fbpx
 • President Barack Obama - Foto: White House/Pete Souza
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Bizar spel rond Irandeal (deel 2)

  Yochanan Visser - 14 april 2015

  In het eerste deel van dit essay werden tal van onwaarheden besproken die de Amerikaanse regering gebruikt om de raamwerkovereenkomst over het Iraanse nucleaire programma te verkopen aan het publiek. Er is echter nog meer aan de hand en Israël heeft inmiddels een aantal wijzigingen in de overeenkomst voorgesteld.

  De regering Obama zegt: “Iran heeft ingestemd met de uitvoering van het Aanvullend Protocol.” Dit is een verwijzing naar een addendum bij het Non-proliferatieverdrag, dat onopvallende inspectie toelaat. Echter, Teheran heeft slechts toegezegd om het protocol te implementeren “op vrijwillige en tijdelijke basis”, in afwachting van eventuele ratificatie door het parlement.

  We hebben dit eerder gezien. Iran stemde, na tegenwerking bij de wapeninspecties, in met de uitvoering van het Aanvullend Protocol in 2003, maar stopte met het implementeren ervan in het begin van 2006.

  In tegenstelling tot de Amerikaanse voorstelling van zaken, heeft Iran duidelijk gemaakt dat haar voorraad verrijkt uranium – genoeg voor zeven atoombommen – niet zal worden verscheept

  Sancties, inspecties en voorwaarden
  Voor de de VS is het duidelijk dat de economische sancties in fasen zullen worden opgeheven, terwijl de Iraanse factsheet voorziet in de onmiddellijke opheffing van alle sancties zodra een definitieve overeenkomst wordt ondertekend op – naar verwachting – 30 juni van dit jaar. Dit punt werd nog eens benadrukt door Ayatollah Khamenei tijdens een toespraak in Iran vorige week. De Iraanse leider zei toen dat alle sancties onmiddellijk moeten worden opgeheven na ondertekening van het definitieve akkoord. Zo niet dat komt er geen akkoord, aldus Khamenei.

  In feite zeggen de Amerikaanse parameters dat sancties zullen worden opgeschort nadat Iran aan al zijn verplichtingen heeft voldaan: “nucleair gerelateerde sancties van de VS en EU zullen worden opgeschort nadat de IAEA heeft vastgesteld dat Iran alle belangrijke stappen heeft genomen betreffende haar nucleaire programma”, staat er in de tekst van het Amerikaanse factsheet. In het Iraanse factsheet staat daarentegen: “alle sancties zullen onmiddellijk worden opgeheven na het bereiken van een uitgebreide overeenkomst.”

  De VS zeggen dat Iran heeft ingestemd met verrassingsinspecties door de IAEA, terwijl de Iraniërs zeggen dat het slechts gaat om tijdelijke toestemming. Ayatollah Khamenei maakte op donderdag jl. duidelijk dat alle militaire complexen – zoals Parchin waar Iran proeven deed met ontstekinsmechanismes voor nucleaire wapens- zijn uitgesloten van de IAEA inspecties.

  In tegenstelling tot de Amerikaanse voorstelling van zaken, heeft Iran duidelijk gemaakt dat haar voorraad verrijkt uranium – genoeg voor zeven atoombommen – niet zal worden verscheept naar een ander land (Rusland).

  Kritische vragen
  Israël analyseerde de raamovereenkomst ook en kwam met een lijst vragen die bedoeld waren om de omvang van de “gevaarlijke concessies” die aan Iran zijn gedaan te onderstrepen.

  Een van die vragen was: Waarom heeft de raamovereenkomst niet de intercontinentale ballistische raketten (ICBM) van Iran geadresseerd. Het enige doel van deze raketten is om nucleaire ladingen te vervoeren, aldus het Israëlische Ministerie van Strategische Zaken.

  Netanyahu benadrukte dit punt ook in een media-offensief in de VS vorige week: “De ontmanteling van hun ICBM’s [intercontinentale ballistische raketten, raketten die een atoomkop kunnen dragen naar bijvoorbeeld Amerika, red.] staat niet in de overeenkomst, en die raketten zijn alleen bestemd voor u, niet voor ons, zei Netanyahu. Ze hebben ook raketten die ons kunnen bereiken, en die zijn tevens bestemd voor nucleaire wapens,” zei de premier.

  In een interview met NBC, zei Netanyahu: “Ze zijn ICBM’s aan het ontwikkelen om de Verenigde Staten te bereiken. Geef ze deze wapens niet. Geef ze geen nucleaire ICBM’s waarmee ze de VS kunnen bedreigen. ”

  Achterdeurtjes
  Yuval Steinitz, de minister van Strategische Zaken van Israël, eiste een reeks wijzigingen aan de raamovereenkomst. Hij wees met name op de noodzaak om een aantal belangrijke achterdeurtjes in de overeenkomst te sluiten.

  De door Steinitz voorgestelde veranderingen zijn:

  1. een verbod op verder Iraans onderzoek naar geavanceerde centrifuges
  2. een aanzienlijke beperking van het aantal centrifuges dat Iran beschikbaar zou hebben om weer operabel te worden wanneer Iran de overeenkomst schendt
  3. het verzegelen van de ondergrondse verrijkingsfabriek in Fordow
  4. eisen dat Iran eerdere nucleaire activiteiten met mogelijke militaire dimensies detailleert en specificeert
  5. het verschepen van de voorraden laag verrijkt uranium naar een derde land
  6. het waarborgen van inspecties van de nucleaire installaties van Iran op iedere plek en op iedere gewenste tijd

  Dergelijke veranderingen zouden een definitieve overeenkomst “redelijker” maken, zei Steinitz.

  “De huidige deal met Iran biedt nog niet eens voor een jaar veiligheid”, zei Steinitz later in een reactie op een media-offensief door Obama. De Amerikaanse president verzekerde het publiek dat de overeenkomst het nucleaire programma van Teheran voor meer dan een decennium zou beteugelen. “Ik zou geen vertrouwen in deze deal hebben als het opstalverzekering zou zijn, en zeker niet als het een levensverzekering zou zijn,” zei Steinitz.

  Wanneer een president zichzelf opsluit in de cockpit en op een crash aanstuurt, moet je je afvragen hoeveel we echt doen om onze koers te corrigeren.

  Interne kritiek
  Andere verwoestende kritiek kwam van twee voormalige ministers van Buitenlandse Zaken in de Verenigde Staten. De Washington Post publiceerde een lang opinieartikel dat geschreven was door Henry Kissinger en George Schultz, dat een ‘anti-nuke deal fatwa’ werd genoemd door Bloomberg columnist Eli Lake.

  “Door sluwe diplomatie te mengen met openlijke minachting voor VN-resoluties, heeft Iran geleidelijk de onderhandelingen op zijn kop gezet. Iran’s centrifuges hebben zich vermenigvuldigd van ongeveer 100 bij het begin van de onderhandelingen tot bijna 20.000 vandaag. De dreiging van oorlog beperkt het Westen nu meer dan Iran “, schreven Kissinger en Schultz.

  In Europa zei de invloedrijke Nederlandse liberale politicus, Halbe Zijlstra dat de overeenkomst “een historische vergissing zou kunnen zijn die de kans op militaire actie verhoogt.” Zijlstra zei ook dat de overeenkomst Iran de benodigde adempauze geeft om een ​​kernwapen te bouwen en de hulp aan terreurbewegingen zoals Hamas en Hezbollah te vergroten.

  Brokkenpiloot
  Maar Obama lijkt in het geheel niet onder de indruk te zijn door deze kritiek en blijft beweren dat de overeenkomst een goede deal is.

  De huidige situatie werd het beste geïllustreerd door een commentator op een artikel van Michael Rubin in Commentary Magazine:

  “Wanneer een president zichzelf opsluit in de cockpit en op een crash aanstuurt, moet je je afvragen hoeveel we echt doen om onze koers te corrigeren.”

  Een andere commentator reageerde op deze illustratie door te zeggen:

  “Het enige verschil met de Duitse Airbus is dat het Congres nog altijd de cockpit kan binnendringen en deze incompetente piloot verwijderen om zo het vliegtuig weer horizontaal te krijgen. Er is weinig tijd over, maar zeker meer dan de paar minuten die de onfortuinlijke passagiers van het Duitse vliegtuig hadden “.

  Thema

  iranobama

  Over de auteur