fbpx
 • Suppen op de Dode Zee. - Foto: Malka Nihom
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Suppen voor een goed doel

  Joanne Nihom - 13 maart 2015

  Zeven uur. De zon kijkt net om het hoekje. Verder is het stil, er is nog niemand te bekennen. Maar dan komen ze. De tweeënzeventig deelnemers aan de eerste Mon Platin Challenge Stand Up Paddel race, die drie dagen duurt. Ze zijn er helemaal klaar voor.

  Twee weken geleden was er een uniek evenement. Op het laagste punt van de aarde, bij de Dode Zee, werd gepeddeld voor een aantal goede doelen. Voor wie het niet weet: Stand Up paddelen is je, in het water, staande op een surfboard voortbewegen met een lange peddel. Het komt oorspronkelijk uit Hawaii waar surfleraren op surfboards staan om hun leerlingen te waarschuwen voor hoge golven.

  “Stand up Paddelen, ook wel ‘suppen’ genoemd, is een van de snelst groeiende watersporten ter wereld”, vertelt meervoudig surfkampioen Amit Inbar en organisator van het evenement. “Suppen is helemaal in. Of je nu aan zee of in de stad woont, er is altijd wel water te vinden waar je een board te water kunt laten en je je tocht kan beginnen.”

  Vergeet je in je blog niet te vermelden dat ook de Nederlandse suppers volgend jaar welkom zijn?

  Het begon allemaal in Nederland. Vorig jaar nam een aantal Israëlische ‘suppers’ deel aan de Nederlandse Sup Elfstedentocht 2014, waarbij elf Friese steden al ‘suppend’ werden aangedaan. Tweehonderdtwintig kilometer in vijf dagen waarbij de weercondities varieerden van windstil, zomers en zonnig, tot kou, regen en storm.

  “Onze Israëlische deelnemers hadden hard getraind en waren in topconditie. Samen met Erez Mizrachi, directeur van Mon Platin Cosmetics Company, een bedrijf in Dode Zeeproducten, was ik mee als coach”, aldus Amit. “Tijdens de tochten bleek dat het deelnemen voor de suppers belangrijker was dan het winnen. De onderlinge sfeer was vriendelijk en open, er was geen sprake van competitie. Veel van de deelnemers werden gesponsord per afgelegde kilometer. Het opgebrachte geld ging naar allerlei sociale projecten, wat het evenement een diepere waarde gaf. Zo ontstond bij ons het idee om iets dergelijks ook in Israël te gaan doen.

  Als locatie kozen we de Dode Zee: om op het laagste punt van de aarde het hoogst mogelijke voor de medemens te bereiken. Voor Erez was dit project een droom, hij werkte er hard aan. Helaas was hij al lange tijd ziek en hij heeft onze eerste race in Eilat niet mee mogen maken, hij overleed drie weken ervoor. Daarom is het evenement naar zijn bedrijf genoemd, zo blijft zijn spirit doorleven.

  We hadden de deelnemers in groepen van drie verdeeld en iedere groep had een goed doel gekozen, variërend van het financieren van medische onderzoeken, tot het verbeteren van het milieu. “Het was fantastisch. Suppen op de Dode Zee … drie dagen lang met prachtig weer. Geen competitie, geen onderlinge strijd. We hebben $10.000 opgehaald, niet slecht voor een eerste keer.

  Dit jaar was een pilot. We zijn al begonnen met de planning voor volgend jaar. Mijn droom is dat het een jaarlijks terugkerend internationaal evenement wordt. Vergeet je in je blog niet te vermelden dat ook de Nederlandse suppers volgend jaar welkom zijn?”

  Foto: Suppen op de Dode Zee. | Foto: Malka Nihom

  Over de auteur