fbpx
 • De 'jonkvrouw'.
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Poerim, Netanyahu en de jonkvrouw

  Joanne Nihom - 3 maart 2015

  Het is een bijzondere week. Omdat het Purim is en Israëls premier Bibi Netanyahu spreekt in het Amerikaanse Congres. Purim, het verhaal van koningin Esther die opkomt voor haar volk. Esther (what is in a name) Weissman – Erwteman van ikweetwatjeeet.eu, maakte er een prachte presentatie van.

  Netanyahu’s toespraak is omstreden, al wekenlang wordt er over gepraat, gespeculeerd en geschreven. Ben je het wel of niet met hem eens, het maakt niet uit. Hij komt op voor zijn volk … en precies in deze week.

  Purim, het verkleedfeest en gek doen en voor jezelf opkomen. Gisteren kwamen weer vrienden uit Nederland een dagje langs, samen met hun achtjarige dochter. Een mooi meisje met nu al belangrijke gedachten. Over haar trui en jeans droeg ze een jonkvrouwachtige jurk. Maanden geleden ergens gekocht.

  “Ze is gek op verkleden”, vertelde haar moeder me. Ik nam mijn vrienden op een toer door de Arabische- en Druzendorpen met als hoogtepunt een bezoek aan de mega grote speelgoedwinkel in het Druzendorp. Gevuld met kindercomputers en kindermechanica, maar ook puzzels en poppen en nog veel meer.

  Omdat het bijna Purim is, is er tijdelijk een afdeling met prinsessenjurken, Batman-pakken, soldatenuniformen, berenpakken, noem het maar op. Onze ‘jonkvrouw’ ging iets uitzoeken van haar eigen geld. Ze nam de tijd om alles goed te bekijken en in haar op te nemen. Ik verloor al snel mijn geduld… haar ouders hielden het iets langer vol. Maar na een half uur zei ook haar vader: “Ik wil dat je een beslissing maakt, welke wil je hebben.”

  Ik gokte op een van de Barbie-achtige outfits, maar onze ‘jonkvrouw’ had een heel ander plan. Ze zag plots een kauwgomballenautomaat staan, ik zag haar het rekensommetje maken en ze zei: “Ik wil een kauwgombal, zo’n grote ronde.” En dat gebeurde. Het was zo’n automaat waar je een sjekel ingooit, een knop omdraait en waar dan met veel kabaal een kauwgombal uitrolt. Onze ‘jonkvrouw’ pakte de kauwgombal, stopte ‘m in haar mond en liep, heel tevreden, samen met ons de winkel uit.

  Wat een heerlijke kinderlijke onschuld. Wat een supermens, dacht ik. Wat een les. Ondanks alles wat er in de speelgoedwinkel te koop was, liet ze zich niet van de wijs brengen en bleef ze bij zichzelf. Dat is het verhaal van Purim en dat vertelt Netanyahu terwijl de hele wereld tegen hem is. Door onze ‘jonkvrouw’ heb ik weer hoop.

  Foto: De ‘jonkvrouw’.

  Over de auteur