• - Foto: Judy van der Velden /CC 2.0 Flickr.com
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  De rust voorbij

  Joanne Nihom - 9 april 2015

  Door droevige familieomstandigheden was ik afgelopen week een paar dagen in Nederland. Dit keer reisde ik veel met het openbaar vervoer en kwam hier en daar en nergens. Wat is Nederland toch schoon. Wat is het er rustig. Wat wachten mensen netjes in de rij.

  Geen voordringen. Geen getoeter. Een aangeleerde discipline? Men is beleefd, ook in winkels en restaurants. Vergeleken met Israël is het in Nederland stil, doodstil. Ook in de trein. Ik dacht even dat ik in een ‘stilte-coupé’ was beland, zoals we dat in Israël kennen. Daar mag niet gesproken en getelefoneerd worden. Maar het was een ‘gewone’ coupé, iedereen was rustig ‘zijn ding’ aan het doen, bijna geruisloos.

  Hoe brachten we onze tijd vroeger door, in het ‘niet-mobieltjes-tijdperk’?

  In Israël is de mobiele telefoon een obsessie. Non-stop belt men. Lopend, joggend, fietsend, rijdend … In Nederland ligt de focus ook op de mobiele telefoon, maar dan om te chatten en wat al niet meer. Alsof er niets anders op de wereld bestaat. Hoe brachten we onze tijd vroeger door, in het ‘niet-mobieltjes-tijdperk’?

  Op een perron, waar ik stond te wachten op de trein, ving ik een gesprek op tussen drie meiden, ik schat ze een jaar of twintig. De ene zei: ”Ik heb toch iets leuks ontdekt afgelopen weekend.” Nieuwsgiering vroegen haar vriendinnen: ”Wat dan”? Waarop ze zei, en het was geen grap: ”Een boek, ik heb een boek ontdekt. Wat is het leuk om te lezen.” Zij is misschien even verlost van haar telefoon.

  Sinds gisteren ben ik weer terug in het Heilige Land. In de trein vanaf het vliegveld was het een gekkenhuis van gekakel en getelefoneer. Ik moest overstappen op een bus en de chauffeur toeterde alsof zijn leven er van afhing. Wat later deed ik op de markt wat boodschappen, want mijn ijskast was leeg. Het leek daar wel één grote ruzie, wat een gegil en geschreeuw. Het bleken gewone gesprekken te zijn.

  De rust is voorbij. Ik vind het niet erg.

  Foto: Mobieltjes in de trein. | Foto: Judy van der Velden CC 2.0 (bewerkt) Flickr

  Thema

  Over de auteur

  Plaats een reactie