fbpx
 • Joël Voordwind, Madelon Bino, Fred Salomon en Michel Klein. | Foto: CvI
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Op bezoek bij de LJG-synagoge in Amsterdam

  Marijke Terlouw - 6 maart 2015

  Het is een gure dag en als ik naar de LJG-synagoge loop komt er net een hoosbui naar beneden. Op de stoep voor de deur van de synagoge staat een toezichtcabine van de politie. Ik bel aan en het zware hek gaat open en even later sta ik in de verrassend lichte ruimte van de synagoge.

  Vandaag bezoek ik met de ChristenUnie-SGP Noord-Holland de LJG-synagoge. Michel Klein, lijsttrekker, en Joel Voordewind, Tweede Kamerlid, vonden het belangrijk om betrokkenheid bij de Joodse gemeenschap te laten blijken. De laatste maanden, en in het bijzonder de laatste weken, waren moeilijk voor hen, zoals later uit ons gesprek blijkt.

  Project Leer je buren kennen
  We krijgen een hartelijk ontvangst door Fred Salomon, voorzitter, en Madelon Bino, directeur. We horen het enthousiaste verhaal over het tot stand komen van deze synagoge. Toen de synagoge gebouwd werd, stond er op – letterlijk – een paar meter afstand een ROC voor de deur. De Joodse gemeenschap zag dat als een kans: het project ‘Leer je buren kennen’ werd gelanceerd.

  Doel: het gesprek aangaan met jongeren en zo mogelijk vooroordelen over Joden wegnemen. Daarvoor begin je heel eenvoudig: je ontmoet elkaar, spreekt elkaar. En, zegt Bino, alles mag gezegd worden. Er zijn hier geen taboes.
  Dat het project een succes is, blijkt wel uit het aantal scholieren dat mee deed: al ruim vierduizend. En inmiddels komen er niet alleen scholieren van het ROC, maar ook van andere scholen uit Amsterdam.

  Bezorgd over veiligheid
  Fred Salomon en Madelon Bino spreken ook hun bezorgdheid uit over de veiligheid. Eigenlijk willen ze helemaal geen hek om de synagoge heen, geen beveiliging. Ze willen juist tussen de mensen staan, midden in de maatschappij. Het project ‘Leer je buren kennen’ is daar een voorbeeld van. Maar beveiliging is helaas wel nodig.

  Zeker na de aanslag op het Joods museum in Brussel en de Gaza-oorlog van afgelopen zomer. Na de aanslagen in Parijs en Kopenhagen is de situatie nog urgenter geworden. Uit het gesprek blijkt dat de beveiliging niet goed op orde is, ondanks toezeggingen van de minister. Joel Voordewind zegt dat hij dit gaat bespreken met Opstelten.

  Het was een indrukwekkend bezoek. Met veel om over na te denken. Ernstige zaken, maar zeker ook inspirerende initiatieven.

  Zie het ook noordholland.christenunie.nl.| Foto: Joël Voordwind, Madelon Bino, Fred Salomon en Michel Klein. | Foto: CvI

  Over de auteur