtsteengrotten en is het enige land ter wereld waar het aantal bomen toeneemt in plaats van vermindert.

  Winter
  De winter in Israël verdient een aparte toelichting. De winter begint meestal eind november en eindigt in april wanneer de droogteperiode begint. De eerste regen valt meestal rond het Loofhuttenfeest (Soekot) en wordt aangeduid met een koosnaam (Joreh). In tegenstelling met de winter in Nederland wanneer de natuur in rap tempo afsterft wordt in Israël alles langzaam groen door de regen die alleen in de winter valt. De eerste bomen en velden staan in begin februari in bloei, de amandelboom is de eerste boom die bloeit in Israël.

  In de zomer is alles dor en kleurt het landschap geel- bruin. De weersverwachting is dan iedere dag hetzelfde en slechts kleine temperatuurverschillen maken het leven van de weerman nog enigzins interessant.

  De huidige winter is qua regenval een goede winter. In Israël was regenval traditioneel de bron voor het grootste deel van het water dat de bevolking en de landbouw consumeert (60%). Het andere deel werd gewonnen uit de ondergrondse waterreservoirs onder de bergen in Judea en Samaria.
  De laatste jaren is daar in rap tempo verandering in gekomen door de bouw van ontziltingsinstallaties aan de Middellandse Zeekust en door de toepassing van allerlei zuiveringstechnieken. Nu komt bijvoorbeeld meer dan een derde van het drinkwater in Israël uit ontzilting en dat zal nog meer worden in de toekomst (70% in 2050).

  De laatste twee jaar zijn er al vier sneeuwstormen geweest die iedere keer tot veel enthousiasme onder de bevolking en de weerprofeten leiden. De sneeuwstorm die in december 2013 voor meer dan een meter sneeuw zorgde in de berggebieden in noord- en centraal Israël is dit jaar nog niet geëvenaard maar vanaf het begin van de huidige winter heeft het al drie keer flink gesneeuwd. De laatste keer dat dat gebeurde was twee weken geleden. Toen viel er zelfs in Dimona in de Negevwoestijn sneeuw, dat was een uniek verschijnsel.

  Op de berg Hermon in het uiterste noorden van Israël (2814 meter) is dit jaar al drie meter sneeuw gevallen. De top van de berg op de Golan Hoogvlakte is nog altijd gehuld in sneeuw ondanks verschillende warmte periodes de laatste tijd. De skipiste op de berg is al geruime tijd open en wordt door duizenden Israëli’s bezocht. Een bezoek aan de berg in de winter staat op het programma van de meeste schoolreisjes en in de weekends vormen zich lange files wanneer Israëli’s die in lage gebieden wonen komen kijken naar de sneeuw.

  Er valt nog veel meer te vertellen over de winter in Israël maar beelden zeggen vaak meer dan woorden. De galerij hierboven toont een foto-impressie die werd gemaakt in de winter van 2014 en 2015 en geeft een beeld van de natuur in Israël tijdens de winter.

  Over de auteur